יום האהבה חל אתמול (14 בפברואר), ויש דמות אחת שכנראה תראו בכל מקום אליו תסתכלו : קופידון. אותו מלאך קטן בדמות ילד שמנמן, עם כנפיים לבנות כשבידו חץ וקשת. לרוב מופיע בכרטיסי ברכה רומנטיים, בקישוטים, בסידורי פרחים ובמתנות ליום האהבה, ולא רק ביום הזה. קופידון מסמל עבור אנשים רבים ברחבי העולם אהבה ומשיכה. אבל כמה אתם באמת יודעים על קופידון? למה כל כך הרבה אנשים מאמינים שהחץ שלו מחבר בין זוגות? החלטנו לחקור את העניין החשוב הזה ואספנו עבורכם מספר עובדות מפתיעות.
>> חוגגים אהבה בארוחת טעימות במסעדות שף: יש לנו כמה הצעות
למה קופידון נראה כמו תינוק?
קופידון החל את דרכו בהיסטוריה היוונית בכלל כאל האהבה היווני, ארוס. בתקופת ההלניסטית, משנת 323 לפני הספירה, הוא תואר באומנות ובשירה כנער נאה, אך בשנת 31 החלו לצייר אותו כילד שמנמן עם כנפיים לבנות, המוכר לכם כיום. "אנשים ניסו לתאר את ארוס כילד שתלוי באמא שלו. הסיבה היא שהם חשבו שיש לאהבה כוח גדול על בני האדם והם ניסו להגביל ולצמצם אותו", מסבירה ד"ר קתרין קונרס, העוסקת בהיסטוריה קלאסית באוניברסיטת וושינגטון.
אז איך ארוס, אל האהבה היווני, הפך לקופידון? ברגע שהתרבות הרומית החליטה לאמץ את דמותו כילד שמנמן ופחות מאיים, הם שינו את שמו לקופידון (השם הגיע מהמילה משיכה). עם זאת, עד היום אפשר למצוא ציורים שמערבבים בין דמותו של ארוס וקופידון.האם קופידון הוא בכלל אל?
לפי המיתולוגיה הרומית, קופידון היה אל שנולד ממרקורי, שליח האלים, ונוגה, אלת האהבה. כשהוא חמוש בקשת ובחצים, עסק קופידון ביצירת אהבה ותשוקה, וכפה אותן על הקורבנות שלו באמצעות דקירת חץ בלב.
למקבילו היווני יש רקע מורכב יותר. לפי סיפורים מוקדמים במיתולוגיה, ארוס היה אל קדום ובנו של כאוס. מאוחר יותר, הוא התבסס כבנה של אפרודיטה, אלת האהבה והיופי. למרות שזהות אביו אינה ברורה, הרוב מאמינים שארוס הוא בנו של ארס, אל המלחמה. כמו האל הרומי קופידון, ארוס עסק גם כן באהבה ותשוקה, באמצעות דקירות של חצים מכושפים.איך קופידון קשור לאהבה?
היום, קופידון נתפס כאחד הסמלים האייקוניים ביותר של אהבה ורומנטיקה ככלל, ויום האהבה בפרט. אבל המסע שהוא עבר עד שהפך לנער הפוסטר של הנושא הזה היה ארוך, ובמהלכו התגלה שהוא לא טלית שכולה תכלת.
לפי מספר מיתוסים יווניים מקוריים, ארוס נהג לשחק ברגשות של אלים ושל בני תמותה - ולא תמיד בצורה נחמדה. באחד מהסיפורים, ארוס גרם לאל אפולו להתאהב בנימפה דפנה, אך דאג שהיא לא תשיב לו אהבה. בסיפורים אחרים, גרם קופידון לאנשים להתאהב ואף לסכן את עצמם בעקבות האהבה האסורה שהתפתחה.מדוע לקופידון יש כנפיים?
הכנפיים של קופידון הן חלק בלתי נפרד מהדמות שלו, והיסטוריונים מתארים אותן כסמליות. בדומה לקופידון, במיתולוגיה היוונית גם ארוס מתואר כיצור בעל כנפיים. "כנראה מחשבות ורעיונות שאהבה היא דבר חולף או גחמני גרמו לתיאור של ארוס כבעל כנפיים", מסבירה קונרס.איך תופסים את קופידון בתרבות?
הברנש הקטן הזה הטביע חותם גדול יותר ממה שאתם חושבים. הוא מצוייר על כל כרטיס ברכה ליום האהבה. אבל יותר מזה – הסיפור שלו שימש השראה לכמה מהסיפורים והאגדות האהובים ביותר בכל הזמנים. קופידון היה פעם הכוכב המרכזי ביצירות ארוכות ורציניות. "הייצוג הספרותי המורחב ביותר של קופידון הוא ברומן שנכתב בלטינית, בערך בשנת 160 לספירה, על ידי אפוליוס, שהגיע מצפון אפריקה", מספרת קונורס.
לעמיתו היווני, ארוס, הייתה השפעה גדולה על הספרות – ואפילו על אחד מסרטי הדיסני האהובים ביותר. "ארוס וזוגתו פסיכה היו חלק מההשראה לסיפור היפה והחיה, שנכתב ב-1740 על ידי גבריאל-סוזן דה וילנב", מסבירה קונורס ומפרטת, "לדעתי, קנקן התה והפמוט הרוקדים ביפה והחיה הם רפרנס למשרתים הבלתי נראים של קופידון ברומן של אפוליוס".איך קופידון הפך לסמל של יום האהבה?
במשך שנים רבות, ה-14 בפברואר נתפס כחגיגה של אהבה הכוללת שוקולדים, פרחים, מסעדות רומנטיות ועוד. עם השנים ובאופן טבעי, קופידון נתפס כסמל המתאים ביותר לפרסום החג. "מבחינה ויזואלית, התפתחה מסורת אמנותית ארוכה של תיאור ארוס או קופידון לצד אמו, אלת האהבה. הציורים נהפכו זמינים כשהתחילו להדפיס כרטיסים ליום האהבה באופן מסחרי באמצע המאה ה-19", מתארת קונורס.