מתי בפעם האחרונה חיבקתם מישהו או לחילופין - קיבלתם חיבוק מאדם? האם זה קרה כי הייתם עצובים או שאולי אתם רציתם לנחם? אולי היה זה חיבוק של "סחתיין על ההישג", או שמא חיבוק אוהב לט"ו באב ואולי לא הייתה לחיבוק כל סיבה אמיתית, מלבד סתם רצון להביע רגש במגע?
"חיבוק הוא האקט הראשוני, הטבעי והמשמעותי ביותר שאנחנו אמורים לקבל מרגע שאנחנו מגיחים אל אוויר העולם ועד יום מותנו", אומרת בתיה פרלשטיין זיסו, פסיכותרפיסטית ומאמנת אישית. "המגע לא נופל בחשיבותו מהזנה או מדאגה לצרכים הקיומיים הבסיסיים האחרים. ללא מגע כלשהו מערכות הגוף והנפש, המשולבות זו בזו, עלולות להיפגע מאוד, תחושת הערך שלנו תהיה נמוכה ולא נרגיש ראויים או טובים מספיק".
חיבוק הוא שפה תרבותית וחברתית בפני עצמה ולכל אחד מהחיבוקים השונים תפקיד והשפעה על חיינו. לא סתם יש לחיבוק יום בינלאומי על שמו. האירוע השנתי שנוצר על ידי קווין זבורני מארה"ב שחל ב-21 בינואר נועד לעודד את בני האדם לחבק את המשפחה והחברים לעתים קרובות יותר.
חיבוק ראשון
"עוד לפני שנים, כשלקחתי חלק בהתנדבות בעמותת 'חיבוק ראשון', הבנתי את המשמעות האדירה שיש לחיבוק על ההתפתחות שלנו ועל חיינו", מספרת פרלשטיין זיסו. "במהלך ההתנדבות ראיתי תינוקות שמסיבות שונות הוריהם לא לקחו אותם כשיצאו מבית החולים והם המתינו: מי מהם לאימוץ, מי לאומנה. ראיתי עד כמה החיבוק מרגיע ומייצב אותם וכמה הם משתוקקים לו. אנחנו, המתנדבים והמתנדבות, חיבקנו אותם, שיחקנו איתם וטיפלנו בהם, אבל בסופו של דבר ובלב כבד, היינו הולכים הביתה' בעוד שהם נשארו שם שעות רבות, כמעט ללא חיבוק, למעט הטיפול של האחיות המסורות שעבדו שם קשה עם מספר רב של תינוקות. מאחר שלא ניתן היה לשמור אתם על קשר, אינני יודעת מה עלה בגורלם, אבל הם בלבי ובמחשבותיי ואני מקווה שמישהו, במהלך חייהם, מילא להם כמה שיותר מהר את מכסת החיבוקים ושהתקופה הראשונית הקשה לא הותירה משקע כבד מדי בחייהם.
"שנים חלפו וכיום, בעבודתי כפסיכותרפיסטית, מגיעים אליי אנשים שחלק לא מבוטל מהם אומרים לי: 'ההורים לא חיבקו אותי מספיק' או 'אני לא מרגיש נוח בחיבוק', או 'חסר לי חיבוק מבת/בן הזוג' מגיעים הורים שמדברים על זה שהילד גדל וכבר לא רוצה חיבוק, ואני חשה את הרעב בקולם. הסוגיות איתן הם מתמודדים קשורות לעיתים קרובות לתחושה הזאת של החסר", אומרת פרלשטין זיסו.
וירג'יניה סאטיר אמרה: "אנחנו זקוקים לארבעה חיבוקים ביום לצורך הישרדות, לשמונה חיבוקים לצורך תחזוקה ול-12 חיבוקים ביום כדי לצמוח ולהתפתח נפשית" (תרגום חופשי).
המספרים הם כמובן שלה ואין כמות נכונה או שגויה (רצוי כמה שיותר!), אבל העיקרון ברור. החיבוק חשוב להישרדות הבסיסית, לתחזוקת הגוף והנפש ולצמיחה שלנו.
מה קורה כשלא זוכים לחיבוק ולמגע?
"אני תמיד נזכרת בניסוי הקשה והמצמרר של הארי הארלו שנחשפתי אליו בלימודי הפסיכולוגיה. החוקרים בדקו אם תינוקות של קופי רזוס נקשרים רגשית לאימהותיהם בשל סיפוק צורך ההזנה בלבד (בובה עשויה מחוטי תייל) או בזכות מגע מלטף ונעים (בובה עשויה מספוג רך ומצופה במגבת). התוצאות היו ברורות. התינוקות בילו את מרבית הזמן אצל הבובה הרכה ורק כשרצו לאכול הלכו אל אם התיל. מיותר לציין שהתינוקות לא קיבלו כמובן מענה אמיתי לצורך הרגשי במגע ובקשר והפרדתם מאימותיהם האמיתיות יצרה אצלם קשיים ומצוקה רבה בהמשך".
מה זה חיבוק?
חיבוק ומגע הם בדרך כלל חלק מחוויה של התקשרות בטוחה, כשההתקשרות אינה בטוחה ואין לילד תחושה של בסיס יציב ואוהב שניתן לסמוך עליו, הדרך לתחושת ערך נמוכה ולתחושה של היותך "בלתי אהיב" (unlovable), סלולה. לא כמו צורות מגע אחרות – אחיזת ידיים, טפיחה על השכם – חיבוק מכסה שטח פנים גדול יותר ומטבעו מאפשר החיבוק לחץ גדול יותר על הגוף, חום רב יותר, יותר מגע של עור בעור ואנרגיה של קרבה.
כשאנחנו מתחבקים, אנחנו לוחצים על קולטנים המצויים על העור ונקראים גופיפי פצ'יני. גופיפים אלה רגישים ללחץ מכני ותנודתי. כשהם מופעלים, הם שולחים אותות לעצב הואגוס. עצב הואגוס מקבל אות הרגעה ושולח מפל של אותות למוח, שבין היתר אומרים לו להשקיט את האזור במוח הקשור לתגובות לאיומים ולעמידה על המשמר.
במילים אחרות, החיבוק אומר למוח שאתה בסדר. אתה יכול לשחרר. אתה יכול לקחת הפוגה ממצב ההתראה המלחיץ. אתה בטוח. אגב, חיבוק עצמי ומגע עצמי פחות מועילים שכן מערכת העצבים אינה מתייחסת באופן זהה למגע עצמי לעומת מגע מבחוץ (שימו לב שאנחנו לא באמת מצליחים לדגדג את עצמנו).
יתרונות החיבוק
- נמצא שחיבוקים משפיעים גם על הסיכוי שלנו ללקות במחלות. במחקר שבחן מחלות שאנשים נוטים לחלות בהן בשל לחץ ורמות גבוהות של קורטיזול (הורמון לחץ) התגלה שמי שנהנו מחיבוקים בתדירות גבוהה יותר היו בעלי סיכוי נמוך יותר לפתח מחלות וכאשר היו תסמינים למחלות, הם היו פחות חזקים.
- במחקר אחר נמצא שאנשים שנחשפו במכוון לנגיף שפעת' לקו בצורה פחות חמורה במחלה כשנחשפו לתמיכה חברתית וחיבוקים תכופים יותר. מגע גופני קרוב כמו חיבוק ואחיזת ידיים יכול להוריד לחץ דם וקצב פעימות לב, להפחית סיכון למחלות לב, התקפי לב ושבץ.
- נמצא שהאוקסיטוצין, המכונה "הורמון האהבה", שמופרש בעת החיבוק טוב לבריאותנו הגופנית והנפשית כאחד. הוא מסייע לנו לחוש מחוברים וקשורים יותר זה לזה. הוא גורם לנו לחוש רגועים ובטוחים יותר.
- חיבוק הוא דרך נפלאה להעלות את תחושת הערך והביטחון העצמי, את תחושת האמון והשייכות, הוא מסייע להפחית מחשבות שליליות ומסייע לנו להיות במצב רגשי חיובי ומפחית חרדות.
כיצד מתחבקים?
בקשו רשות
אתם ודאי יודעים שלא תמיד ולא בכל עת מתאים לכולנו החיבוק ולכן חשוב לבקש רשות. זה מכבד ויפה לשאול "אפשר לחבק אותך?" ולאפשר לאדם השני לבחור אם זה מתאים לו.התאימו מינון
חשוב להתאים את מינון ואופי המגע לאדם שמולנו – המינון שמתאים לכל אחד הוא שונה. יש כאלו שמעדיפים מגע עדין וכאלו שמתמוגגים מחיבוק מוחץ. יש גילים שונים שבהם פחות רוצים מגע (מתבגרים למשל). חשוב להיות קשובים.התחבקו ליותר מעשרים שניות
מומלץ להתחבק למשך יותר מעשרים שניות עם היקרים לנו כדי לזכות בשחרור מיטבי של אוקסיטוצין, במיוחד בתקופות של "רעב עורי" או "רעב למגע" - רעב עורי מתייחס לתחושת ההשתוקקות הכואבת למגע שאנו חווים כשהאיבר הגדול ביותר בגופנו, העור שלנו, אינו זוכה למגע זמן רב. סביר להניח שחלק גדול מאתנו חשו כך בתקופת הקורונה או בתקופות אחרות.התנסו גם בטיפולי מגע
בתקופות שבהן אין קשר עם בן זוג, הורים או משפחה אחרת – ניתן להרחיב את היריעה ולזכות במגע בטיפולי מגע שונים כמו שיאצו, עיסוי, רפלקסולוגיה. גם ליטוף/חיבוק בעלי חיים מסייע במטרה הזאת ויכול לתת מענה מסוים לצורך בקרבה פיזית.בלי חרטות
חבקו ועודדו את הילדים, את ההורים ואת החברים להשתמש כמה שיותר בכלי הזה שהוא כל כך זמין, טבעי, פשוט וכה משמעותי ומרפא. אף אחד לא הצטער על שחיבק יותר מדי את יקיריו, הצער הוא על שלא חיבקנו מספיק.
**בתיה פרלשטיין זיסו היא פסיכותרפיסטית ומאמנת אישית, חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY