איפה הימים שהמושג "ADHD" נלחש בחרדת קודש בחדרי הטיפולים ואבחנת "הפרעת קשב וריכוז" חולקה במשורה למופרעים המובחרים שבינינו? עם יותר מ-16 מיליארד צפיות בטיקטוק להאשטאג #ADHD וזינוק חד של מאובחנים רשמיים ולא רשמיים מכל המינים והגילים, הגיע הזמן לעצור לרגע את הגלילה בפיד ולנסות להבין מתי ואיך זה קרה, האם זה טוב, ממש לא טוב או קצת יותר מורכב ואיך מהפכות אמיתיות מתרחשות בעזרת סרטונים של 30 שניות?
מה שכבר ברור: הדיבור הפתוח על הפרעת קשב וריכוז במדיה החברתית ערער לגמרי את הסטיגמה האופפת אותה ועודד אנשים ונשים, ילדים ומבוגרים שסבלו בשקט לפנות לעזרה כדי שיוכלו לקבל אבחנה ולהתחיל טיפול. מה יכולה להיות הבעיה?
מה מוביל לעלייה הדרמטית?
נתונים שפורסמו בחודש שעבר - נתונים סטטיסטיים של NHS (שירות הבריאות הלאומי של בריטניה) מראים עלייה של כמעט 20% הן במספר החולים המזוהים והן במספר התרופות להפרעות קשב וריכוז שנרשמו בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. 2.23 מיליון תרופות המשמשות לטיפול ב-ADHD נרשמו בין יולי 2021 ליוני 2022, בהשוואה ל-1.91 מיליון מרשמים בין 2020 ל-2021, ו-1.31 מיליון ב-2015/16.
הזינוק החד במודעות להפרעה כנראה התעצמה בעידן הטיקטוק אבל עוד לפני כן ובהלימה להתפשטות הרשתות החברתיות בחיינו, ניתן לראות בבירור את המגמה. בין השנים 2007 ל-2016, השכיחות המדווחת של הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים עלתה ב-123% בארה"ב, ובאמצע שנות ה-2010, מבוגרים החליפו ילדים בתור השוק העיקרי לתרופות ל-ADHD.
Made this flowchart today to explain why it takes so long for me to tell stories. My brain can have a hard time distinguishing which thoughts/ideas are more important than others. It gets complicated. #ADHD pic.twitter.com/OmtHFs0X7G
עייפות או הפרעת קשב?
עודף ההנגשה בכל נושא, רציני והיתולי כאחד, גובה גם מחיר. רבים מהסרטונים הפופולריים בתחום מכסים התנהגויות ותסמינים כלליים שעשויים בקלות לשכנע כל צופה שיש לו ADHD לא מאובחן. מטבע הדברים, קל להזדהות עם מצב שיש לו תסמינים כה רחבים - משינויי מצב רוח ועד חוסר גירוי או גירוי יתר. העדשה הרחבה הזו יכולה להוביל אנשים לאבחן את עצמם בצורה שגויה בזמן שיש להם בעיות אחרות הקשורות לבריאות, החל מחרדה או דיכאון ועד חוסר שינה.
מחקר שפורסם לאחרונה סקר את 100 הסרטונים הפופולריים ביותר על הפרעת קשב וריכוז בטיקטוק ומצא כי 52 אחוז מהם יכולים להיות מסווגים כמטעים. לדוגמה, 71 אחוז מהסרטונים הללו ייחסו באופן שגוי סימפטומים פסיכיאטריים מסוימים כספציפיים רק להפרעות קשב וריכוז (כולל חרדה, דיכאון, כעס, קונפליקטים במערכות יחסים, דיסוציאציה ושינויים במצב הרוח), ואף גרוע מכך, "אף אחד מהסרטונים המטעים לא המליץ לצופים לחפש הערכה רפואית, פסיכיאטרית או פסיכולוגית לפני שמייחסים את התסמינים הללו להפרעת קשב וריכוז", על פי המחקר.
@domesticblisters How are you making your home serve you? Need ideas? I can show you! #strugglecare #mentalhealth #ADHD #cleantok #laundrytok #howtokeephousewhiledrowning ♬ FANTASTIC MR FOX - amaramation
הקורונה והפרעות הקשב
גורם משמעותי נוסף שתורם את חלקו לטרנד הפרעות הקשב נובע מהשפעותיה של תקופת הקורונה. תסמינים שונים של המחלה כמו גם אפקט 'לונג קוביד' העצימו את המודעות להפרעות קוגניטיביות בסיסיות, והשילוב של מגיפה פלוס רשתות חברתיות יצר הצטלבות מערכתית של גורמים שהובילה לעלייה מסיבית בכל מה שאנחנו יודעים לגבי הפרעות עצביות. מכאן גם הדרך לטיפולים תרופתיים, קצרה.
אבחנות ADHD - והתרופות המטפלות במצב - הפכו להרבה יותר קלות להשגה במהלך המגיפה. אמצעי ריחוק חברתי הסירו חסמים חקיקתיים שהגבילו בעבר ספקים מרוחקים מלרשום חומרים מבוקרים, מה שגם אפשר לחברות סטארט-אפ להרחיב את המחקרים שלהן, והוביל את חלקם להפנות את המיקוד לאבחון הפרעות קשב וריכוז ולרשום תרופות לטיפול בה.
חשיפה מבורכת בקרב נשים
עוד לא נערך הניטור על אחוזי הצפייה המגדרית בטיקטוק אבל ככל הנראה חלק משמעותי מהעלייה המבורכת באבחוני הפרעות הקשב בשנים האחרונות, נמצא בקרב נשים שנחשפו יותר ויותר לתופעה ברשתות החברתיות. על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC) בנים נוטים יותר להיות מאובחנים עם ADHD מאשר בנות (12.9% לעומת 5.6%). המחקרים מצביעים על כך שהפער הזה לא נובע מכך שבנים באמת רגישים יותר להפרעה אלא בגלל שבנות פשוט מתוייגות תחת הפרעות אחרות ולא מקבלות את הטיפול המתאים.
במאמר שפורסם ב -2018 של אן וולטרס, פרופ' קליני לפסיכיאטריה והתנהגות אנושית היא כותבת כי מחקרים מעריכים כי עד חצי עד שלושה רבעים מכלל הנשים עם הפרעת קשב וריכוז אינן מאובחנות, ורבים מהמקרים האלו זכו להתעלמות בילדות מכיוון ש"הפרעת קשב וריכוז אצל בנות ונשים נראית שונה מתסמינים אצל בנים או גברים." לבנות ולנשים יש פחות תסמינים מחצינים כמו תוקפנות מאשר לגברים, אבל רמות גבוהות יותר של דיכאון וחרדה.
@olivialutfallah Do you have a sensory swing?! Stay tuned for future videos on everything you need to know about them! #fypシ #foryoupage #fyp #adhd #adhdtiktok #neurodivergent #sensorytoys #sensoryswing ♬ original sound - Sam
שרה סרמיינטו, פסיכולוגית שערוץ TikTok המוכוון לבריאות הנפש מונה כ-2.1 מיליון לייקים מנסה לעורר את הסכנה הווירטואלית דרך אותה הפלטפורמה עצמה. לדבריה, מטופלים רבים עברו אבחון ברשתות החברתיות, חלקם מאנשים שכלל לא מבינים בתחום. "עלינו לפרק את הדימוי העצמי הזה ולעזור לאותם מאובחנים להיפטר מכל התוויות שנכפו על עצמם", אומרת סרמיינטו באחד הסרטונים. "הרבה מתבגרים מדמיינים שיש להם הפרעה כשהם בעצם רק עוברים תהליך טבעי. האישיות שלהם עדיין מתפתחת, והם לא סובלים מהפרעה כלשהי. הם פשוט עוברים שלב".
על פי קלאודיה פראדס, פסיכולוגית עם 17.5 מיליון לייקים בחשבון הטיקטוק שלה, אחת הבעיות הגדולות היא שאנשים מבלבלים בין אנקדוטות לקריטריונים לאבחון: "אנשים יאמינו שלהרים בטעות מזלג במקום סכין הוא סימפטום של ADHD (הפרעת קשב וריכוז) רק בגלל שאותו דבר קרה למשפיע בסרטון".