אחד הדברים המסתוריים ביותר בחיינו הוא החלומות שלנו. בחלום אין גבולות של זמן ומקום, אנחנו יכולים לפגוש אנשים שכבר לא איתנו, ולבקר במקומות שבכלל לא קיימים. אנחנו יכולים לחלום חלום מפחיד או לא לרצות להתעורר מחלום מרגש. בעבר ייחסו לחלומות חשיבות רבה ולמלכים כמו פרעה לדוגמא היו אף פותרי חלומות. הנה כמה עובדות מפתיעות על חלומות.
1. כמה חלומות אנחנו חולמים?
יעל צור, מתקשרת, מומחית בפירושי חלומות, מורה וראש סגל הוראה במכון ללימודי רוחניות מספרת כי במהלך הלילה, אנו חולמים בממוצע בין 3-7 חלומות, ולרוב לא זוכרים אותם, לעתים נזכור חלום אחד או שניים. "כל מעגל שינה שמוביל לחלום, לוקח בסביבות ה-90 דקות, ועל כן כמות השינה מעידה לרוב על מספר החלומות שהאדם יחלום", אומרת יעל.
2. זמן וטקסט – את שניהם אנחנו לא מסוגלים לזכור בחלום
במהלך החלום, המוח שלנו נתקל באתגרים: הוא מתקשה להעריך תפיסת זמן, לכן יהיו קפיצות משונות של זמן במהלך החלום, גם קריאת אותיות ומלל בזמן חלום נדירה, ולעתים כשהיא מתקיימת היא מבולבלת ולא ברורה.
3. יצא לכם להביט על עצמכם במראה בזמן החלום?
יעל מספרת שכשהמוח שלנו נתקל בדבר שאינו מצליח לתפוס, כמו למשל אם אנחנו צופים בעצמנו במראה בזמן החלום, הסיטואציה הזו מערערת וגורמת לנו להתעורר. ברוב הפעמים אנחנו לא זוכרים את זה כי אנו חוזרים מיד לשינה עמוקה ולחלום נוסף.
4. אפשר לשלוט בחלום
"אנחנו יכולים לשלוט בחלומות שלנו, יש אנשים שתופעה זו טבעית עבורם, ויש כאלה שלומדים ומתרגלים את הנושא ומצליחים", אומרת יעל, "שליטה בחלומות היא התעוררות מודעת במהלך החלום, אותו רגע שבו אנו מבקשים להתעורר כי משהו מפחיד או מאיים עלינו. למי שיש מודעות בתחום, יש את היכולת להעביר את החלום למצב של שליטה מודעת, להרגיע ולרכך חלומות מפחידים, לשנות את מהלך החלום ועוד. אחת הדרכים להגיע לחלום מודע, היא על ידי התבוננות בכף ידינו בחלום, צפייה בעצמנו היא נדירה וגם היא מעירה אותנו מהשינה".
5. שיתוק שינה
6. חלום בצבע
האם אתם זוכרים את הצבעים שהיו בחלומות שלכם? מסתבר, שכ-12% מהאוכלוסייה חולמים בשחור ולבן, רובם אנשים מבוגרים. יש אנשים שחולמים חלומות נטולי צבעים, למרות שהראייה הפיזית שלהם מתפקדת מצוין והם לא עיוורי צבעים.
7. הזוי אבל אמיתי - גם חלום יכול להיות משותף
יעל מסבירה שלעתים שני אנשים או יותר יכולים לחלום את אותו חלום באותו הלילה. "לרוב, סוג זה של חלומות מעיד על מערכות יחסים קרובות עם האנשים שאיתם אנו שותפים בחלום, אלו יכולים להיות בני זוג שחיים במשך שנים ביחד, קשרים קרמתים שיש לנו עם אנשים ובני זוג. חלומות משותפים מתקיימים גם עם הילדים שלנו וגם עם קבוצות אנשים שאיתם אנו עוברים יחדיו מסע משותף".
8. גם אתם חלמתם שנפלתם והתעוררתם בבהלה?
אחד ה"חלומות" היותר נפוצים הוא חלום על נפילה, שמופיע בתחילת השינה, כשהחולם טרם נכנס לשינה עמוקה. זהו חלום מאוד קצר, שבו הגוף שלנו מתכווץ או קופץ ואנחנו מתעוררים. "התאוריה הפיזיולוגית מדברת על מתח שריר שנרפה מהר מדי בעקבות עייפות גדולה או כניסה מהירה לשינה והגוף מגיב בקפיצה מהירה, והמוח משלים את הפער הזה באמצעות חלום קצר על מעידה או נפילה. לפי היהדות זהו רגע בו הנשמה יוצאת כדי לעלות לעולמות עליונים ולכתוב בספר החיים, אבל בגלל שהחולם טרם נכנס למצב לא מודע, הנשמה חוזרת במהירות ומקפיצה את הגוף. דרווין מפרש זאת כזיכרון מגלגולים מאוד קדומים בהם עוד היינו קופים והיינו נרדמים על ענפי העץ ונופלים ממנו".
9. לא רק אנחנו חולמים
גם בעלי חיים חולמים. אם יש לכם חלב או חתול בטח יצא לכם לראות אותם בזמן חלימה, אך מחקרים מדעיים מגלים שכל בעלי החיים חולמים, גם בעלי חיים שמחוייבים להיות ערים כל הזמן כמו דגים ששוחים נגד הזרם.
*ייעוץ מקצועי לכתבה: יעל צור – מתקשרת, מומחית בפירושי חלומות, מורה וראש סגל הוראה במכון ללימודי רוחניות