גלישתו של עולם העבודה לבתי הקפה, לבתים הפרטיים ולחללים נוספים, רועשים יותר או פחות, מאלצת אותנו להתמודד עם רעשים שונים ומשונים שלא תמיד באים בהזמנה מראש. יש כאלו שהרעש עושה להם טוב אבל בחלק גדול מהמקרים זה בעיקר מפזר ומטרטר. כמובן, לטכנולוגיה פתרון לכל ואם אי אפשר להשיג שקט למה שלא נייצר רעשים סטטיים שינסו לנטרל כל הפרעה?
כאן תוכלו להתנסות ולנסות להתאים לעצמכם מגוון רעשי רקע מגלי ים רגועים ועד סופה טרופית.
חלקנו מכירים את עולם הרעשים הלבנים ממצבים אחרים כמו אלו שחייבים מאוורר ברקע בזמן שהם הולכים לישון או טלוויזיה דלוקה. במצבים שאי אפשר להשיג שקט מוחלט, רעשי הרקע הסטטיים יכולים לעמעם את כל הסחות הדעת שברקע, ולא רק. מסתבר שלפחות לחלקנו הרעשים השונים יכולים אף לייעל את איכות העבודה.
איך רעשי רקע משפיעים על המוח?
הקשר בין רעשים שונים והשפעתם על מידת הריכוז שלנו נבדק בלא מעט מחקרים. מוזיקה קלאסית כבר ידועה כמועילה לביצועים קוגניטיביים, תופעה שכונתה כאפקט מוצרט. אז מה ידוע עד כה על התועלות של רעשי רקע למוח ולנפש? לא מעט. האזנה לרעש רקע משפרת את זיכרון הזיהוי, היכולת לזהות אובייקטים ואירועים מהעבר, כמו גם את יכולת העיבוד המופשט. כמו כן נמצא שהאזנה לרעשי רקע משפרת את הביצועים של אנשים במשימות יצירתיות.
מה עוד? הפגת מתחים. צלילים טבעיים כמו מים זורמים וציוץ ציפורים הוכחו כמסייעים בהפגת מתח. שיפור אינטראקציות חברתיות. נמצא כי מוזיקת רקע במהלך אינטראקציות חברתיות עוזרת לאנשים להרגיש יותר בנוח, מה שיכול להוביל אותם לתקשר טוב יותר.
יתכן והבחירה שלכם לעבוד ברעש או בשקט קשורה גם לאופי שלכם. חוקרים מאוניברסיטת קולג', לונדון, גילו שגם מוזיקת רקע וגם רעשי משרד פגעו בביצועים של מופנמים במשימות הכוללות הבנת הנקרא וזכירת פרוזה. ביצועים בשתיקה היו זהים עבור שני סוגי האישיות, מה שמרמז שלמופנמים יש צורך מיוחד בשתיקה כדי להתרכז.
@adhd_assist Brown noise has tons of evidence backing its relaxation and focus boosting effects. #evidencebased #science #brownnoise #adhd #adhdinwomen #adhdsquad ♬ Brown noise - Pure Brown Noise - Power of Noise
רעשי רקע והפרעת קשב וריכוז
האם הצלילים הרציפים נטולי המילים יכולים לפקס כאלו שמועדים לכל שינוי קל בסביבתם? מחקר מצא שטיפול ברעש לבן עשוי להועיל לאנשים עם ADHD. מחקרים קטנים נוספים הצביעו על כך שרעש לבן עשוי להציע כמה יתרונות לשיפור היבטי זיכרון וביצועים אקדמיים אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז.
החוקר הנורבגי גורן סודרלונד ערך במהלך העשור האחרון כ-15 מחקרים על השפעות הרעש הלבן על אנשים עם וללא ADHD. המחקר שלו מראה שאנשים עם הפרעות קשב וריכוז ביצעו טוב יותר משימות זיכרון ושפה כשהם הקשיבו לרעש לבן.
איך זה עובד? הסיבה עשויה להיות קשורה לרמה הכללית המתמשכת של הדופמין במוח. רמות גבוהות יותר של דופמין עשויות לסייע בוויסות המיקוד, אך נראה ששחרור דופמין מתמשך נמוך יותר אצל אנשים עם ADHD. סודרלונד משער שאצל אנשים עם הפרעות קשב וריכוז, האזנה לרעש פס רחב גורמת איכשהו למוח לחקות את ההשפעות של דופמין.
האם התועלת שמורה רק לאנשים עם הפרעת קשב? במחקר נוסף, סודרלונד מצא שאנשים שאין להם ADHD עשויים עדיין להפיק תועלת מרמות שקטות יותר של רעש לבן. במחקר אחר שלו, ילדים עם לקויות קריאה שיפרו את ציוני הקריאה והזיכרון על ידי האזנה לרעש לבן.
צבעי הקשת של רעשי הרקע
הרעש הלבן הקלאסי הוא כמובן לא הרעש הסטטי היחיד. הרעשים הצבעוניים מקוטלגים על פי תדרים שונים וכוללים וריאציות כמו ורוד, חום, כחול, אפור, כתום ועוד. אחד הבולטים בהם הוא הרעש החום.
בניגוד לרעש הלבן, המכיל את כל תדרי הקול ולפעמים יכול להיתפס כקול 'צורח' מדי, הרעש החום משתמש בעיקר בתדרים נמוכים ויוצר בס רגוע יותר.
רעש ורוד גם נחשב יותר מרגיע מרעש לבן. הוא כולל שילוב של תדרים, אבל התדרים הנמוכים יותר בולטים. דוגמאות לרעש ורוד בטבע הן קולות של גשם יורד או רשרוש עלים. הוא הוכח כמראה שיפור חיובי בביצועי העבודה ומספר מחקרים מצביעים על כך שהאזנה לרעש ורוד בזמן השינה עשויה לעזור לשפר את תפקוד הזיכרון למחרת.