ההשכלה שלנו על בישולים ומטבח הלכה והתרחבה בשנים האחרונות בעקבות ההיצע המטורף שיש ברשת ובטלוויזיה על מתכונים ואוכל. אבל יש לא מעט טיפים פשוטים וחשובים שתמיד כדאי לדעת, והם יכולים לא רק לשדרג לכם את המזון אלא גם לשמור על הבריאות שלכם.
רוצים לעטוף שאריות מזון? תשכחו מאלומיניום
שאריות המזון שאנו מאחסנים במקרר עמידות למשך שלושה או ארבעה ימים, כאשר הן אטומות ומאוחסנות כהלכה. יש מי שיכסה את המזון בניילון נצמד ויש שיכסו בנייר אלומיניום משום שהוא עבה ונתפס כאחד שאוטם טוב יותר, אבל האמת היא שהשימוש בכיסוי של נייר אלומיניום מסכן את בריאותכם. למה בעצם? כמו שאנחנו זקוקים לאוויר לנשום, כך גם החיידקים זקוקים לאוויר כדי לשגשג. ישנם חיידקים במזון, שמייצרים רעלנים, אשר לא נהרסים גם כאשר מבשלים את המזון בטמפרטורות גבוהות. כשמזון שבושל נותר בטמפרטורת החדר למשך יותר משעתיים, החיידקים מתרבים. באותה מידה, כאשר מכסים את המזון באלומיניום, אין אטימה מוחלטת של המזון מפני חדירה של אוויר, ואז החיידקים יכולים להמשיך ולהתרבות.
מה הפיתרון? אחסון בקופסאות מזון אטומות, בעיקר כאשר מדובר במוצרי חלב ובשר, הכנסה למקרר תוך שעתיים (בקיץ אפשר גם תוך שעה/שעה וחצי), אם האוכל בילה יותר מדי שעות בחוץ, עדיף להיפטר ממנו, ואחסון רוב המזון במקפיא כך שלא יבלה יותר מדי זמן במקרר.מסירים את העובש מגבינה או פירות ואוכלים את השאר? כדאי שתפסיקו עם זה
זה נשמע די מגעיל אבל לרובנו יצא לאכול פה ושם עובש בגבינה מסוג רוקפור או גורגונזולה או אם, לא עלינו, הכנסנו משהו לפה מבלי לשים לב שהספיקו לצמוח עליו סימני עובש. הבעיה מתחילה כאשר אנשים שאלרגיים לעובש, או כאלו שהמערכת החיסונית שלהם לא במיטבה, אוכלים עובש. הדבר עלול לגרום להקאות, לשלשולים או לפגיעה בריאותית. עובש משגשג בסביבות חמות ולחות, אבל הוא יכול להיווצר ולצמוח גם במקרר. אמנם זה יכול להיות מפתה לחתוך את העובש מגוש הגאודה שעלה לכם לא מעט, ולהמשיך לאכול את השאר, אבל עדיף לכם ולמערכת העיכול שלכם להיפטר כליל מהמזון העבש. מה גם שמלבד הסיכון הבריאותי, לעובש יש טעם לוואי קשה כמו אבק או אדמה.
מה הפתרון? הקפידו לאחסן פירות וירקות בשקיות ניילון בודדות במגירה, כסו שאריות מזון כראוי, אל תשאירו בחוץ מאכלים כמו גבינות ובשרים למעלה משעתיים (כשחם כדאי אפילו להחמיר לכיוון של שעה) נקו את המקרר ואת מקום האחסון של הלחמים והמאפים לעתים קרובות. כשאתם רואים מזון שנגוע בעובש - היפטרו ממנו משום שיש לו נטייה להדביק בנבגים גם מזונות אחרים.
\מהי הטמפרטורה האידיאלית למקפיא, ואיך תוכלו לתחזק אותו?
בעוד שבמקרר הטווח אידיאלי של טמפרטורה לשמירת מזון יהיה 3-5 מעלות צלזיוס, במקפיא הטמפרטורה האידיאלית היא 18-. שימו לב שהמזון שמאוחסן במקרר יהיה אטום היטב, כי אם תהיה כניסה של אוויר למזון, זה ישפיע לרעה על הטעם והמרקם של האוכל.
איך תוכלו לשמור את המקפיא שלכם לאורך זמן? מלבד הגדרת הטמפרטורה, חשוב לשמור על סירקולציה. מקפיאים זקוקים לזרימת אוויר תקינה כדי לשמור על טמפרטורה אידיאלית בכל אזור במקפיא. אל תדחסו הרבה מזונות במקפיא והימנעו מלחסום את המאוורר, כי זה מקצר את חיי המקפיא. כמו כן כדאי להפשיר ולנקות אותו לעתים קרובות מהצטברות של קרח או נוזלים אחרים שקפאו.למה לא כדאי לכם לזרוק את המים שבהם בושלה הפסטה?
אנחנו משליכים אותם לכיור כשאנחנו מסננים את הפסטה, אבל הידעתם שמי פסטה יכולים לשמש כמרכיב סודי בכל מיני מאכלים טעימים? כדאי להודות שפסטה זה אוכל לעצלנים, זורקים את הפסטה היבשה למים רותחים, מחכים כמה דקות מסננים ועצלנים מתקדמים יכולים לחמם רוטב מוכן, או לערבב שניים שלושה מרכיבים ולהוסיף לפסטה.
מה אפשר לעשות עם מי הפסטה? המים שבהם בושלה הפסטה נראים עכורים ולפעמים גם קצת מלוכלכים, אבל האמת היא שיש בהם עמילן ומלח והם יכולים לשמש כבסיס לרוטב מוצלח במיוחד. לאחר שתוציאו את הפסטה שבושלה, השאירו את המים בסיר, ובעזרת מצקת הוסיפו אותם לסיר או למחבת שבו אתם מבשלים את הרוטב. העמילן יוסיף למרקם של הרוטב, והמלח יוסיף לו אקסטרה טעם.האם צריך לזרוק ביצים שפג תוקפן?
אם תאריך התפוגה של הביצים עבר, אל תמהרו לזרוק אותם, מסתבר שלביצים לוקח לא מעט זמן להתקלקל, והתאריך הטבוע על הביצה לא מסמן בהכרח את התאריך שבו כבר אי אפשר לאכול אותה. יש שאומרים שביצים יכולות להיות ראויות למאכל גם שלושה עד חמישה שבועות אחרי תאריך המכירה.
איך תוכלו לדעת אם הביצה טרייה? מסתבר שיש מבחן ציפה לביצים, שאינן ראויות למאכל. מלאו כוס במים, והניחו בפנים את הביצה. אם הביצה שוקעת לתחתית, במצב אופקי של שכיבה, היא מאוד טרייה, אם היא שוקעת אך נשארת בזווית של כ-40 מעלות כלפי מעלה, הביצה ראויה למאכל אך לא מאוד טרייה, ואם היא צפה, זרקו אותה לפח כי הביצה הזו מקולקלת. חוץ מזה שכדי לדעת אם הביצה מקולקלת, תצטרכו להשתמש בחוש שאי אפשר לתעתע בו – חוש הריח. לביצה מקולקלת יהיה ריח נוראי, כמו של גופרית.שוטפים את העוף בכיור לפני הבישול? אתם מסכנים את בריאותכם
נראה לנו מאוד הגיוני לשטוף את העוף שקנינו זה עתה מהקצב, כי אנחנו יודעים שעד שהגיע למטבח שלנו הוא ודאי נחשף להרבה מאוד חיידקים. המחשבה שאנחנו הולכים לבשל ולאכול אותו, עם שלל החיידקים, עושה לנו ממש רע. אבל מומחים בתחום בטיחות המזון ממליצים להימנע משטיפת העוף. לא רק שהשטיפה לא מועילה, היא אף מזיקה. השטיפה מסייעת בעצם להפצת החיידקים ועלולה לגרום לשלשולים, לכאבי בטן ולהקאות. הסיבה לכך היא שטיפות המים שניתזות מהעוף יכולות להגיע עד למרחק של 50 סנטימטר, על כיורים, משטחי מזון ואפילו על הבגדים שלנו. לא צריך יותר מבקטריות בודדות של החיידק קמפילובקטר כדי להידבק בו. קמפילובקטר הוא חיידק מפורסם שגורם להרעלת מזון ומקורו בעופות.אז איך אפשר להיפטר מהחיידקים שבעוף? החיידקים שבעוף לא ישרדו בהרתחה, בישול בטמפרטורה גבוהה או צלייה, חשוב לוודא שהוא בושל כהלכה, ושאין בו אף חלק שנותר ורדרד. חוץ מזה חשוב להעביר מיד את העוף למקרר ולשמור אותו בטמפרטורה מקסימלית של 5 מעלות, לכסות ולאחסן אותו במדף התחתון של המקרר כדי שהנוזלים שלו לא יטפטפו על מזונות אחרים ויזהמו אותם. חשוב לשטוף ביסודיות את כל הכלים והמשטחים שבאו במגע עם העוף הנא במהלך הכנתו לבישול, ולאחר שגם אתם נגעתם בו וודאו שאתם שוטפים את הידיים היטב.