הטמפרטורות מזנקות לשיאים ברחבי העולם ורק השבוע הם הגיעו עד לרמה של מלוכה, כאשר שלושה חיילי משמר המלוכה התעלפו בזה אחר זה במהלך מצעד צבעי בנוכחות הנסיך וויליאמס. מזגן למשל היה יכול לבוא טוב נוכח המדים החנוקים וכובעי הפרווה המוגזמים ב-40 מעלות בצל.
ישראלים, אגב, לא מתרגשים ממזג האוויר הזה וזה גם לגמרי עוזר שקוד הלבוש שלנו הוא כפכפים וגופיה. ועדיין, מזגן הוא ללא ספק חברנו הטוב. השאלה היא אם אנחנו מתייחסים אלי מספיק יפה כדי שישיב לנו אהבה? פנינו לנתי מקתם, מנהל תחום ההנדסה באלקטרה מיזוג אוויר, שנתן לנו כמה טיפים מקררים.
1. העברת המזגן למצב קירור
אם הטמפרטורה בסביבה חמה מאוד ואתם זקוקים לקירור מהיר, ניתן לכוון את מהירות ההפעלה למהירות גבוהה יותר, אך יש לקחת בחשבון שככל שהמהירות גבוה יותר כך גם רמת הרעש של המזגן".
2. איך מנקים פילטר של מזגן?
תפקיד הפילטר הוא קריטי בסינון האבק על מנת שלא ייכנס למזגן. יש לבצע ניקוי יסודי של פילטר המזגן לפחות אחת לחודש ובהפעלה הראשונה בתחילת כל עונה. פעולה זו משפרת באופן דרמטי את יעילות המיזוג, מונעת תקלות ומאריכה את חיי המזגן. פילטר סתום יגרום לנו לרעש ביחידה הפנימית, לנזילות מים וכמובן ליעילות פחות טובה של המזגן. אז איך מנקים פילטר של מזגן?
במזגן עילי יש להרים את הפנל הקדמי, לשלוף בעדינות את הפילטרים, לשטוף אותם מאבק, להחזיר אותם למקומם לאחר שהתייבשו (ייבוש קל אפילו בשמש) ולסגור את המכסה.
במזגן מיני מרכזי הפילטרים נמצאים ביחידה הפנימית. יש לפתוח את פתח השירות, לשלוף בעדינות את הפילטרים, לשטוף אותם במים זורמים ולייבש, ולהחזיר אותם למקומם.
בשני המקרים, אם נורית החיווי לניקוי פילטרים נדלקה, יש לאפס אותה לאחר ניקוי הפילטרים.
3. כיוון התריסים בצורה נכונה
יש לכוון את תריס יציאת האוויר של המזגן 45 מעלות כלפי מעלה, זאת משום שם מתרכז האוויר החם, לסירקולציה של אוויר ומיזוג יעיל יותר של החדר. כיוון התריסים בצורה שגויה עלול לגרום לנזילות מים.
4. זימון טכנאי
ההמלצה היא להזמין טכנאי מוסמך אחת ל-5 שנים לצורך בדיקת חיבורי החשמל של המזגן. עם הזמן, מוליכי החשמל המחוברים עם מהדקים למזגן עלולים להתרופף או להתייבש, דבר שעלול לגרום לזרם גבוה, שריפת מוליכים ואף לשריפת המזגן.
5. למה המזגן מטפטף?
ההמלצה לפני כל תחילת עונה, לרבות בקיץ, היא להדליק את המזגן למשך כחצי שעה לפחות, על מנת לוודא כי אין נזילות. נזילות המים עלולות לקרות מכמה סיבות:
שיפוע לא תקין של צינור הניקוז היוצא מהמאייד:
פעמים רבות, צינור הניקוז משנה את צורתו עם השנים, מה שעלול לגרום למים לחזור בחזרה לבריכת הניקוז של המזגן, ובסופו של דבר התוצאה היא נזילת מים. במקרה כזה, ההמלצה היא לסדר את השיפוע של צינור הניקוז וליישר אותו.
סתימה של בריכת הניקוז או צינור הניקוז:
לכלוך שהצטבר עם השנים עלול לגרום לסתימה באזור בריכת הניקוז או בצינור הניקוז עצמו, מה שבסופו של דבר יוצר נזילות מים. בכדי למנוע זאת, יש להקפיד לנקות באופן תכוף את צינור הניקוז. במזגנים עיליים, עלולה להיות נזילת מים כתוצאה מסתימה בבריכת הניקוז האחורית, מה שמצריך הרמה של המאייד מהקיר וניקוי תעלת הניקוז האחורית של המזגן.
מחסור בגז:
סיבה נוספת לנזילות עלולה לנבוע ממחסור בגז והצטברות של קרח על סוללת המאייד. במקרים כאלו יש לקרוא לטכנאי שיסייע באיתור מקור הדליפה.
ומה קורה במכונית?
אם מצאתם/אולצתם להתרחק מהמזגן הביתי לטובת יציאה מהבית, גם הרכב שלכם צריך יחס מיוחד. איך תקררו אותו?
ביום חם במיוחד, הטמפרטורות בתוך המכונית יכולות להיות גבוהות עד 40 מעלות צלזיוס מאשר בחוץ. מכונית כהה תהיה חמה ב-3-10 מעלות פחות, יחסית לאחותה הבהירה – לא הבדל משמעותי בימים של חום גבוה. כשנכנסים לרכב לוהט מומלץ קודם כל לפתוח את החלונות כדי לאפשר לאוויר החם ביותר לברוח. לאחר מכן יהיה אפשר לתת למזגן להתחיל לעבוד ולקרר את האוויר החם שנשאר. איך אפשר לזרז את תהליך הקירור?
- אם לא אכפת לכם לקבל מבטים מוזרים אפשר לפתוח ולסגור את דלת הרכב מספר פעמים, כדי לדחוף את החום, תוך כדי שהחלון בצד השני פתוח.
- סיימתם להעיף את החום החוצה? עדיף לא להמתין לפני שאתם מתחילים לנסוע עד שהרכב יתקרר - מיזוג האוויר של המכונית עובד הרבה יותר טוב בזמן הנהיגה בפועל. ככל שהמנוע מסתובב מהר יותר, כך המדחס פועל מהר יותר.
- עוד דרך לייעל את המיזוג ברכב הוא להניח סמרטוט רטוב מעל פתח האוורור, כך האוויר שנשפך החוצה יהיה קריר הרבה יותר. וודאו שיש לכם כמה סמרטוטים רטובים מוכנים להחלפה כי הם הולכים להתייבש די מהר.
ואפשר גם לשמור מראש על רכב קריר:
- לחנות באזורים מוצלים.
- להקפיד על מגן שמשה קדמית. אפשר גם להשתעשע עם מגן של רביעיית בנות הזהב.
- להניח מגבת על מושבי עור.
- להשתמש בכיסויי בד בצבע בהיר על המושבים הכהים.