"שביזות יום א'" הוא מושג שגור שהגיע מעולמות הצבא אבל כולנו כבר יודעים היטב שאין צורך להיות חייל/ת כדי לחוש הזדהות מוחלטת עם התחושה הטורדנית הזו (בעולם זה כמובן קורה בימי שני). אותו רצון למשוך את השבת עד כמה שניתן ולדחות את תחילתו של שבוע נוסף. חוסר אנרגיות מוחלט. לרוב זה מתחיל כבר במוצ"ש וכך הצלחנו גם לטרפד את היום החביב של השבוע.

תחושת שביזות יום א' היא כמובן טבעית ואנושית ובכל זאת אנחנו לא חייבים להיות קורבן לתחושה הזו. "חשוב להבין שמקור התחושה הזו טמון בכך שאנחנו לא נוכחים ברגע הזה. אנחנו אחוזים בהנאות של הסופ"ש ובהשתוקקות להמשיך את מה שהסתיים ונלכדים בדאגות בקשר לשבוע שמחכה לנו. המחשבות מתחילות לנדוד מרגע שהתעוררנו ולפעמים כבר ממוצ"ש והתוצאה היא משתחלים את השבוע במצב רוח ירוד. אפשר אחרת", מסבירה הפסיכותרפיסטית אנה נווה לדרמן. 

"תופעה הזו מוכרת לרבים מאיתנו בעולם כולו ויש לה הסברים שונים, כך לפי לדרמן. "בסופ"ש יש פורקן של כל העייפות שהצטברה במהלך השבוע ואין חשק לחזור לזה. יצאנו מהשגרה בסופ"ש, אולי בילינו עד מאוחר, קשה לשוב למטלות הסיזיפיות ולמסגרת. תחושת ה"אין ברירה" ו"צריך" משתלטת ולא נעימה לנו. חשוב לזכור שהעייפות שמרגישים בימי ראשון בבוקר היא תוצאה של כל מה ששחררנו והרפינו בסוף שבוע. כשמרפים, המתח מכל השבוע בא לידי ביטוי ומתפרש כעייפות. 



אז מה עושים? כיצד הופכים את יום ראשון להזדמנות ולפתיחה מיטיבה ומועילה של שבוע חדש? הנה כמה הצעות. 

  1. התחילו כבר ביום חמישי

    נקו שולחן בעבודה. סגרו משימות שאפשר לסגור והכינו רשימת משימות ליום ראשון. נקו את סביבת העבודה כך שיהיה נעים לחזור אליה ביום ראשון בבוקר . 
  2. התנתקו מעבודה בסופ"ש

    קחו את הזמן לנוח ולהתאוורר. נסו להמעיט במסכים ובלו את הזמן בטבע, עם חברים, משפחה ותחביבים אהובים שאין להם בהכרח פנאי במהלך השבוע. 
  3. אל תתבלבלו: מוצ"ש הוא חלק מהשבת

    בשעות אחהצ או בערב המוקדם - צאו להליכה או כל תרגול של פעילות גופנית. בהמשך הערב צרו אוירה שקטה ונעימה בים אם זו מדיטציה ושינה מוקדמת. הכינו את כל מה שצריך על מנת לגרום להתעוררות נעימה יותר ביום ראשון בבוקר.
  4. התעוררו מוקדם מהרגיל ביום ראשון

    תנו כבוד לקצב איטי יותר והתנהלו באופן נעים ונינוח עם שגרת בוקר שתאמצו לעצמכם. זו כמובן שגרה רצויה בכל יום, אולם ביום ראשון היא מקבלת ערך גדול יותר. הכי חשוב זה לא לרוץ למסכים - חכו עם הנייד, המחשב והטלוויזיה. אל דאגה, הם לא הולכים לשום מקום. 

  5. אל תמהרו לצאת מהבית

    עוד לפני שיצאתם מהמיטה – הקדישו רגע של תשומת לב לנוכחות של הגוף במקום להיסחף מיד במחשבות. שימו לב לנשימה. תנו לנשימה להיות קצת יותר ארוכה , איטית ועמוקה.
  6. התחילו את היום במקלחת

    מים עושים טוב. במקלחת, כמו גם בצחצוח השיניים, תרגלו החזרה של התודעה הנודדת לתשומת לב פשוטה בחוויה עצמה – מגע המים מהקודקוד ומטה. אל תמהרו. תנו לעצמכם להיות בחוויה ברגע הזה.
  7. שקלו לתרגל מדיטציה

    עשר דקות של מדיטציה יאפשרו לכם לכוון את התודעה לנוכחות ברגע הזה. הרבה מהמתח ביום ראשון בבוקר נוצר כי התודעה נודדת לכל מה שמחכה השבוע. מדיטציה מאפשרת לעצור את רכבת ההרים של המחשבות ולהתמקד ברגע הזה וכך ולהרגיע את התודעה הסוערת.

  8. מצאו זמן לתנועה

    זה לא חייב להיות ריצה בשש בבוקר או אימון TRX אינטנסיבי. גם כמה דקות של מתיחות ותנועה כלשהי לשחרור גופני.
  9. הוקירו תודה

    הראש שלנו מפוצץ במחשבות. נסו להעביר אותן לכתיבה והתמקדו בטוב ובתודות בפנקס מיוחד המיועד לכך – תודה על דברים קטנים או גדולים בחיים שלכם.
  10. חכו עם הקפה

    עבור מכורי הקפה אנחנו יודעים שזה נשמע כמו משימה בלתי אפשרית, אבל הרעיון הוא לא לבטל אותו לחלוטין, אלא להשהות אותו מעט. "נסו לא לשתות קפה מיד מוקדם בבוקר. שתו תה או מים חמימים עם לימון. החזיקו את הכוס בין הידיים ותהיו קשובים לתחושת החמימות הנעימה".

  11. חייכו

    כן, חייכו. Fake it till you make it.  המוח לא יודע להבדיל בין חיוך בכאילו לבין ספונטני והוא מפריש הורמונים מרגיעים. קצות השפתיים לוחצות על נקודות (מרידיאניים) של מערכת הרוגע והתחושה נעימה. חייכו לשכנים בדרך לוטו, חייכו לצוות בגן אם הבאתם את הילדים וחייכו לשומר, למזכירה ולקולגות שתפגשו. אגב זה מדבק, שימו לב שמהר מאוד תזכו ליותר חיוכים שמופנים אליכם.
  12. קראו או הקשיבו לפודקאסטים

    כל תוכן שמעורר בכם השראה. הזינו את המיינד שלכם בדברים חיוביים ונעימים. בוקר ועוד בוקר של יום ראשון הוא ממש לא הזמן לשיחות קשות או לשמוע חדשות.

בשורה התחתונה: המפתח הכי חשוב להימנע משביזות יום א' (וב' וג' לכל מי שחש בה) הוא להתאמן בנוכחות ברגע הזה. להחזיר את התודעה הנודדת לנוכחות ברגע הזה (מיינדפולנס). ולבחור פעילות מיטיבה במקום האוטומטים שאינם עושים עמנו חסד ורק מגבירים את הסטרס . כשנבחר פעילות מזינה ומרגיעה, אותו יום ראשון הידוע לשמצה, יהפוך להיות נעים או לכל הפחות – לא כזה בלתי נסבל.

אנה נווה לדרמן היא  פסיכותרפיסט המתמחה באימון, תרפיה ומיינדפולנס להפחתת מתח נפשי ולצמיחה ממשברים, חברה בקהילת SOMEBUDDY