כן, אנחנו בסך הכול ממש בסדר כחברה כשאנחנו רוצים. בתוך ימים חשוכים, יש ללא ספק נחמה גדולה ביכולות של החברה הישראלית שהתגלו במלוא תפארתן בצל תקופת הלחימה הנוכחית בישראל. ישראלים רבים נרתמו בתחומים שונים ותורמים למאמץ המלחמתי בחזית, בעורף ובמאמצי ההסברה בעולם. אלו באים לידי ביטוי במגוון דרכים, ממידע וחינוך העשרתי ללא עלות, דרך מעטפת הגנה לחברות סטארט אפ, גיוס ה-AI לחזית המאבק ההסברתי ועד לאספקת מזון לחזית. מדובר בהתגייסות חסרת תקדים בהיסטוריה הישראלית, שלא פוסחת על אף מגזר.
אם יש משפט אחד שמסכם את רוח ההתנדבות בחברה הישראלית מאז השבת השחורה ב-7 באוקטובר הוא: כל אחד עושה את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב, ובהתנדבות מלאה. הנה כמה מהיוזמות המדהימות שפגשנו ואם גם אתם מחפשים את דרככם בתרומה ובהתנדבות, הנה כמה דברים שניתן לעשות.
מפת ההתנדבות והתרומות הארצית שעושה לכם סדר
Iron Match הוא אתר מרכז את כל מיזמי ההתנדבות והתרומות בישראל ובו מאות פרויקטים בתחומים רבים החל מאירוח משפחות מפונים, חקלאות, שינוע, ועד חינוך והתנדבות להעלאת המורל. מי שעומד מאחורי האתר הם אילה רווח, יועצת ומומחית אסטרטגיה, שיווק ודיגיטל, ארז גביש, יזם גרילה, דורון שמחי, מרצה באוני ת"א, שמעון מויאל מפתח תוכנה, ואליה ליבשיץ יזם וטכנולוג מייסד feedox. "המיזם נולד עם תחילת המלחמה כאשר החלו להיווצר מאות יוזמות פרטיות ואזרחיות מעוררות השראה רבות בכל רחבי הארץ", אומרת לנו רווח. "ניגשנו לבנות פלטפורמה שמציגה תמונה מלאה של 'מה שקורה כאן', בתקווה שזה יעזור ליותר אנשים למצוא את מקומם ולעשות טוב. האתר ועבר כבר את ה-50,000 צפיות מהרגע שעלה לאוויר לפני כשלושה שבועות. החיפוש בו פשוט וקל, ואפילו ניתן לשוחח עם צ'אט בוט מבוסס בינה מלאכותית בכדי להקל במציאת ההתנדבות המתאימה לכם. כל יד עוזרת! לאתר
העשרה חינמית לילדים שפונו מבתיהם
בפרט בזמנים מורכבים כמו אלה, שמירה על תזונה בריאה בימי לחימה וחוסר שגרה היא חשובה לבריאותם הפיזית והנפשית של ילדים וליכולתם להתמודד עם אתגרים וליציבות התזונתית שלהם. פרויקט חדש מציע שיעורי בישול בריא בלמידה מרחוק לכיתות א' - ו' לכל בתי הספר בארץ ללא תשלום. בימים אלו שהשגרה נראית רחוקה מלהגיע והתלמידים עדיין לא במסגרות (או חלקית במסגרות) רויטל אדמוני מורה לחנוך תזונתי בבתי ספר ביוזמה חדשה- שיעורי בישול בריא בלמידה מרחוק לכיתות א' - ו' עם מתכונים קלים להורים וילדים. במהלך השיעורים יכינו הילדים: סלט פסטה קר, בראוניז במילוי שוקולד, סושי ועוד.
השיעורים הינם חלק מתוכנית דרך החושים, הפועלת בבתי ספר תחת משרד החינוך, ומדגישה את החשיבות ביצירת תפריט בריא, כזה שיעזור לילדים ללמוד את עקרונות התזונה הבריאה ולפתח רגישות תזונתית. "חינוך תזונתי, הוא שיעור, תכנית חינוכית. לא מדובר בפגישה אצל דיאטנית המיועדת לאנשים המתמודדים עם מצב בריאותי של עודף משקל, אלא בתוכנית לימודים מאושרת ע"י משרד החינוך, שמאפשרת לילדים ולהורים להיות עצמאיים בהתמודדות שלהם מול האתגר התזונתי, שהוא כה מסובך בעולם המערבי", מסבירה רויטל אדמוני העומדת מאחורי התוכנית. "אמנם שיעורי חינוך תזונתי הם לא הדבר הראשון במעלה במצב חירום מלחמתי" מתארת אדמוני "אך העניין החשוב ביותר במקרה הזה הוא לא החינוך התזונתי עצמו, אלא עצם הניסיון ליצור שגרה עבור הילדים ולהעשיר אותם בתוכן שיוכלו להתעסק בו במקום להישאר מול הטלוויזיה, הדאגות והחרדות. אני שמחה שכמי שמעבירה בימים כתיקונם סדנאות במגוון בתי ספר, אני יכולה לתרום את תרומתי הצנועה עבור החברה והמדינה, זו חובתי כאשת חינוך וכישראלית" מסכמת אדמוני. לפרטים נוספים:
האנשים שנלחמים בכל החזיתות: מהמזרח ועד המערב
שבו 10 דקות מול מרקע הטלוויזיה, ונסו לספור כמה פעמים נאמרה המילה הסברה. הצלחתם? כנראה שלא, כי מדובר בנושא שחשיבותו ראשונה במעלה ולא בכדי הוא אחד מהנושאים המדוברים ביותר מאז החלה המלחמה. המשמעות ברורה לכולנו, מלחמה רחבת היקף המתרחשת במקום הצפוף בעולם כנגד ארגון טרור רצחני שמשתמש באזרחיו כמגן אנושי, מצריכה אותנו לגייס לגיטימציה בינל' רחבה, בעיקר מצד בנות בריתנו - מדינות העולם החופשי. החזית ההסברתית כל כך קשה. המוני ישראלים, תוך שיתוף פעולה עם יהודים ופרו ישראליים ברחבי העולם, פועלים בכל הכוח בחזית ההסברה בתקשורת וברשתות החברתיות ועוסקים באיסוף, יצירה והפצה של חומרי ההסברה, בכדי לוודא שהאמת תגיע לכמה שיותר אנשים.
בין היוזמות החשובות הללו, ניתן לציין את Savee כלי בינה מלאכותית שייעודו המקורי היה לנסח תשובות מנומקות ומבוססות לטענות אנטישמיות ברשת ולהכחשות שואה. בעקבות מלחמת חרבות ברזל, הכלי עבר הסבה וכעת מנפק תשובות מדויקות גם בכל הנוגע למלחמה הנוכחית, לסכסוך הישראלי-פלסטיני, הסכסוך עם חיזבאללה, אופייה של מדינת ישראל וכו'. בניגוד לChatGPT, הכלי של Savee מתבסס רק על מקורות מהימנים (כדוגמת מוזיאון יד ושם) ועל מידע שהוזן אליו על ידי מומחים ברי סמכא בנושאים השונים. "המטרה היא שכל אחד יוכל לענות ברשת בצורה מדויקת לטענות שקריות ואנטישמיות, " מסביר עופר נדם, מהנדס וממפתחי Savee "לכן כל מי שמוריד את התוסף החינמי מהחנות של גוגל, יכול לסמן את הטענה האנטישמי, ללחוץ על התוסף ובתוך שניות תהיה לו תשובה באנגלית (בקרוב גם בערבית) מנוסחת ומנומקת לעילא ולעילא" מתאר נידם. נידם מדגיש כי התוסף מותאם עבור הרשתות הבאות: אינסטגרם, טוויטר, פייסבוק וטיקטוק.
ובזמן שהאנטישמיים צועקים סיסמאות אנטישמיות ושקרים ברחבי העולם, יש מי שמנסים לצעוק חזק יותר. מיזם Louder, החל לפעול מתחת לרדאר עוד בחודש מאי 2021 (שומר חומות), במטרה להילחם באנטישמיות ברשת, לייצר ולהפיץ תכנים איכותיים לקהל לא יהודי, באמצעות משפיענים, ידוענים, בלוגרים, תוך מתן דגש ליצירה מהירה, התאמת תוכן לפי דרישת המשפיען והשפעה איכותית על קהלי יעד בארה״ב ואירופה.
במקביל, מיזם Louder שם דגש על פעילות ״פיגיטל״ - חיבור בין קמפיינים פיזיים לדיגיטליים: כדוגמת שילוטי החוצות ומסכים דיגיטליים מסביב לעולם, הפקת מיצגים למען השבת החטופים מסביב לעולם והדהוד התכנים ברשתות החברתיות באמצעות משפיענים לא יהודיים בעלי חשיפה גבוהה.
להורדת התוסף החינמי של Savee
אתר האינטרנט ומאגר חומרי ההסברה של Louder
הבופה הפתוח
לא כל אזרח ישראלי הוא מומחה ללחימה או מודיעין, אבל דבר אחד כולם יודעים: "הצבא צועד על קיבתו". ההירתמות של החברה הישראלית יצרה מראה סוראליסטי אך מחמם לב, של בופה עשיר ודוכנים שלא היו מביישים מסעדות מישלן, המספקים אוכל משובח לחיילים בחזית.
כך למשל, מיזם חדש שמאחוריו עומדים בני העדה הדרוזית, מציע מנות מסורתיות מהמטבח הדרוזי למאות חיילים הנמצאים בצפון הארץ. סמיה ורני כדור, מקימי המיזם המארח הדרוזי הם תושבי דליית אל כרמל שבזמנים כתיקונם מארחים מטיילים שבאים לנפוש ביישוב בעל ריכוז האוכלוסייה הדרוזית הגדולה בישראל. לאחר פרוץ המלחמה הם החליטו להרים את הכפפה ולדאוג גם לתזונה וגם למורל של חיילי צה"ל. והשבוע ביום שלישי בשעה 12:00 בצפון
המערך החברתי שתומך ומחבר בין האזרחים ללוחמי צה"ל
בעקבות המלחמה בדרום ובצפון גם תושבי השרון נרתמים למערך הלאומי, עם מרכז איסוף וציוד לוגיסטי שנפתח בנתניה. החמ"ל היושב בקניון עיר ימים בתמיכת הנהלת הקניון, פועל למען חיילי צה"ל ודואג לאיסוף מיון ושינוע של הציוד לגזרות השונות. החמ"ל מסייע גם לפעילותה של "סיירת כביסה". מדובר ב: "סיירת" על גלגלים אשר כוללת עגלה ועליה מכונות כביסה ומייבשים. הסיירת נוסעת מבסיס לבסיס, בכדי לאפשר לחיילים בגדים נקיים וקצת הרגשה של בית. "אנחנו לא יכולים לגייס את כל הבגדים בצה"ל" מסביר מיקאל כהן מקים המיזם, "אבל אנחנו מאושרים על כל חייל וחייל שהצלחנו לשמח, והשאיפה שלנו היא להרים את המורל של החיילים שלנו".
כלל הפעילים המתנדבים במיזמי החמ"ל השונים עובדים ימים כלילות בכדי לענות על בקשות וצרכים שונים ,ביניהם חבריו ומשפחתו של רס"ן בר פלח, שנפל בהתקלות ב־14 לספטמבר 2022. מיקאל כהן אשר עבד בשיתוף פעולה במימוש פרויקטים חברתיים עם פלח, החליט להקים מרכז איסוף ציוד לוגיסטי למען חיילי צהל ושינוע הציוד לכל הגזרות. המערך קורה למתנדבים נוספים להשתלב במרכז האיסוף בהתנדבות בשינוע או ברכישת ציוד עבור הלוחמים , מוזמנים להגיע לקניון עיר ימים קומת הפארק או ליצור קשר עם מיקאל כהן 054-5789090.
ערבות הדדית במיטבה: המיזם שתומכי בחקלאי העוטף
יוזמות רבות שמבקשות לסייע לחקלאים בעוטף ובצפון מ"אחים למשק" ועד "המלאכים של ערן". ממכירות בנקודות מרכזיות בארץ, עבור לסיוע בשטח ועד לתרומות. חפשו אותם ברשת.
"עוטף סטארט אפ"
תחום שאינו "קלאסי" למלחמה, אולם היוזמות הנוגעות לו חשובות גם הן להישרדותה ולשגשוגה העתידי של מדינת ישראל. מאז תחילת המלחמה, אחד הענפים החשובים ביותר בכלכלה הישראלית, ההייטק חטף מכה: משקיעים זרים שמהססים לפתע בגלל המצב, משרדים ומעבדות שפונו בדרום ובצפון וגיוס של אנשי מקצוע רבים לטובת המאמץ המלחמתי, כל אלו מאיימים על חברות רבות שנפגעות הן ברמה הכספית, והן ברמת היעדים ולוח הזמנים (וזמן כאמור, שווה כסף). יוזמה חדשה בשם "עוטף סטארט אפ" שואפת לספק את המעטפת החיונית לשרידותן של חברות ההייטק הישראלי.
המעטפת כוללת הקמת רשת משקיעים בארץ ובעולם שיספקו תמיכה כספית לחברות הזקוקות לכך, זאת לצד גישה ללא לעלות למשרדים ול-facilities במרכז הארץ ותגבור מצבת כוח האדם בקרב חברות שרבים מאנשיהן גויסו למילואים.
"בסופו של דבר, החשיבות של העמידה בלוח הזמנים היא עצומה, ואם פתאום כרעם ביום בהיר אין לך משרדים וציוד מתאים, אין לך כוח אדם והמשקיעים שלך מגלים הסננות, מדובר בחוסר אונים שאני לא מאחל לאף יזם לעבור אותו" מסביר אביב אנתבי, יו"ר קבוצת גיאומטריקס והעומד מאחורי מיזם "עוטף סטארט אפ".
לצד התמיכה בחברות הפיתוח הקיימות, שואפים ב"עוטף סטארט- אפ", ליצור מסלולי פיתוח בזק למוצרים חיוניים בכדי להביא להשפעה על תמונת המצב בחזית ובעורף, בפן המידי. "אנחנו בעלי ניסיון רב בפיתוחים הנוגעים לתחומי הציוד הרפואי, תעשיות ביטחוניות, חינוך, תעשייה וכו'", מתאר אנתבי "וכל מי שיש לו רעיון למוצר שיכול להיות גיים צ'יינגר ולסייע לעורף או לחזית, אנו נשמח לשתף אתו פעולה כדי להפוך את הרעיון, למוצר משנה מציאות כמה שיותר מהר". מסכם אנתבי. לפרטים נוספים