בני אדם אוהבים הרגלים. יותר מזה, אנחנו זקוקים להם, כחלק בלתי נפרד משגרת החיים הנכונה שלנו. הרגלים מסוימים יכולים להיות פחות או יותר טובים עבורנו, אבל הם עדיין חלק ממה שאנו זקוקים לו כדי לעבור את היום. כך למשל, נשתה את הקפה שלנו תמיד באותה הכמות, עם אותו יחס של חלב לקפה, ולפעמים (תלוי ב-OCD שלנו) גם באותו הספל בדיוק. יש לכולנו הנטייה והצורך לחזור על אותו סדר פעולות קבוע כשאנחנו נכנסים לרכב, מגיעים למקום העבודה, יושבים לאכול ארוחות ועוד אינספור פעולות אחרות שנראות לנו כל כך טריוויאליות, יום יומיות וזניחות. 

חשיבות ההרגלים האלה מקבלת משנה תוקף דווקא בעידן בו אנו חיים. זוהי תקופה רוויית גירויים אינסופיים למוח שלנו, שבה אנחנו מבצעים משימות רבות, לעתים במקביל. אנחנו נפגשים עם הרבה אנשים, חווים כמויות עצומות של אינטראקציות, נאלצים להתמודד עם שלל אתגרים וחשופים לכמות גדולה (שלא לומר עצומה) של סטרס. ההרגלים שלנו מסייעים לנו לעבור חלק מכל אלה במהירות רבה יחסית, בלי לבצע אלף ואחד חישובים ושיקולים שונים לפני שאנחנו מקבלים החלטות.

זו הסיבה שהגב כואב לכם: להחזיר את הקצב הטבעי של הגוף

לעתים קורה שקצב הגירויים והעומסים גבוה מדי ולא מאפשר לנו לקיים מחזוריות של מנוחה איכותית. כאן מתחיל מעגל שלילי והרסני לגוף. תחילה נוצר גירעון קל של מנוחה ושל התחדשות השרירים (הם אלה שנדרכים כתגובה לסטרס). הגירעון הזה גובר עם הזמן עד כדי הפרעה ממשית באיכות החיים שלנו, בדמות כאבים מסוגים שונים – גב, ראש, גפיים ועוד. אם לא מטפלים באלה בזמן, הביטוי של הסטרס יכול להפוך גם למחלות של ממש.

לתוך המשוואה הזאת, בדיוק אל המקום שבו חסר המשהו הקטן (גדול) שיאזן את המשוואה בין העומס והמתח ובין המנוחה וההתחדשות, נופל בצורה מושלמת העיסוי הרפואיהסוג הספציפי הזה של מגע טיפולי מעוצב ומיועד להפריד בין רקמות שריר שנצמדו, להוריד את רמת המתח גם בשרירים עמוקים מאוד, בוודאי גם בשרירים שהנגישות שלנו אליהם נמוכה מאוד, ואין לנו יכולת לטפל בהם בעצמנו (בגב למשל). 

 

הגוף לומד ומסנכרן עצמו למועדי הטיפולים

טיפול מהסוג הזה, בעצם כמו כל טיפולי הרפואה המשלימה, הוא תחזוקתי ומניעתי בבסיסו, מה שאומר שככל שמבצעים אותו בתדירות קבועה יותר, כך הוא נהיה יעיל יותר. הגוף שלנו מתרגל לחוות אותו במחזורים קבועים, ותאמינו או לא, מתכוונן אליו ומסתנכרן אתו. אמנם מדובר בתהליך שנבנה לאורך זמן מסוים, אך יחד עם זאת ההשקעה וההתמדה מביאות לתוצאות מעולות.

הרי כל אחד מאיתנו שונה בכמות העומסים ובתגובה שלנו אליהם, חלקנו מתאמנים יותר או פחות, ישנים כמות שונה של שעות, מנהלים תזונה כזו או אחרת, וחשוב שהטיפול יותאם באופן המיטבי עבור כל אחת ואחד מאיתנו. לכן יעברו כמה טיפולים עד שיבינו המטפל והמטופל מהם טווחי הזמן הרצויים, אילו שרירים זקוקים ליותר תשומת לב ומהן העוצמות הנכונות עבור כל גוף.

מתי כדאי לבוא לעיסוי?

רוב האנשים יגיעו לטיפול רק כשמתעורר כאב בשריר כלשהו. חלקם הקטן יותר יגיע כי מישהו המליץ בחום על טיפול שעזר לו, וחלקיק קטן מאוד יגיע כי פשוט הבין שהגוף שלו זקוק לטיפול תחזוקה, בלי שכואב כלום. אך האמת היא שהתשובה פשוטה בערך כמו התשובה לשאלה "מתי צריך לקחת את הרכב לטיפול 10,000 ק"מ?"

רכב שלא מתחמם, מעלה עשן או מקרטע, ייצא מטיפול כזה בדיוק כמו שנכנס אליו – תקין. הוא לא ינוע מהר יותר או ייסע חלק יותר בזכות הטיפול, אלא פשוט ישמור על התקינות שלו. אז כפי שתפקידם של טיפולי 10,000 הוא לשמור על הרכב ולמנוע את התדרדרותו, גם יעילותו של עיסוי תחזוקה תהיה מיטבית כאשר המטופל מגיע דווקא במצב הפיזי והנפשי הטובים ביותר שלו. לא צריך סיבה מיוחדת כדי להתחיל לטפל בעצמנו, אלא רק החלטה לשמור על בריאות איתנה.  

 למה יש אנשים שיוצאים מהעיסוי כאובים?

אורח החיים התובעני, האינטנסיבי והיושבני שמאפיין את העידן בו אנו חיים, יגרום (ברוב המקרים) שההחלטה להגיע לעיסוי רפואי מתקבלת רק כאשר אין ברירה אחרת, והגוף כבר כאוב, תפוס ורווי סטרס.

אז ייאלץ המטפל להתמקד בעבודה על אזור אחד בלבד, שכואב ממילא, וזה כבר לא טיפול תחזוקה. במקרה כזה מדובר בעיסוי אקוטי וממוקד, שמטרתו היא עזרה ראשונה לאזור או שריר ספציפי, מתוח או כאוב מאוד. אם אתם זוכרים איך זה מרגיש לחוות טיפול שיניים כשהשן כואבת מאוד, או כשיש דלקת בשורש, אז כן, כך זה מרגיש. עיסוי כזה, מיטיב ככל שיהיה, עדיין יעבוד על אזורים רגישים מאוד ויגרום, בסבירות מסוימת, למה שמכונה "ריאקציה" – כאבי שרירים שנגרמים, בחלקם, על ידי הטיפול עצמו.

זוהי לא תקלה בטיפול, אלא תהליך טבעי, שנגרם גם במהלך אימון או פעילות מאומצת. השרירים המאומצים יתר על המידה חווים קרעים מיקרוסקופיים שגורמים לכאבים, והכאבים נעלמים בתהליך ההחלמה הטבעי תוך כמה שעות או ימים ספורים (זאת גם הסיבה לכך שלא מתאמנים על אותו חלק בגוף כל יום). לא כולם יחוו את אותן ריאקציות בעוצמה זהה, וחלק לא יחווה אותן כלל. זה לא מעיד במשהו על איכות הטיפול (לטובה או לרעה), אבל חשוב לדעת שזו אפשרות שתיתכן. במקרה כזה, יש להרבות בשתיית מים כדי להאיץ את תהליך חילוף החומרים בגוף, כמו גם את התיקונים הנדרשים.

מה העיסוי הרפואי עושה לגוף?

כל אחד מאתנו שונה בכמות העומסים ובתגובה שלנו אליהם, חלקנו מתאמנים יותר או פחות, ישנים כמות שונה של שעות, מנהלים תזונה כזו או אחרת, וחשוב שהטיפול יותאם באופן המיטבי עבור כל אחת ואחד מאתנו. לכן יעברו כמה טיפולים עד שיבינו המטפל והמטופל מהם טווחי הזמן הרצויים, אילו שרירים זקוקים ליותר תשומת לב ומהן העוצמות הנכונות עבור כל גוף.

בסיום התהליך ה"לימודי" הזה, הטיפול יתעצב לכדי רצף הרמוני, המותאם לצרכי המטופל הספציפי בצורה המיטבית: עוצמת המגע, קצב העבודה, בחירת אזורי העבודה בגוף בכל טיפול, כל אלו ועוד אלמנטים יהפכו ל"חליפה" התפורה למידותיו של אדם אחד בלבד, ישמרו על מצב רוחו מרומם, על האנרגיה שלו חיונית, ועל הגוף שלו רגוע ומאוזן ככל האפשר.  

 

האם עדיף לדבר או לשתוק במהלך עיסוי?

בראייה הוליסטית ישנה משמעות גדולה מאוד להיבט הנפשי שבכל התהליך הזה, שבו יש לנו זמן שקט עם עצמנו, (מצרך מבוקש מאוד בימינו), או שיחה עם אדם שכל מטרתו היא להיות שם עבורנו, ללא ביקורת, שיפוטיות או ויכוח. אלו בונוסים יקרי ערך לכל מפגש טיפולי כזה, וההחלטה במה מהם לבחור יכולה להשתנות מאדם לאדם ומטיפול לטיפול. לעתים נרצה לשאול שאלות לגבי הטיפול, או סתם לנהל שיחה, ולפעמים נרצה לשקוע בשקט ולהיכנס למעין מדיטציה מרגיעה ונעימה או בכלל להירדם. מטפל או מטפלת מנוסים ומקצועיים יידעו לזהות את הצורך הנקודתי באותו טיפול ויתאימו עצמם לכל בחירה.