רשתות חברתיות. אם ביומיום, הן המענה המושלם לאסקפיזם - דומה שהיום הן מקור ראשוני לידיעות, סיפורים, סרטונים, תמונות וגם הסברה לעולם. כולם שם, כל הזמן. שעות זמן המסך של כולנו כבר מזמן זינק ואנשים רבים מספרים שהם לא מסוגלים להניח לנייד. כולם רוצים לדעת, להבין, לדלות עוד פיסות מידע וכולנו חשופים לתמונות טראומטיות שידוע כבר שהן מצלקות את הנפש ולא נותנות מנוח. מה ניתן לעשות?
"הנפש שלנו בנויה על הנחת המוצא לפיה העולם הוא מקום בטוח. כבני אדם אנחנו זקוקים לביטחון, ומנסים לייצר אותו בדרכים שונות. כשמדובר בילדים, הם רואים את הוריהם ככל יכולים, ואילו ההורים מצדם רוצים להעניק להם תחושת ביטחון, תחושה שהם מוגנים", אומרת טל מדינה, עו"ס MSW במרכז אלה ומלווה משפחות שחוו אובדן פתאומי ומסבירה כי חשיפה לתכנים הקשים המופיעים ברשתות החברתיות, מערערת את היסודות האלה. "החומרים המופיעים ברשת לא מצונזרים, לא עוברים עריכה, ואין שום גורם מקצועי שמפעיל שיקול דעת לפני הפרסום. חשיפה לתכנים מזעזעים כל כך עלולה בהחלט לעורר חרדה".
מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הנזק? מדינה עם כמה הנחיות:
הקפידו על מינון נכון
גם אם אתם מרגישים צורך להתעדכן בחדשות לאורך כל היום, חשוב לצרוך את התוכן ממקורות אמינים ומהימנים, ולשמור על מינון שיאפשר לנו להתנתק מדי פעם ולאגור כוחות. כשנשאבים לדיווחים, קשה לבצע משימות יומיומיות ולתפקד באופן רגיל, ונוצרת תחושה של חוסר אונים וחוסר יכולת. הניתוק מאפשר להתפנות למשימות שגרתיות, להחזיר את השליטה לידיים שלנו ולשמור על החוסן הנפשי, כדי שנוכל להמשיך להתמודד עם המציאות הקשה.
צרו סדר יום
מומלץ לייצר לאורך היום עוגנים קבועים של פעילות שלא כוללת חשיפה לחדשות, כמו ספורט, האזנה למוזיקה או לפודקאסט, צפייה בתוכנית אהובה וכדומה. אפשר, למשל, לייצר "טקס בוקר" אישי הכולל פעילות קבועה כמו מקלחת, התארגנות (גם אם נשארים בבית), קפה, מדיטציה, תפילה – כל אחד והעדפותיו – ולהחליט שרק אחרי ה"טקס" נתפנה להתעדכן בחדשות.
שחררו את תחושות האשם
התנתקות מהמסכים עלולה לגרום לנו להרגיש אשמים. רבים מתמודדים עכשיו עם אובדן, עם חוסר ודאות, נלחמים עבורנו ומסכנים את עצמם – האם זה מוסרי לאפשר לעצמנו להתנתק? ובכן, חשוב לזכור שגם לנו בעורף יש תפקיד, וחשוב שנישאר חזקים. אם נדלל את הכוחות שלנו, יהיה לנו קשה יותר לשמור על עצמנו ועל הסובבים. זה בסדר להתנתק, זה בסדר לשמור על הנפש – אנחנו צריכים אותה בריאה ושלמה.
תווכו את המציאות לילדים
גם הילדים חשופים, לרוב, למידע הזורם ברשתות החברתיות. אם הילדים סובלים מחרדה או מביעים קושי בהתמודדות עם המצב, ראשית כדאי לכבות את הטלוויזיה ולצמצם את החשיפה שלהם לדיווחים, כי הם שומעים הכול וסופגים הכול, וגם משלימים ומוסיפים כיד הדמיון. אם לילדים יש טלפונים או טאבלטים משלהם, מומלץ להפעיל אפליקציות החוסמות ערוצי חדשות ותכנים שאינם מתאימים לגילם. כדאי לדבר עם הילדים על מה שהם כן ראו, ולהסביר להם את המצב. לספר שנעשו מעשים רעים מאוד על-ידי אנשים רעים, אבל שמדובר במשהו חריג שלא קורה כל יום, שהם נמצאים כרגע במקום בטוח ושיש מי ששומר עליהם. חשוב להחזיר להם את תחושת הביטחון.
עזרו לאחרים
הרשתות החברתיות משמשות גם להתארגנויות מבורכות לטובת אוכלוסיות הזקוקות לסיוע. מומלץ להתחבר לקבוצות מסוג זה ולנסות למצוא את המקום בו תוכלו לעזור. גם בבית, כדאי לתת לילדים תפקידים ולאפשר להם להרגיש תורמים ומועילים. עשייה לטובת אחרים מחזירה את תחושת השליטה ומאפשרת לזרוע מעט אופטימיות וסדר בתוך המציאות הכאוטית.
זכרו כי הנפש שלנו זקוקה להגנה, וחשוב שנשמור עליה. חשיפה מוגברת לתכנים קשים פוגעת בחוסן הנפשי, ולכן כדאי לצמצם את הגישה לרשתות החברתיות ולהתמקד בשיח, בעזרה, בלכידות ובתמיכה באחרים.