פציעה בבית היא אירוע שכיח, בעיקר אצל קטינים, אך לא רק. פציעה בבית יכולה להסתיים בתוצאות קשות, שיגרמו לקושי תפקודי משמעותי ואף נכות לצמיתות. כשמדובר בבני הבית, הרי שבהיעדר ביטוח פרטי המכסה את אירוע התאונה, לא יהיה את מי לתבוע על הנזקים (למעט ביטוח לאומי במקרה הצורך). אבל מה קורה כאשר הנפגע הוא לא אחד מבני הבית, אלא אורח, חבר של הילד, אדם שמבצע עבודה (למשל טכנאי שבא להתקין ציוד), עוזרת בית, או אפילו חפץ שנפל מהחלון ופגע בעובר אורח? האם מקרים אלה יכולים להוביל לתביעה ולתשלום פיצוי לנפגע.
פנינו לעו"ד איתי נאור צברי ממשרד עורכי הדין רובינשטיין – יקירביץ, המתמחה בתביעות ביטוח ונזיקין, וביקשנו להבין מה קורה במצבים כאלו, מה התפקיד שלנו כבעלי הבית, כמו גם כאורח אקראי שנקלע לסיטואציה הלא נעימה הזו.
מה קורה אם הנפגע הוא בעל מקצוע?
ראשית מסביר עו"ד צברי שכלל האצבע הוא ש"על בעל הבית חלות חובת זהירות ואחריות בכל הקשור לתאונות בתחום הבית, אולם על התובע יהיה להוכיח כי הייתה התרשלות כלפיו". במקרה של בעל מקצוע שנפגע במהלך העבודה בתוך הבית, זה יהיה זכאי לתשלום פיצויים על נזקיו, בתנאי שמדובר בפגיעה שנבעה ממחדל או התרשלות של בעל הבית. "לעתים נפגע בעל מקצוע מרשלנות שלו עצמו, למשל: מכשור שהוא מפעיל, או עבודה לא זהירה שגרמה לפציעתו. במקרה כזה, לבעל הבית לא תהיה אחריות לפגיעה ולנזק.
"עם זאת, יכול להיות שבעבודות ממושכות, בעיקר שיפוצים ממושכים של דירה, יראו את בעל הדירה כמזמין העבודה, שחייב באחריות גם כלפי המשפץ ועובדיו. לצורך כך ניתן לרכוש ביטוח לעבודה מסוימת או לתקופה קצרה של ביצוע שיפוצים".
האם תשלום דמי ביטוח לאומי לעובד משק בית שנפגע, פוטר את בעל הבית מתשלום פיצוי?
"על פי החוק", מציין עו"ד נאור צברי, "על מעסיקי עובדי משק בית לשלם עבורם דמי ביטוח לאומי. אם עובד משק בית נפגע, הוא יכול לפנות לביטוח הלאומי בתביעת עבודה ולקבל דמי פגיעה וגמלאות. ואולם, הדבר אינו מונע ממנו להגיש תביעה כנגד המעסיק על התרשלות שכתוצאה ממנה נגרם לו נזק.
אם תוגש תביעה ובעלת הבית יימצא אחראי לפגיעה, ייתכן ויצטרך לשלם מכיסו בנוסף לתגמולי הביטוח הלאומי שעובד משק הבית יקבל. כדאי לשים לב שביטוח הדירה אכן מכסה גם סעיף של חבות מעבידים, כיוון שרכיב זה לא נכלל בדרך כלל בביטוחי אחריות כלפי צד ג', אלא מדובר בביטוח נפרד".
מה קורה במצב שבעל הבית לא משלם דמי ביטוח לאומי עבור עובד משק הבית?
"במקרה כזה בעל הבית יכול להיות חשוף גם לתביעה מצד המוסד לביטוח לאומי (תביעת שיבוב). במצב כזה ימצא את עצמו בעל הבית משלם גם פיצוי לנפגע וגם מחזיר את הכסף ששילם ביטוח לאומי, מה שעלול להצטבר לסכומים גבוהים ומשמעותיים ביותר. לכן, ברכישת ביטוח המכסה עובדי משק בית, כדאי לוודא כי גבול האחריות של חברת הביטוח מספיק גבוה כדי להבטיח שבמקרה של חבלה חמורה, יהיה כיסוי מקסימלי".
האם יש הבדל כאשר הנפגע הינו קטין, כמו למשל חבר של הילד שבא להתארח?
ביחס לקטינים קיימת חובת זהירות מוגברת, לדברי עו"ד צברי. "במקרה של ילד שמתארח ללא הוריו בבית עם בריכה ללא גידור ובעל הבית משאיר את הקטינים לשחק לבד ללא כל השגחה. בבואו לבחון את שאלת האחריות, בית המשפט יבדוק האם מדובר באחריות רק של בעל הבית או שהפגיעה נגרמה בשל גורם אחר, חיצוני, כגון: חוסר תשומת לב של ההורה של הילד (אם נכח במקום), אחריות של מפעיל באירוע שהתקיים בבית וכדומה.
"כמו כן, יש לקחת בחשבון, כי לגבי קטינים שנשארו עם נכות לצמיתות, סכום הפיצויים יכול להיות גבוה מאוד, כיוון שהוא יחושב עד סוף חייו של הקטין שנפגע, ובהתאם לשכר הממוצע במשק. סכומים גבוהים יכולים להיפסק גם לבגירים שבשל הפגיעה חלה ירידה משמעותית ביכולת השתכרותם".
האם יש דרך לבטח פציעות בבית למי שאינו בן בית?
"בהחלט. פוליסות ביטוח המכסות פגיעה בצד ג' מיועדות למקרים בהם נפגע אדם שאינו בן הבית, ולא פעם הן חלק אינטגרלי מביטוח המשכנתא או ביטוח הדירה - בתנאי ששולמה הפרמיה לכיסוי אחריות צד ג'. יש לוודא מול חברת הביטוח שרכיב זה קיים ומופעל בפוליסה.
"בביטוח כזה בני הבית מוחרגים ואינם מכוסים, מהטעם שמי שגר בבית אמור להיות מודע למפגעים ולפעול לתיקונם. במקרה של בית משותף, יש לשים לב גם למקום התאונה - האם התרחשה בתוך הבית עצמו, או בשטח ציבורי של הבניין (בחצר, בלובי של הבניין, או בחדר המדרגות). ייתכן וניתן להגיש את התביעה כנגד המבטח של הבניין במקרים בהם יוכח שהיה מפגע רשלני שלא טופל, ואין ביטוח צד ג' לבניין. במקרה כזה, האחריות היא של כלל דיירי הבית המשותף".
מה עושים במקרה שהפציעה נגרמה כי הכלב הביתי נשך טכנאי או אורח בבית?
"לגבי כלבים קיימת אחריות מוגברת לפגיעה בצד ג': החוק קובע, כי במקרה כזה חובה לפצות את הנפגע גם אם לא הייתה התרשלות של הבעלים, למעט אם הפגיעה נגרמה כי האורח התגרה בכלב או תקף מישהו מבני הבית. במקרה של פגיעה על ידי כלב חל היפוך נטל ההוכחה, כלומר - בעל הבית הוא זה שצריך להוכיח שפעל כחוק. למשל, הכלב היה קשור אבל בעל המקצוע התגרה בו, או שכדור עף אל החצר וילד נכנס לקחת את הכדור ללא רשות של בעל הבית, ואז הותקף על ידי הכלב. מקרים כאלה לא יפטרו את בעל הכלב בקלות מאחריותו, אולם בית המשפט יכול להקטין את הפיצוי נוכח העקרון של "אשם תורם" של הנפגע".
כיצד לפעול במקרה של פגיעה?
"ראשית יש לדווח בהקדם לחברת הביטוח. מומלץ לבצע רישום וצילום של פרטי המקרה, כולל תמונות של מקום האירוע, ואם ניתן של הפציעה עצמה. הצילום יכול לשמש כראיה בתיק והרישום מסייע להיזכר בפרטי המקרה, שלא פעם נשכחים בחלוף הזמן.
ככל שמדובר בנפגע עצמו, יש לוודא שבעל הבית מדווח לחברת הביטוח שלו. אם יש עדי ראיה, כדאי לשמור את פרטיהם. יש לפנות לטיפול רפואי ולפרט כיצד קרה המקרה, וכן לתעד את המסמכים הרפואיים. חשוב מאוד גם לתעד כל הוצאה הקשורה למקרה ולשמור קבלות על הוצאות הקשורות לטיפולים רפואיים (נסיעות, חנייה, התאמות לבית וכו')".