אנחנו הכי יפים כשנוח לנו. כמה פעמים יוצא לנו לרכוש פריט לבוש מהמם ככל שיהיה, אבל לא ליהנות ממנו, כי הוא פשוט לא נוח? אז כיצד ניתן להבין עוד טרם הרכישה, האם הנוחות אכן תהיה מקסימלית עבורנו? וכיצד נשמור על נוחיותנו לאחר מכן, כשהבגד נדרש לעבור כביסה, ייבוש וגיהוצים?
פנינו למיטל נאמן, מעצבת ויצרנית אופנה, שנוגעת בבדים ברוב שעות היום וזו העניקה לנו כמה טיפים - מחדר ההלבשה ועד הכביסה.
תרקדו
"אין פזמון, תרקדו! כן כן, תרקדו כאילו שאף אחד לא רואה אתכם, זה ממילא נכון כשאתם לבד בתא המדידה", אומרת נאמן ומסבירה: "פשוט נסו למשך מספר שניות כשהבגד עליכם, ואם נוח עם אותו פריט גם בעת הריקוד והזזת הגוף - מבטיחה שתיהנו מלבישתו לאורך זמן".איזון זה כל הקסם
"סטייל כובש ונוחות מרבית נזקקים תמיד לאיזון בכל נדבך בחיינו, וכך גם בבגדים שאנו עטופים בהם. ישנן משמעויות שונות בין הסיבים השונים, אך אין כאן מלחמה על 'השם הטוב' בין התעשייה לטבע. כמעצבת ויצרנית אופנה אעיד שהבדים הכי נעימים, איכותיים וקלים לתפעול מבחינתי (שזה לא פחות חשוב), נוצרו ברובם מתערובת מדויקת לצורך של אותו הפריט - בין סיב טבעי לסינתטי. הבעיה לרוב טמונה מזה שמחד - סיב טבעי איננו בהכרח ידידותי יותר לייצור, ודורש השקעה של משאבים מתכלים. ומאידך - סיב שכולו סינתטי, לא יצליח להעניק תחושת כותנה נעימה.
כיצד נבדיל בין השניים? נאמן מסבירה: הסיבים שנפוצים בייצור בגדים הם פוליאסטר וניילון מבחינת הסינתטיים. ואילו מבחינת הסיבים הטבעיים מדובר במשי, כותנה, פשתן וויסקוזה (סיב טבעי שהפקתו היא סינתטית).תביטו בתווית
כדי לדעת מה זה טבעי ומה סינתטי, חשוב שנלך אחורה. לתווית. "הכיתוב שבתווית לא נועד לקישוט ומה שמופיע שם אינו גחמה, בחירה שרירותית של אותו המותג או סתם כיתוב אחיד וקבוע. מסתתר שם מידע חשוב מפז לגבי הרכבי הבדים שעשוי למנוע את שברון הלב האופנתי הבא עבורנו. לכן, חפשו בתוויות שילובים מנצחים שבין סינתטי לטבעי שמצוינים שם וכך תוכלו ליהנות מכל העולמות".כביסות מותאמות
"נהלי כביסות, גיהוץ וייבוש בהתאם לזהות הסיבים: באותה ההזדמנות כשכבר עיינו בתווית, יסייע לנו מבעוד מועד לא רק סוג המשפחה אלא גם מידע פרטני לגבי הבד עצמו, לרבות בהוראות הכביסה שגם מצוינות שם. הרי אחד מהדברים היותר מבאסים בכביסה זה לגלות שהחולצה האהובה עלינו התכווצה במספר מידות, כתוצאה מתרכובות בדים המשלבות בתוכן סיבים רגישים לחום או סחיטה. כך שמקרא קצר לגבי הוראות ההפעלה לניקוי שרלבנטיות לאותו הבד עשוי לנבא זאת, כדי שנבין מראש האם אותו הפריט יהיה הפייבוריט שלנו. אז רגע לפני שנזרוק בנונשלנטיות את הלבוש האהוב לכביסה, כדאי להקדים תרופה למכה שתוכל לחסוך מאיתנו את שברון הלב האופנתי הבא".View this post on Instagramלמדו מה הבד הכי נכון לכם
טוב, הסתכלנו. ומה עכשיו? ישנם שלושה סוגי סיבים שהם הפופולאריים ביותר כ"אבות המזון" וסביר שנמצא אותם שם. נכירם מקרוב כדי להבין עד כמה הבגדים שמורכבים מהם יהיו נוחים ללבישה עבורנו, ועל אחת כמה לאורך זמן ולאחר שעברו כביסות, גיהוצים וייבוש:
פוליאסטר
יתרון: סיב סינתטי הידוע כגמיש, חזק ושאינו מצריך גיהוץ, וכניסתו לעולם האופנה חוללה פלאים. בעזרתו ניתן לייצר בדים נעימים ונושמים כמעט כמו בד טבעי, ובו זמנית לעקוף את הצורך בטיפול העדין שמאפיין פריטים המיוצרים מבד טבעי באחוז גבוה.
חיסרון: חשוב לדעת מראש שהפוליאסטר רגיש לחום ואינו נעים למגע כמו סיב טבעי. ולכן, אם הכנסנו פריט עם אחוז גבוה שלו למים חמים ולמייבש, סביר שנתקלנו בכיווץ הנראה לעין. קחו זאת בחשבון אם הוא מופיע בכיתוב. פוליאסטר בתרכובת גבוהה של 80%-100% פחות מומלץ לאקלים הישראלי, אם כי שילוב שלו באחוז נמוך דווקא יכול להוסיף את התכונות החיוביות של תחזוקה נוחה.
ויסקוזה
יתרון: שורש טבעי שאופן הפקתו לסיב הינו כימי, כלומר הכלאה בין טבעי לסינתטי. זה מקנה לו תכונות שהכי קרובות לבד טבעי.
חיסרון: אך גם רגישות לחום כמו סיב סינתטי.
כותנה
יתרון: סיב טבעי שתכונותיו נחשבות לאיכותיות ביותר. הוא נושם ונעים למגע.
חיסרון: הטיפול בו מסורבל ודורש תחזוקה רבה כמו גיהוץ למשל.
השילוב המנצח: שילוב
אז כפי שציינו, תכונה משותפת בין סיבי הפוליאסטר והויסקוזה היא שהינם רגישים לחום מרוכז, כמו זה של מייבש כביסה או מים חמים מעל ל-30 מעלות. ולכן אם הפריט מורכב מאלו, במיוחד באחוזים גבוהים של אותם הסיבים, הקפידו על תכנית כביסה עם טמפרטורה שלא עולה על כך והימנעו מהכנסת אותו הבגד למייבש.View this post on Instagramמה הכי נכון ללבוש בקיץ?
עבור הימים החמים, שכפי שאנו מרגישים על בשרנו הפכו למרבית השנה, חפשו בגדים עם אחוזי כותנה או ויסקוזה גבוהים ופחות מהפוליאסטר, וכך תבטיחו לעצמכם פריט נושם ונעים.שונאים לגהץ? כך תזהו אם הבגד דורש מאמץ
אם אתם מאלו שמתעייפים רק מעצם המחשבה שיש צורך בגיהוץ מייגע, אז כבר במעמד הרכישה תוכלו בעזרת הטריק שלהלן לגלות ב-90% מהמקרים האם אותו פריט הלבוש יחייב גיהוצים עתידיים:
קחו את הבגד ביד אחת ותמעכו עם ידיכם למספר שניות, כשהמסה והחום ביד ידמו תהליך כביסה או קימוט. אם לאחר הפעולה הבד חוזר להיות ישר ומסודר, רוב הסיכויים שלא תצטרכו גיהוץ לאחר כביסה או קיפול. אבל אם הבד מתקמט לאחר פעולה זו, תכינו מראש את המגהץ או לחילופין חפשו בגד אחר.
ממה הדבר נובע? בדים טבעיים על כל תכונותיהם המופלאות, מתקמטים מטבעם פי 5 מבדים שסינתטיים ברובם. ולכן, אם בתווית הבגד האחוז השולט מעל 50% סיבים טבעים כדוגמת משי, כותנה ופשתן, אז קחו בחשבון - גיהוץ ועוד גיהוץ או לוותר מראש.מה לגבי כתמי זיעה?
מזג האוויר הישראלי לאורך מרבית השנה, ומסתבר כעת שגם זה האירופאי (בחופשתנו הבאה), עלול להיות אכזרי במיוחד בתנודות החום הקיצוניות ולגרור כתמי זיעה באופן השכיח לרובנו.
אמנם, ישנם הרבה תכשירים ותרופות סבתא לטיפול ומזעור הבעיה. אבל אף טיפול טבעי או כימי מביניהם לא יעבוד אם אותו בגד יתכבס בטמפרטורת מים חמה, כשזו עובדה שחשוב לדעת כשאנו מכבסים פריטים עם זיעה. נכון שמבחינה הגיונית מים חמים הורגים חיידקים - אבל ההיפך נכון כאשר מדובר בחומר ביולוגי, כשאלו רק ידביקו את הכתם הצהבהב והריח לסיב הבד (הפעולה תקפה גם לכביסה של בגדי תינוקות ומצעים לאחר בריחת שתן).
לכן כבסו בתכנית הכי קרה שניתן במכונת הכביסה שלכם, כשחשוב להקפיד שחום המים לא יעלה מעל ל-30 מעלות.הנוחות טמונה באלסטיות
ולסיום, טיפ שתקף במיוחד לימים המהבילים שעדיין עמנו - לא לוותר על נוחות, כולל בבגדי ערב ובלבוש מחויט ואלגנטי. כדי להבטיח זאת מראש, חפשו אלסטיות ומתיחה בבד הפריט. וותרו על מכנסיים או חצאיות עם רכיסות קשוחות, והעדיפו פריטים עם גומי במותן שמונח על הגוף ומשוחרר. בהצלחה.