עם מהפכת אורח החיים הבריא והתקנות החדשות שמבקשות לעשות סדר ברור בסימון מוצרי המזון, רבים מאתנו מבינים היום, יותר מתמיד, עד כמה האותיות הקטנות חשובות, או אם תרצו, המדבקות הגדולות ועליהן סימוני ה"שומן רווי בכמות גבוהה"; "נתרן בכמות גבוהה"; "סוכר בכמות גבוהה" חשובות. אך האם אנחנו באמת מבינים מה כל אלו אומרים? ד"ר מריאלה גלאנט, רופאה אנדוקרינולוגית, מנפצת כמה מהתובנות שנראו לנו מובנות מאליהן.
פחות רכיבים - יותר טוב
נכון. כאשר אנחנו נמצאים בסופר - חשוב שנדע לזהות מהו מזון איכותי. ככלל אצבע, ככל שהמזון טבעי וגולמי יותר ופחות מעובד ואולטרה מעובד, כך נדע לזהות שמדובר במזון איכותי. מזון טבעי וגולמי הוא למשל ירקות, פירות, ביצים או כל מזון אחר שעבר עיבוד בסיסי בלבד כמו חיתוך, הקפאה או טחינה. מנגד, מזון אולטרה מעובד כולל בתוכו תוספים תעשייתיים כגון חומרים משפרי טעם וריח וחומרים משמרים. לרוב מזונות אולטרה מעובדים יגיעו ארוזים ומוכנים לאכילה מיידית או לאחר הכנה מינימלית כמו למשל חטיפים, ממתקים. אך לא רק, גם בשר מעובד, נקניקים, משקאות ממותקים ואף משקאות דיאט נכנסים לקטגוריה של מזון אולטרה מעובד.
אז מה כן לחפש על האריזה? דבר ראשון מומלץ להסתכל על הרכיבים ולהעדיף מוצרים עם כמה שפחות רכיבים, כך נדע שהמזון פחות מעובד או אולטרה מעובד. לאחר מכן חשוב לבחור את מוצר המזון אשר מכיל הכי פחות סוכר או סוכר מוסף. מעבר לכך תלוי כמובן בהגבלות בריאותיות.שומן רווי ונתרן הם רעים לנו
ממש לא. בתחילת שנת 2020 משרד הבריאות הוציא הנחיות חדשות לסימון תזונתי של מוצרים באמצעות מדבקה אדומה וירוקה. משמעות המדבקה האדומה היא כמות גדולה מערכי הסף של סוכר, נתרן או שומן רווי. מה אלה אומרים בדיוק?
הסוכר אינו מספק שום תזונה לגופנו, בנוסף חשוב להבין שהשילוב של סוכר, מלח ושומן רווי יחד הוא לא טוב. כאשר משלבים סוכר עם שומן - אז מתחילה הבעיה האמיתית. בטבע נדיר ביותר לראות שילוב של סוכר ושומן. במקרה שכן רואים את השילוב הזה הוא בחלב וזרעים ומטרת המזונות הללו היא לגרום לגדילה. ואולם, להבדיל מסוכר: מלח ושומן רווי הם דווקא חיוניים ואפילו קריטיים לבריאותנו.
נתרן: מאז ומתמיד מלח היה קריטי לאנושות. במהלך ההיסטוריה משכורות היו משולמות באמצעות מלח ואפילו נערכו מלחמות בגינו. כאשר אוכלים מלח בשילוב עם סוכר, המלח הופך להיות מרכיב בעייתי לבריאות. לכן לעתים המדבקות האדומות 'מאשימות' את המלח במה שהסוכר עושה ולכן הן עשויות להטעות. זו הסיבה שצריך לשים לב לשילוב בין מרכיבי המדבקות יחד ולאו דווקא לכל מדבקה בנפרד.
שומן רווי: למרות ששנים רבות לימדו אותנו ששומן הוא לא בריא, חשוב להבין שאכילה של שומנים טבעיים לא "סותמת" את העורקים כי אם להיפך - שומן רווי מזין, בעל ויטמינים חשובים לגוף וכמעט לא דורש הפרשה של אינסולין.
למה שומן גבוה אינו בהכרח דבר רע? באופן מפתיע אולי, אין באמת ניסויים מבוקרים-אקראיים המראים כי שומן רווי גורם למחלות לב. למעשה, יש מחקרים שמראים ההיפך. הוצאת שומנים רוויים מהתזונה שלנו מחמירה את התוצאות הבריאותיות. ההיסטוריה מלמדת, כאשר האנושות הוציאה שומנים רוויים מהתזונה, התחלנו להחליף אותם בפחמימות ושומנים רב-בלתי-רוויים בכמויות גבוהות שמעולם לא נראו בהיסטוריה שלנו כבני אדם. ההחלטה לייחס לשומן הרווי מחלות לב וכלי דם מעולם לא הוכחה, ולמעשה כאשר האגודה האמריקאית לקרדיולוגיה החלה לקדם רעיון זה, אפילו הם הכירו אז בכך שזו רק השערה שלא הוכחה. האמת היא ששומנים רוויים, אשר אינם משולבים עם סוכרים, מובילים לשובע ומורידים את רמות האינסולין. רמות אינסולין נמוכות מהוות מרכיב חשוב וקריטי לבריאות.ספירת קלוריות היא חשובה מאוד
לא נכון. תמיד לימדו אותנו שצריך לספור קלוריות, מה שלא אמרו לנו שספירת קלוריות לרוב מטעה מכיוון שלא מדובר בקלוריות שאנו צורכים, אלא במה שגופנו עושה עם הקלוריות. כך לדוגמא, אם נספור 50 קלוריות של קוקה קולה לעומת 50 קלוריות של עוף - נמצא שיש לקלוריות השפעות שונות מאוד על מה שהגוף עושה עם האנרגיה הזו. המחשבה שכל הקלוריות זהות הובילה לבלבול ותסכול רב אצל אנשים שמנסים לאכול בריא.מוצר שמופיע עליו הכיתוב 'מכיל רכיבים טבעיים' הוא בריא
לא בהכרח. למעשה לעתים זהו איזה שהוא ניסיון של תעשיית המזון לשווק את אותו מזון כבריא ע"י הוספה של רכיבים טבעיים. כך למשל ישנם בשוק מוצרים כמו שקדי מרק, גלידות, ארטיקים וכו' שמכילים רכיבים טבעיים אך לא כל מה שיש בהם הוא רק בריא.
*הכותבת היא ד"ר מריאלה גלאנט, רופאה אנדוקרינולוגית, מייסדת ומנהלת מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת, לשעבר מנהלת היחידה למחקר קליני בסוכרת בבית החולים הדסה עין כרם.