בימים טרופים אלו, יש אנשים שמוצאים מפלט במטבח בעוד שיש רבים שלא מסוגלים לחשוב על זה. רבים מאתנו חשים חסרי כוחות ואנרגיות "להרים" ארוחה אבל הגוף חייב אוכל וכדאי שיהיה מזין ובריא ואם הוא בא ללא כל מאמץ, אז זה בונוס לא קטן בימים אלו. נסו לנגב חומוס ויש לא מעט סיבות טובות.
הוא חלק מהתפריט הים תיכוני, ומזוהה כאחד המאכלים הלאומיים של ישראל. הוא מאכל זמין וזול, ויכול להתאים לאוכלוסיות רבות, ביניהן צמחוניים וטבעוניים. אבל עזבו מילים, בואו נדבר במספרים: על פי הערכות, כיום יש כ-700 חומוסיות ברחבי הארץ, כאשר הריכוז הגבוה ביותר נמצא במרכז הארץ ולאחר מכן בירושלים. הישראלים מוציאים מעל 500 מיליון שקלים בשנה על חומוס (בחומוסיות בלבד). אז הוא טעים, את זה הבנו (וטרפנו). הנה עוד כמה עובדות ואפילו מספר בשורות טובות (לצד אי אלו הסתייגויות קלות) לכל מי שמנגב חומוס על בסיס שבועי.
כי הוא מקור לחלבון איכותי
אם אתם צמחונים או טבעונים ניגוב חומוס הוא כנראה חלק מהתפריט השבועי שלכם. הסיבה היא שחומוס מהווה מקור לחלבון איכותי לאנשים שאינם צורכים בשר. "כשמשלבים דגן עם קטניה כמו פיתה עם חומוס, מקבלים חלבון מלא, כלומר חלבון שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. חלבון תורם לבנייה של השרירים והעצמות, ואחראי לכל חומרי הגלם לנוגדנים ומוליכים בגוף", אומרת גיתית אורלין, דיאטנית קלינית בקופת חולים כללית, מחוז חיפה וגליל מערבי.כי הוא משביע מאוד בגלל הסיבים התזונתיים
מרגישים מלאים אחרי שניגבתם חומוס? הסיבה היא שחומוס משתייך לקבוצת הסיבים התזונתיים המסיסים, שלרוב יותר קלים לעיכול, להבדיל מסיבי ירק כמו סלרי שקשים יותר לעיכול וגורמים לנפיחות. "סיבים תזונתיים עוזרים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, מקלים על יציאות, תורמים להפחתת רמות הכולסטרול ולתחושת שובע לאורך זמן".כי הוא עשיר במינרלים ויטמינים
"חומוס עשיר בשפע של מינרלים וויטמינים: ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, נחושת - כל אלו מסייעים לפעילות תקינה של הגוף, בנוסף יש בו ויטמיני A ו-B חומצה פולית ופולאט, שתורמת בין היתר לנשים הרות".כי מדובר באנטיאוקסידנט של הטבע
בחומוס יש פלבנואידים - נוגדי חמצון או אנטי אוקסינדנטים שתפקידם לנטרל רדיקלים חופשיים ורעלים שמשוטטים בגוף. "פלבנואידים משפיעים לטובה על תהליכי הזדקנות ומעודדים את מערכת החיסון, בדומה לירקות, פירות או קטניות אחרות כמו שעועית ועדשים", אומרת גיתית.מה שכן - חומוס תעשייתי מרשתות המזון הוא פחות מומלץ
בניגוד לחומוס הטבעי שתכינו בבית או תאכלו במסעדה, בממרח תעשייתי שיש בשפע ברשתות המזון יש כמות גבוהה של שומן תעשייתי ושמנים לא בריאים ולא איכותיים וכמובן חומרים משמרים למכביר שמזיקים לבריאותנו. "הייתי ממליצה לוותר על חומוס תעשייתי משום שהחסרונות גוברים על היתרונות", אומרת גיתית.חשוב לדעת שהוא תורם גם לנפיחות בבטן ולריבוי גזים
חומוס וקטניות רבות אחרות כמו שעועית ועדשים תורמות לריבוי של גזים, נפיחות ולכאבי בטן. אז עם כל היתרונות שיש בו, כדאי לוותר? מה פתאום. אז מה בכל זאת מומלץ לעשות כדי להימנע מכל תופעות הלוואי של צריכתו? "פשוט אל תתחילו מקערת חומוס גדולה אלא עדיף לצרוך מנה קטנה ולהגדיל את הכמות בהדרגה", אומרת גיתית.מחייכים אחרי החומוס? זה בגלל הסרוטונין
"חומוס עשיר בחומצות אמינו טריפטופן, זו חומצת אמינו שמעלה את ייצור הסרוטונין, מה שמשפיע על מצב רוח טוב,שינה טובה ותפקוד הזיכרון", מוסיפה גיתית.לא דיאטטי ולא מומלץ לסוכרתיים
"משום שחומוס הוא קטנייה ונספג בדם בדומה לפחמימה, עבור סוכרתיים מנת חומוס במסעדה יכולה להיות כמות גדולה של פחמימה ולהקפיץ את רמות הסוכר, לכן כדאי לשלב מנת חומוס קטנה עם ביצה וסלט. הערך הקלורי של מנת חומוס במסעדה (מנה במשקל 200-250 גרם) בקלות יכולה להגיע ל-700 קלוריות ומעלה, לא דיאטטי במיוחד, זו אמנם ארוחה משביעה אבל חשוב להזמין מנה קטנה או חצי מנה, לשים לב מתי מתחילים להרגיש שובע ולעצור שם".בהריון? עדיף שתכיני בעצמך את החומוס
"בחומוס קנוי מרשתות המזון או ממסעדה יש פוטנציאל זיהומי וסיכוי גבוה להרעלות מזון לכן עדיף להכין את החומוס בבית", אומרת גיתית, "אני ממליצה להשרות כמות גדולה של קטניות חומוס במהלך לילה שלם, לבשל ואז להקפיא במנות קטנות ולהשתמש בזה לסלטים, מרקים או ממרח שאותו כדאי לצרוך תוך יום או יומיים".ויש גם קמח חומוס
קמח חומוס מורכב מגרגרים טחונים וניתן למצוא אותו היום ברשתות המזון וחנויות טבע. "בקמח חומוס נקבל פחות סיבים תזונתיים ויש בו יותר קלוריות מקמחים אחרים אבל גם חלבון גבוה. במתכונים הטבעוניים התפקיד שלו הוא גם להדביק ולייצב מאכלים כמו למשל חביתת חומוס. זהו תחליף מצוין לכל מי שלא אוכל בשר, וכמובן גם כאן עדיף לשלב את קמח החומוס עם דגנים".יבש, משומר או קפוא?
לדברי גיתית, גרגרי חומוס בקופסת שימורים יכולים להוות פתרון מהיר וזמין כל עוד מקפידים שלא לצרוך זאת לעתים קרובות. "הסיבה לכך היא שבקופסת שימורים יש תוספות של ביספינול, אלו חומרי שימור שלא מומלץ לצרוך אותם. מה שבטוח, לחומוס במסעדה אין תחליף, ההרכב שלו הוא 70 אחוז חומוס ו-30 אחוז טחינה, שום לימון, תבלינים ומלח, ללא חומרים משמרים. את החומוס הטרי מומלץ לצרוך עד יומיים מרגע הקנייה. כדי לדעת האם החומוס אכן טרי ולא מכיל חומר משמר ניתן לראות שכבר לאחר מספר שעות, חלק מהחומוס מתגבש בשל תכולת העמילן שיש בו, לעומת זאת חומוס שנקנה מרשתות המזון, אשר כולל חומרים משמרים, שומר על מרקם זהה גם אחרי מספר שבועות".