קניתם תפוחי אדמה, עברו שבוע-שבועיים, לא משהו שהייתם חושבים שישפיע עליהם יותר מדי, אבל אז אתם רואים שדווקא השפיע: על התפודים החלו לצוץ כתמים ירוקים, לפעמים גם כמה נביטות, ועכשיו השאלה היא - האם מותר לאכול תפוח אדמה עם כתמים ירוקים? ומה עם כזה שנבט?
תפוחי אדמה שהתחילו לנבוט
לגבי תפוחי אדמה שנבטו אין שאלה: מסירים את הנבט וה"עין" שממנה צמח, ואפשר להמשיך כרגיל. הם בטוחים לחלוטין לאכילה. הצבע הירוק הוא כבר סיפור קצת יותר מורכב.
תפוחי אדמה ירוקים
תפוחי אדמה מכילים באופן רגיל רעלנים טבעיים בשם Solanine ו-Chaconine, במינונים נמוכים מאוד שאינם מפריעים לנו בשום צורה. כשתפוח אדמה מוריק זה עלול לבשר על עלייה ברעלנים האלה, ואז אנחנו כבר בבעיה. הסולנין מיוצר בעיקר כאשר תפוח האדמה מוריק בעקבות חשיפה לשמש - וברמה גבוהה הוא עלול להיות בהחלט מסוכן. לפי משרד הבריאות, "אכילה של תפוחי אדמה אלו גורמת לתחלואה של מערכת העיכול, מערכת העצבים וגורמת לסימפטומים כגון: כאבים חזקים מאוד, בחילות, הקאות, שילשולים, סחרחורת, כווצי מעיים, אובדן רגישות והזיות". באזורים הפגועים של התפוד, אומרים במשרד הבריאות, הריכוז כבר יכול להיות גבוה באופן מסוכן, ובמקרה הזה בדרך כלל תרגישו בטעם של תפוח האדמה שהוא מריר.
האם מספיק לקלף את החלק הירוק, הרעיל?
האתר Healthline מציע גישה קצת מתירנית, שלפיה אם יש על תפוח אדמה רק כמה כתמים ירוקים קטנים, אפשר לחתוך אותם ולהמשיך הלאה, ורק אם הוא ירוק מאוד או בטעם מר חובה לזרוק אותו.
מצד שני, קילוף תפוחי אדמה מפחית את רמת הרעלנים ב-30%-80%, אבל לא נפטר מהם כליל. המדענים של מכון דוידסון לחינוך מדעי טוענים שאין טעם לקלף את החלק הירוק, משום שהסולנין לא מיוצר רק בו, ובמשרד הבריאות מחזקים שהיעלמות הצבע הירוק אינה גורמת לפירוק של הרעלנים, או לפחות לא של כולם. חימום או אפייה של תפוחי אדמה המכילים את הרעלנים גם הם אינם מפחיתים את רמתם - כך שהמסקנה היא שתפוח אדמה שהוריק צריך להיות מושלך לפח. להבא, אם אפשר, הקפידו לשמור את תפודיכם במקום מוצל ויבש, והסיכויים שיוריקו יקטנו.