עברית שפה קשה? ובכן, יש להניח שיש קשות ממנה, אולם אין ספק שהיא מערימה על דובריה אתגרים לא פשוטים, מלבד ח' וע'. אחד המכשולים בכתיבת טקסט טמון בפנייה לשני המינים. באנגלית, אין אבחנה אם הדיבור הוא לזכר ולנקבה אולם בעברית, כשאנחנו רוצים לפנות לשני המינים - זו בדיוק הנקודה שרובנו מתחילים להסתבך.
במשך שנים רבות מדי, הכתיבה נשענה על טהרת ההפנייה התמידית לזכר - מה שצרם מאוד למין הנשי באופן טבעי. מירב מיכאלי הכניסה לתודעה את הפנייה בלשון נקבה ועוררה מהפכה מרשימה, אם כי כזו שגם הביאה לתגובות שנויות במחלוקת ובעיקר לקושי להתרגל לשפה החדשה והנקבית בתוך משפט. אבל מסתבר שאפשר למצוא את העמק השווה, דרך המלך (או המלכה) או אם תרצו: כתיבה שיוויונית.
"כתיבה שוויונית היא למעשה כתיבה שפונה לכל המינים: לגברים, לנשים ולא-בינאריים", אומרת אתי דהאן, מומחית לכתיבה שיווקית והבעלים של אתר wewrite. "הכתיבה יכולה להיות במגוון תצורות והיא ממש לא חייבת להיות אתם.ן או כמו שמירב מיכאלי אומרת 'מצביעות ומצביעים' או 'תושבות ותושבים'. אני בדעה שאם כבר כותבים משהו, כדאי לתת תחושה נינוחה יותר לנשים וחלילה לא לכתוב להן: 'תשאיר לנו פרטים', או 'לחץ כאן וכאן', כי אני לא 'אתה', אני 'את'".
אז איך פותרים את המכשול השפתי בכתיבה ובדיבור? הנה 5 טיפים שמציעה דהאן.
גישת רבים ורבות כדי שנהיה כולנו יחד
"קשה מאוד לייצר כתיבה שמתאימה לכל המינים, זה דורש מחשבה על כל מילה שאנחנו כותבים ולעתים זה גם בהכרח גורם לטקסט להיות פחות קולח. הפתרון הכי פשוט ביחס לגישות האחרות הוא לעבור לרבים כמו אנחנו, לנו, נתקדם יחד, אתם, כולם באים וכך הלאה.
לדוגמא: 'שימו לב, המסיבה תיערך מחר בצהריים כולם מוזמנים'".גישת השאלות בזמן עבר בגוף יחיד (מסובך? לא ממש)
"זוהי גישה סופר טובה, אבל חשוב לדעת שהיא לא תמיד עובדת בכל סגנונות הכתיבה. בכל אופן כדאי להכיר אותה כי היא פשוטה ליישום. השילוב בין שאלות לזמן עבר פונה לכל המינים (שימו לב שלא כתבתי לכולם).
לדוגמא: 'הצלחת לבצע את ההרשמה לאפליקציה? העברת תשלום לוועד הבית? יש ברשותך סיסמה לאתר? חשבת לשפץ את הבית? הנה לך בלינק המצורף".גישת ה-כף סופית
"מילים שמסתיימות בכף סופית פונות לכל המינים: לדוגמה איתך, אותך, אצלך, שלך, דעתך ועוד רבות. אך לעתים ההמשך של המשפט יכול להיות מורכב ממילים שלא מסתיימות בכ׳ סופית, ובמיוחד בפעלים.
לדוגמא: ״אשמח להמשיך איתך את התהליך - השאר/י פרטים״. את ההמשך של המשפט ניתן לכתוב ״אפשר להשאיר פרטים״ במקום 'השאר/י' וזה מוביל אותנו לגישה הבאה:
לדוגמא: 'דעתך חשובה לנו, ניתן להשאיר ביקורת על השירות הניתן'. הנה לכם פתרון מעולה שגם נשמע טוב וגם יוצר קרבה מסויימת, במיוחד אם מדובר בלקוחות".גישת הפועל
"אפשרות נוספת שאני אוהבת להשתמש בה היא העברת מסר על ידי פועל שמצווה על מישהו לעשות משהו, ובכך גם נמנע מאתנו להשתמש במילה מגדרית. לדוגמה, במקום לכתוב ״קח/י לך זמן לעצמך״ אפשר לכתוב ״אפשר לקחת זמן לעצמך״.
דוגמאות נוספות: ״יש לסגור בתום השימוש״, ״אפשר להשאיר כאן הודעה״ ו- ״יש להשתמש במוצר בעדינות״.גישת הנקודה או קו נטוי
"האופציה שכיום הכי נפוצה היא שימוש בסימני פיסוק כמו נקודה או קו נטוי בין המילים. זה אכן קל ליישום אם כי בטקסטים ארוכים עלול להיות מתיש, הן עבור הכותב והן עבור קהל הקוראים. לדוגמה אתם.ן: את/אתה: תבוא.י: יפים.ות וכך הלאה. המלצתי היא שאם כבר משקיעים בטקסט מרשים, מומלץ לעשות שימוב בגישות הקודמות ועם קצת יצירתיות אפשר לכתוב לכל המינים בצורה יותר מזמינה.מה שלא יהיה - הימנעו מטקסט מאולץ
"כתיבה שיווניות היא נהדרת ובהחלט מחברת אלינו את כל הצדדים והמגדרים ומעניקה תחושה הרבה יותר נעימה לקוראים, אבל כשהיא נכתבת בצורה מאולצת ולא קולחת - זה לא משיג את המטרה. המלצתי היא לנסות כמה גישות ואם משהו לא עובד - פשוט להחליף לגישה אחרת. אם כלום מכל זה לא עובר לכם טוב בטקסט, תמיד אפשר ללכת על הגישה המסורתית ולכתוב ברבים, כלומר ״אתם מוזמנים״, ״בואו נחגוג״ וכו׳.