אמור לי מה אתה אוכל ואומר לך מי ומה אתה: לא היינו נכנסים לכם לצלחת אם לא היינו חושבים שמסתתרות שם תגליות. בגדול ישנם חמישה סוגים של טעם: מלוח, מתוק, חמוץ, מר ואוממי - אבל ההעדפות שלנו של טעמים שונים, לא בנויות רק על הרגלים מהילדות או צרכים רגשיים נקודתיים, יש להן שורשים רחבים שנוגעים באופי שלנו ואם נתבונן מדי פעם בהרגלי האכילה שלנו אולי נוכל ללמוד עוד משהו על עצמנו.
לא מעט מחקרים מראים שאנשים שנוטים לקחת סיכונים נוטים להימשך לכיוון מזונות חריפים, ומהצד השני, אנשים עם רמות גבוהות של נוירוטיות הם כנראה לא האכלנים ההרפתקנים ביותר. צ'ארלס ספנס, פרופסור לפסיכולוגיה ניסויית באוניברסיטת אוקספורד כתב מאמר: 'מה הקשר בין אישיות והתנהגות אוכל?. לדבריו אחד מהקשרים המשמעותיים בין אישיות להרגלי אכילה נובע מהנטייה האישית למוחצנות או מופנמות: "מוחצנים נוטים לאהוב יותר "תחושה", בין אם מהאוכל שהם אוכלים, או מהמוזיקה שהם מאזינים לה", הוא טוען. לדוג' יש סיכוי גבוה יותר למוחצנים לבחור במנה חריפה, כמו כן חיפוש אחר חידושים נקשר גם להעדפה למאכלים מלוחים". הנה חמישה קשרים מעניינים שנחקרו על הדרך שבה הטעם שלנו עשוי לחשוף משהו מהאישיות שלנו:
מכורים לקפה שחור? תבדקו אם יש לכם חברים
חיבה לאוכל מר יכולה להיות קשורה למרירות פנימית ואפילו להעיד על רמות גבוהות יותר של תכונות אנטי-חברתיות או פסיכופתיות. מחקר סקר קרוב ל-1,000 אמריקאים ומצא כי העדפה למזון מר הייתה קשורה לתכונות אנטי-חברתיות, במיוחד פסיכופתיה, תוקפנות וחווית הנאה מכאב של אנשים אחרים בחיי היומיום. בנוסף, התמכרות לקפאין יכולה להיות קשורה לצורך בתחושתיות חזקה. מחקר מעבדה של 20 מבוגרים מצא שהעדפות של קפאין מנבאות חיפוש של ריגושים, אולי בשל ההשפעות הממריצות של הקפאין.
מתוק: לא תמיד בריא אבל לב זהב
לאנשים שמעדיפים מאכלים מתוקים יש גם נטייה מתוקה. הם נעימים, ידידותיים ואמפתיים. לאנשים כאלה יש גם נטייה להשתוקק לאינטראקציות חברתיות. נמצא שאנשים "מתוקים" בהקשר הזה הם ידידותיים ונאמנים יותר ונוטים יותר להשתתף באירועי צדקה.
יותר בריא, יותר חכם
מקפידים על אוכל בריא? יכול להיות שאתם גם יותר חכמים. מחקר שנערך בקרב יותר מ-1,000 מבוגרים צעירים מצא שאכילת פירות וירקות קשורה לפתיחות רבה יותר. החוקרים מציעים שאינטליגנציית יתר וסקרנות עשויות להיות מתורגמות לאכילה בריאה יותר. בנוסף, מחקר נפרד מצא שאנשים שהיו במצב רוח חיובי יותר העדיפו מזון בריא יותר.
אוכל חריף = אישיות מתובלת
לא חייבים לטפס על הר גבוה כדי לחיות על הקצה, אפשר במקום זאת לרדת על סלסלת פלפלים חריפים. מחקר מעבדה של 114 גברים מצא שאלו עם טסטוסטרון גבוה יותר השתמשו יותר ברוטב טבסקו על הפירה שלהם. וזה לא רק בגברים. מחקר סקר 2,000 אמריקאים כדי לראות אם יש קווי דמיון בין העדפת התבלינים לאישיותם. התוצאות? 76% מהאנשים שהכי נהנו מאוכל חריף אהבו גם לנסות דברים חדשים - ו-66% הרגישו יותר מרוצים מחייהם באופן כללי מאשר אנשים שאהבו טעמים מתונים יותר. בקטגוריית חובבי התבלינים, 54% אחוזים גם ראו את עצמם כיצירתיים, 51% אמרו בטוחים בעצמם ו-44% ציינו שהם הרפתקנים. "התוצאות האלה רק מאשרות את מה שידענו כל הזמן: שלאנשים שאוהבים מאכלים חריפים יש גם אישיות מתובלת", אמר קוון ווטר, השף הראשי של Frank's RedHot.
מה שבטוח - טעים?
מחקר מצא שאנשים שמעדיפים מזון/משקאות שעלולים להיות מסוכנים, נטו יותר באופן כללי לחיפוש אחר ריגושים. ומהצד השני, אוכל תפל או בטוח מבחינה בריאותית כמו לחם ותירס נמצא יותר פופולרי בקרב כאלו שחוששים מסיכונים וחוויות לא בטוחות. מחקר נוסף שהתחקה אחרי התשוקה לאוכל מלוח, מצא גם קשר פחות מובן בין האהבה למלוח לצורך בחידושים.