בין מבצע צבאי, אזעקות ואירוויזיון אחד - פספסנו כמעט את יום החומוס הבינלאומי שחל אתמול, שבת, 13 במאי. מצד שני, עבורנו - הישראלים, דומה שכל יום הוא יום טוב לחומוס. ללא ספק אחד המאכלים המזוהים ביותר עם מדינתנו והולך טוב כמעט עם כל מאכל נוסף שרק תחשבו (מלבד אולי שוקולד. אל תשאלו איך אנחנו יודעים).
הבשורה הטובה היא שהוא טעים מאוד וגם מלא בערכים תזונתיים. לרגל יום החומוס הבינלאומי שחל ב-13 במאי (שבת), דורית שאלתיאל-יערי, דיאטנית בשטראוס, מביאה לנו כמה עובדות מעניינות מאוד על חומוס.
סליחה איך קוראים לך?
השם העברי של חומוס הוא חִמְצָה. השם חומוס מקורו מערבית.
גרגיר אחד – שפע של רכיבים
"גרגירי החומוס גדלים בתרמיל ושייכים למשפחת קטניות. הקטניות ידועות בערכים התזונתיים המצוינים שלהן כמו: פחמימות מורכבות, חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים", אומרת שאלתיאל-יערי ומדווחת כי על פי ארגוני בריאות מובילים מהארץ ומהעולם, קטניות מומלצות לשילוב בתפריט היומי.
צלחת של רוגע
החומוס מכיל את חומצת האמינו החיונית הנקראת טריפטופן, חומצת אמינו זו מעלה את ייצור הסרוטונין אשר משפיע על מצב הרוח. כך שאם הרגשתם במצב רוח טוב יותר אחרי אכילת חומוס, יש לכך סיבה. ואולי גם בגלל זה הוא מלך הקטניות הישראלי.
היסטוריה על קצה הגרגר
מסתבר שהחומוס כנראה הוזכר כבר בתנ"ך, יש הסוברים כי כאשר בועז מציע לרות המואבייה לאכול הוא למעשה הזמין אותה לנגב חומוס. מתוך מגילת רות: "וַיֹּאמֶר לָה בֹעַז לְעֵת הָאֹכֶל, גֹּשִׁי הֲלֹם וְאָכַלְתְּ מִן הַלֶּחֶם, וְטָבַלְתְּ פִּתֵּךְ בַּחֹמֶץ".
לא רק לטבעוניים: מקמח חומוס ניתן להכין מגוון מאכלים שמאפשרים לנו לשלב בפשוטות קטניות וליהנות מיתרונות שלהן. ניתן לשלב קמח חומוס בפשטידות, להכין חביתה על בסיס קמח חומוס ואפילו לשלב בקציצות. ומה לגבי מרנג? מפתיע אבל ניתן להשתמש במי החומוס כתחליף לחלבון ביצה ובתוספת סוכר להקציף ולאפות ולקבל מרנג מהצומח.
לגדל חומוס בחלל
בשנת 2022 שוגרו לחלל גרגירי חומוס במטרה לבחון אם ניתן לגדל אותם בתנאים הקיימים בחלל. ד"ר יהונתן ויינטראוב, ממייסדי SpaceIL עמד בראש הניסוי והחל לקדם את הרעיון בעזרת דורון לנדוי, שהיה גם הוא מאנשי "בראשית", ועם אלעד שגיא, שהיה בין השאר מהנדס המערכת של לווייני התלמידים דוכיפת 3 ולווייני תבל. עוד הצטרפו למשימה, חברת שטראוס, חברת קבוצת חיפה ובחברה הישראלית Medtronic.
זני חומוס
ישנם זני חומוס שונים, חלק גדלים בישראל וחלקם לא. הזנים נבדלים זה מזה בגודל הגרעין, בצבעם, מרקמם ועובי קליפתם, הבדלים אלו כמובן משפיעים גם על הטעם. שמות של זנים לדוגמא: זהבית, הדס ובולגרי.
חומוס בפודטק
החיפוש אחר חלבונים אלטרנטיביים עלה מאוד בשנים האחרונות ומתוך כך הוקמו חברות פודטק בישראל שמפיקות חלבון מגרגירי החומוס ובכך מעלות את כמות החלבון באופן ניכר. אבקת החלבון המרוכזת יכולה לשמש למגוון מאכלים.
חומוס אבו נפחא
יש אנשים שנמנעים מאכילת קטניות וחומוס בפרט בגלל החשש מאי נעימות במערכת העיכול הכוללת הרגשת נפיחות וגזים. חשוב לדעת שיש דרכים להתמודד עם זה ולהקל על ההרגשה כמו: השרייה והנבטה. בנוסף, שילוב הדרגתי של קטניות שיחסית קלות יותר לעיכול כמו עדשים כתומות, ירגילו את המערכת העיכול שלנו עם הזמן להתמודד עם קטניות.
בניגוב או עם מזלג
האם לאכול חומוס בדרך המקובלת של ניגוב עם חתיכת פיתה או שאולי כדאי לוותר על הפיתה ולאכול את החומוס עם מזלג? האמת שאין תשובה חד משמעית. שילוב של חומוס עם פיתה למעשה משלב קטניות עם דגנים שנחשב לשילוב מוצלח כדי לקבל חלבון איכותי אבל היום אנחנו יודעים שכדי לספק חלבון צמחי איכותי אין חשיבות לשלב באותה הארוחה קטניות ודגנים. ולכן התשובה פה תלויה רק בכם. אז אם אתם אוהבים לנגב או לאכול במזלג, העיקר תשלבו גם ירקות ותאכלו במידה. בתאבון!