אנחנו לא בתקופה פשוטה, זה כמעט מיותר לומר אבל מה שאולי פחות ברור היא העובדה שלכמויות הסטרס ששוטפות את כולנו עלולות להיות גם השלכות על החלומות שלנו. המחקרים מראים שחרדה מוגברת במהלך היום יכולה להוביל לתוכן שלילי מוגבר בחלומות בלילה, שלא לדבר על תרומתה של הצפייה בחדשות ואקטואליה עד השעות הקטנות של הלילה. לא פעם, חרדה ביום וסיוטים בלילה יכולים גם להגביר אחד את השני ולייצר מעגל שלילי לא נגמר.
לאורך ההיסטוריה, עלייה בחלומות קשים וסיוטים נצפו לאחר מלחמות, אסונות טבע והתקפות טרור משמעותיות. מחקרים מצאו עלייה בחלומות טראומתיים לאחר אירועי קריסת בנייני התאומים, כך גם בתקופת מגפת הקורונה ובעיקר במהלך הסגרים מספר גדול של אנשים דיווחו על עלייה בחלומות מוזרים, אינטנסיביים ובלתי נשכחים. על פי מחקר של מרכז המחקר למדעי המוח בצרפת, מגפת הקורונה גרמה לעלייה של 35% בחלומות בקרב המשתתפים, כאשר המשיבים דיווחו על 15% יותר חלומות שליליים מהרגיל.
באופן כללי ובטח בתקופות לחוצות, אנחנו גם זוכרים יותר את החלומות המטלטלים וגם חולמים יותר חלומות מציפים בעלי תכנים רגשיים. "הזיכרונות הרגשיים הם הקריטיים ביותר להישרדות ולתפקוד יומיומי", הסבירה פרופ' קטיה ואלי, בראיון למגזין טיים. "אנחנו יכולים לשכוח דברים פשוטים כמו מה אכלנו לארוחת הבוקר לפני שבועיים, אבל אם ראינו תאונת דרכים או רבנו עם חבר קרוב, זה מעורר אותנו מבחינה רגשית וזה יקפוץ לנו בקלות בזיכרון. זה עשוי להסביר גם מדוע החלומות שלנו נוטים להתמקד בחומר רגשי". תקופות של מתח וחרדה גורמות לנו גם לזכור יותר מהחלומות שלנו, ולו בשל העובדה שהשינה עצמה משובשת יותר. אנחנו מתעוררים במהלך השינה כך שהחלומות עוד טריים והזיכרון עובד שעות נוספות.
נחש, שיניים ואקסים: מה החלומות שלנו באמת מספרים לנו?
התפקיד החיובי של חלומות שליליים
מה לא נאמר על חלומות? שהם מבטאים תשוקות מודחקות, שהם שיקוף של הרצונות העמוקים ביותר שלנו, שהם מגבשים את הזיכרונות שלנו, שהם עוזרים לנו דווקא לשכוח אותם, שהם סתם דימויים אקראיים. אז על השאלה "למה אנחנו חולמים" עוד אין תשובה אחת ברורה אבל יש לא מעט תיאוריות שמנסות להסביר, גם אם באופן חלקי את תפקידם החלומות, בעיקר של אלו הקשים והסיוטיים ומה אנחנו יכולים ללמוד מהם על עצמנו.
על פי אחד ההסברים חלומות מאפשרים למוח שלנו "להתאמן" לקראת מצבים מסוכנים, לתכנן תגובות אפשריות ובעצם לספק לנו הגנה מפני איומים בחיים האמיתיים. אלמנט חיובי נוסף שאפשר להפיק מחלומות שליליים הוא תהליך העיכול הרגשי שהם מספקים. מת'יו ווקר, פרופסור למדעי המוח ופסיכולוגיה הציע שתפקידם של חלומות הוא להעלות ולשמר את הזיכרונות הרגשיים של היום באופן שמאפשר לנו שליטה והתמודדות טובה יותר איתם. לפי ווקר, חלומות הם סוג של תיאטרון מנטלי שבו אנחנו חיים מחדש את מה שקרה לנו אבל באופן כזה שדווקא יעזור לנו לעבד, להמשיך הלאה ולחיות עם התכנים הקשים. החשיפה החוזרת לאירועי היום, לפעמים בשילוב של תכנים מוזרים ולא מציאותיים מאפשרת התמודדות מאוזנת יותר עם אותן רגשות שליליים.
איך אפשר לזכור טוב יותר את החלומות שלנו?
איך אפשר לשלוט במה שאנחנו חולמים?
ד"ר דירדר בארט, היא חוקרת ופסיכולוגית קלינית מהרווארד שכותבת ועוקבת אחרי תכנים של חלומות, במיוחד חלומות מטרידים וסיוטיים של כאלו שנפגעו מטראומה. בתקופת הקורונה היא יצרה סקר מקוון כדי לאסוף עוד ועוד תכנים של חלומות והוא מנה לאחר מספר חודשים יותר מ-6,000 חלומות. לפני כמה שנים היא הוציאה ספר על הנושא בשם "חלומות מגיפה".
על פי בארט, אפשר לזהות בחלומות של אנשים במצבי טראומה שני דפוסים עיקריים: או שהם מתייחסים באופן ישיר לאירוע הטראומטי, או שהם פנטסטיים עם אלמנטים סמליים שמייצגים את הטראומה. למשל בסקר של חלומות הקורונה, חלק מהמשתתפים דיווחו שחלמו שנדבקו בנגיף או שמתו ממנו, וחלקם החליפו את הפחד מהנגיף באלמנטים אחרים בעיקר מטאפוריים כמו חרקים, זומבים ומפלצות.
בארט טוענת שהיא זיהתה הבדלים ברורים בין אלו שנמצאים ממש בחזית (למשל עובדים בבתי חולים) לשאר האנשים. בעוד שלאדם הממוצע יש אמנם יותר חרדה מהרגיל בחלומות, אבל עדיין אפשר גם לזהות כמה חלומות חיוביים, אצל עובדי הבריאות שנחשפו ישירות לאירועים הקשים יש תכנים שליליים בהרבה. "מבין האנשים שעובדים בטיפול נמרץ או בחדרי המיון או אפילו רק ביחידות רפואיות כלליות, ברוב המקרים יש להם סיוטים מלאים. למשל הם כוללים טיפול במישהו שמת מהנגיף והם מנסים לעשות משהו כמו לחבר מכונת הנשמה שלא עובדת. זה הסיוט שלהם. זה הרגע הגרוע ביותר מחוויות היום שלהם".
על פי בארט, מבחינה מוחית, במהלך החלימה, אזורי הראייה פעילים מאוד וכך גם האזורים שאחראים על היכולת לספר סיפורים ולעורר רגש, ואילו אזורים מילוליים ואלו שאחראים על ההיגיון פעילים פחות מהרגיל. האם יש משהו שאנחנו יכולים לעשות כדי לנסות לשלוט במה שאנחנו חולמים עליו? בארט טוענת כי הדרך הטובה ביותר היא לחשוב לפני השינה באופן ממוקד על מה שהיינו רוצים לחלום. "אפשר גם לשים תמונה של מה או של מי שאתם מנסים לחלום עליהם על שידת הלילה כדי שתסתכלו על זה כדבר האחרון לפני שאתם הולכים לישון. אם יש לכם חלום אהוב מסוים אפשר לנסות לשחזר אותו בפירוט לפני שאתם נרדמים. זה יכול לעזור בכך שתחלמו שוב חלום דומה".
והכי חשוב, בארט מעידה שככל שהסגרים הסתיימו והשגרה החלה לחזור, בהתאמה גם חלו שינויים גדולים בתכני החלומות שאנשים דיווחו עליהם וכללו תכנים חיוביים ואופטימיים יותר, תכנים שהיו די נדירים בשבועות הראשונים של המגיפה.