לצד עשרות אלפי אנשים שמתמלאים ריגוש מתמונת סלפי בדיוטי, יש לא מעט אנשים שרק המחשבה על טיסה מעוררת תחושות של פחד וחרדה. חרדת טיסה, הידועה גם בשם אוויופוביה, היא תופעה מוכרת שיכולה להתבטא בדרכים שונות: מאי נוחות כללית ועד להתקפי פאניקה והתנהגויות הימנעות.
אם זה נשמע לכם נדיר, תחשבו שוב. הנתונים מספרים שחרדת טיסה (aerophobia) היא נפוצה יותר ממה שנוטים לחשוב, כאשר בין 33% ל-40% מכלל האוכלוסייה חווים צורה כלשהי של חרדת טיסה, ובין 2.5% ל-5% מהאוכלוסייה סובלים מחרדה משתקת- פחד ממשי מטיסה המסווג כפוביה קלינית.
מה זה בדיוק, מדוע היא נגרמת והאם היא ניתנת לטיפול? פנינו לצילה דאי, אחות בריאות הנפש ומטפלת התנהגותית קוגניטיבית (CBT) עם המדריך.
מאיפה החרדה מגיעה?
"חרדת טיסה היא הפרעת חרדה משתייכת לשורת הפרעות הנכללות תחת השם 'פוביה ספציפית'. פוביה ספציפית על פי ה-DSM5 היא: 'פחד ברור או חרדה לגבי אובייקט ספציפי או מצב (טיסה, גבהים, חיות, קבלת זריקה, חשיפה לדם)'. הפחד והחרדה אותם חווים הסובלים מהפרעה זו הם לא מידתיים ביחס לסכנה האמיתית, כאשר האובייקט או הסיטואציה (עכביש, טיסה, מחט) מעוררים באופן מידי פחד או חרדה.
באשר לחרדת טיסה עצמה, היא יכולה להיגרם בשל מספר סיבות, אך למעשה נדיר/ שהיא נובעת מחוויה טראומטית בטיסה. סיבות לחרדה כזאת יכולות להיות:
- ידיעות חדשותיות, תוכניות תיעודיות או סרטים על: טרור, התרסקויות או אלימות במטוסים.
- מחשבות וחששות בנוגע על שריפה או מחלה שמתפשטת במטוס
- מערבולות (ומהמורות נוספות במהלך הטיסה).
כמו כן, ישנן פוביות אחרות שיכולות להחמיר את חרדת הטיסה:
- אקרופוביה (פחד גבהים)
- אגורפוביה (פחד משימוש בתחבורה ציבורית\שהייה במקומות פתוחים\שהייה במקומות סגורים\עמידה בתור או שהייה בתוך קהל\שהייה לבד מחוץ לבית).
איך זה מרגיש?
"אדם שמתמודד עם חרדת טיסה עשוי להרגיש אותה כבר עם הגיעו לשדה התעופה. הלב מתחיל לדפוק וכפות הידיים מזיעות. הבטן מתהפכת, והוא לא יכום להשתחרר מהתחושה שמשהו רע עומד לקרות. כשהוא עולה למטוס, הוא מרגיש תחושת פאניקה עולה בחזה. מוח דוהר בתרחישים הגרועים ביותר כמו למשל 'מה אם המטוס יתרסק? מה אם תהיה מערבולת? מה אם יחוו התקף פאניקה ולא יוכלו לשלוט בעצמם? כשהמטוס ממריא, החרדה מתעצמת. הוא לא יכול להשתחרר מההרגשה שהוא לכוד בציפור מתכת גדולה, ללא שליטה על גורלם. לאורך כל הטיסה, אדם החרד נמצא בכוננות גבוהה, סורק את החלל כדי לאתר סימני סכנה".
כיצד ניתן לטפל בחרדת טיסה?
"במקרים של פוביה ספציפית כמו חרדת טיסה ניתן לבצע טיפול קוגניטיבי - התנהגותי CBT משולב בטיפול חשיפה הדרגתית. במהלך הטיפול בו מזהים דפוסי חשיבה שמעוררים במטופל את החרדה ו"מלמדים" את המוח שהסכנה עליה הוא מתריע, אינה אמיתית או לכל הפחות אינה מידתית. במהלך הטיפול חושפים את המטופל בהדרגה למקור החרדה שלו ומושא הפחד. טיפול באדם החווה חרדת טיסה, יכלול חשיפה הדרגתית למקור הפחד: צפייה בהמראות ונחיתות, סימולטור טיסה וכו', עד לכדי שלב בו המטופל יצטרך 'להתעמת' עם החרדה ולעלות על המטוס. לאחר שהאירוע יעבור בשלום, מוחו של המטופל יפנים שאין אמת במחשבה שהמטוס מפחיד ומסוכן והמחשבה תלך ותפחת ואיתה הפחד. כמובן שבמקרה הצורך ועם מרשם מתאים, אין כל פסול להיעזר באמצעים תרופתיים טרם הטיסה כמו כדורים להפחתת החרדה".
עד כמה טיפול בחרדת טיסה באמת יעיל?
"הטיפול בחרדת טיסה נמצא כיעיל מאוד כשהאדם החרד שמפחד לטוס (בין אם חרד מטיסות או חרד משום שהרבה זמן לא טס), מבין כיצד עליו להתמודד ומה לעשות כשהחרדה עולה. בטיפול, לומדים לזהות את המחשבה הראשונית שמעוררת את הפחד ולאחר מכן מזהים מהן המחשבות הקטסטרופליות בהן מאמין האדם החרד מטיסה כמו: המטוס יתרסק, אני אשתגע, אני לא אצליח לנשום. לאחר שמבינים שעצם המחשבה על הסכנה גורמת לשינוי פיזיולוגי בגוף ולכל התסמינים הגופניים כמו נשימה מהירה, דופק מהיר, הזעה, הרגשת מחנק, סחרחורת ותסמינים נוספים, מבינים שאין סיבה ממשית לפחד וש'הכול בראש', ואז מגיע שלב השינוי ההתנהגותי והחשיבתי התגברות על החרדה ועליה למטוס".
מה היית ממליצה למישהו עם חרדה ברמה הכי פרקטית שיש?
"ראשית כדאי להתחיל לטוס ליעדים קרובים. ככל שהאדם יתרגל ויהיה על מטוס, הוא יבין שהחרדה חולפת. חשוב לזכור שהתחושות הגופניות שאנו חשים הן תחושות נורמליות ולא נשקפת כל סכנה ממשית. דבר חשוב מאוד הוא לוותר על בדיקות שנובעות מחרדה, ולסגל חשיבה חיוביות ומסוגלות.
"שנית, מומלץ לקחת לטיסה ספר, מוסיקה, סרט או כל דבר שאפשר יהיה להתמקד בו בזמן הטיסה.
כמו כן, רצוי לטוס עם אדם קרוב שעליו סומכים ומרגישים בנוח.
בנוסף, כדאי לשבת במושב האמצעי או זה הקרוב למעבר".
מהי הסבירות לחוות מערבולות במהלך טיסה, וכיצד ניתן לנהל אותה?
"הדבר תלוי בזרמי האוויר וככל שטסים גבוה יותר הזרמים הללו מורגשים יותר. בכל מקרה, 'כיסי אוויר' אינם מסכנים את הנוסעים ואינם מסוכנים (המטוס לא יכול ליפול), אך חשוב מאוד להיות חגורים כדי לא לקבל מכה, לנשום עמוק ולתרגל כיווץ והרפיה".
האם יש תרגילים או פעילויות ספציפיות שניתן לעשות כדי להפחית חרדת טיסה במהלך הטיסה עצמה?
"ניתן לתרגל נשימות עמוקות והרפיה שמאוד עוזרות בהסחת הדעת ובהרגעת הגוף. הגוף יירגע ,התסמינים ייעלמו וניתן יהיה להרגיש את ירידת הדופק. בנוסף, הנשימה תחזור להיות סדירה והרגשת השליטה תחזור".
האם יש מקרים קיצוניים שלא ניתן לטפל בחרדה?
"כן, לעתים נפגוש אנשים שהחרדה והפחד כל כך עמוקים עד שלא יצליחו להתגבר על המחשבות המפחידות ולעלות למטוס, אבל במרבית הפעמים - טיפול נכון יועיל ויטיב את המצב".