כמה מכם באמת מרגישים שהם חיים את החיים שהם חלמו? מביאים לפועל את התוכניות שתכננו? רובנו ממש לא ועבור לא מעט מאיתנו הפער בין המצוי לרצוי עצום. יש הרבה מאוד סיבות מדוע והן באמת מכשולים גדולים בדרך. אבל אחת הסיבות המכרעת שתוקעת אותנו היא אנחנו והדרך שבה אנחנו משכנעים את עצמנו. "אין מה לעשות"; "אני כזאת וזהו"; אני?... בחיים לא!".
"המשפטים הללו מהווים ביטוי לאמונות מגבילות ומעכבות שחוסמות בנו את היכולות להוביל שינוי אל עבר החיים שהיינו רוצים לעצמנו", אומרת ורד גרנדיר פרוכטמן, מאמנת מנטלית ומנחת קבוצות. "אמונות מגבילות הם הרחשים והקולות שבתוכנו שיוצרים התנגדות פנימית לשינוי מתוך אמונה פנימית עמוקה שזה המצב ואין סיכוי לשינוי. במילים אחרות: תקרת הזכוכית. האמונות הללו מתבססות לרוב על ניסיון עבר ועל משפטים ותפיסות עולם ששמענו בבית בו גדלנו או בילדותנו מהסובבים אותנו".
אז מה עושים? מפרקים ובונים מחדש. "על מנת להוביל שינוי קטן או גדול, חשוב לפרק אמונות מגבילות ואני מגדירה פעולה זו כ'פרימה' - היכולת להתיר את החסמים ולייצר תסריט חיים חדש".
הנה 7 מהחסמים וההתנגדויות הבולטים של רבים מאתנו שמעכבים אותנו בחיים:
דפוס הדחיינות
דוחים את הדיאטה לשבוע הבא? דוחים את הגשת העבודה לדקה התשעים? דוחים את השיחה עם הבוס על השכר שלכם? הנטייה הטבעית שלנו לדחות את מה שחשוב לנו, נובעת בין היתר מהפחד לחוות כשלון. כולנו חווינו כישלונות במהלך חיינו והם צרבו אמונה שכישלונות הם מכאיבים ואי אפשר להימנע מהם. דחיינות פוגשת את הצד שמפחד להיכשל בכל אחד מאתנו.
מה עושים? אפשרו לעצמכם לצאת לדרך בכל מחיר וליהנות מהדרך. ניתן תמיד לחשב מסלול מחדש תוך כדי תנועה.דפוס ההשוואות
העיסוק הסיזיפי באיך זה נראה אצל אחרים גורם לנו לא לצאת לדרך. כשיש לנו יעד ממשי לנגד העיניים לא פעם נעדיף לבחור בהימנעות מתוך הצורך להשוות איך זה אצל אחרים. השוואות לא רק שאינן מקדמות, הן בעיקר מעכבות ויוצרת דפוס של הימנעות. מובן שהאמונה המעכבת שמסתתרת מאחורי הנטייה להשוואות היא האמונה שאחרים הם יותר ממני: יותר טובים, יותר מוצלחים, יותר חכמים, יותר עשירים, יותר יפים... אין לזה סוף. השוואות משתקות.
מה עושים? הימנעו לחלוטין מהשוואות. התמקדו במטרה, הכינו תוכנית פעולה וצאו לדרך בלי להביט לצדדים וכך תגיעו מהר ובאופן מדויק ליעד.דפוס ליקוט עצות לא רלוונטיות
מכירים את זה שבמקום לקבל החלטה חשובה אנחנו מתחילים להתייעץ עם כל אלמוני שפגשנו ברחוב? 100 אנשים יובילו ל-100 דעות ולכן עצות מאנשים שאינם מומחי תוכן הם זללני אנרגיה ולא מאפשרים לנו להתקדם אל עבר היעדים שלנו. האמונה שמאחורי נטייה זו היא כמובן דימוי עצמי נמוך שלא מאפשר לנו לסמוך על עצמנו, למרות שעמוק בפנים האינטואיציה יודעת מה נכון.
מה עושים? מתקשים לקבל החלטה? לא סומכים על עצמכם? פנו למומחים בתחום שיש להם ניסיון והצלחות ברורות בנושא המסוים, קבלו מהם עצה חכמה, פעלו על פיה ואל תניחו לכל הקולות לבלבל אתכם.דפוס ההימנעות מקבלת החלטות
לשבת על הגדר זה המצב ההפוך מלקבל החלטות. לרוב מי שמעדיף לא להחליט מרוויח רווח משני מהעובדה שהוא לא צריך לבחור. הרווח המשני הוא האמונה שאני פוחד להפסיד משהו ולכן הישיבה על הגדר מאפשרת למי שלא מחליט לא להפסיד אבל גם לא להרוויח. הימנעות גם היא משתקת.
מה עושים? מי שלא מחליט לא יוצא לדרך וממשיך לשבת על הגדר. זכרו, כשיוצאים לדרך מגיעים למקומות נפלאים ("דוקטור סוס"). לכן, צאו לדרך למרות הפחד.דפוס ההצמדות לטפל ולא לעיקר
מכירים את אלו שמפילים עסקה טובה על הפרטים הקטנים? אחד הדפוסים המעכבים שינוי היא הנטייה להיתפס לפרטים קטנים וחסרי משמעות שמקבלים משקל רב ומונעים מאיתנו לראות את התמונה הגדולה ולהוביל שינוי. האמונה המסתתרת היא כמובן הפחד מכשלון ולכן עולים תירוצים רבים בדרך למנוע אותו.
מה עושים? דמיינו איך ייראו חייכם בעקבות השינוי, רשמו לכם חזון מפורט וברור על החיים שישתנו והטמינו את החזון במגירה עמוקה. כעבור שנה תופתעו לקרוא שלמחשבה ולכוונה יש אפשרות ליצור מציאות. תמונת העתיד תאפשר לפסוח על התירוצים הקטנים והמעכבים.דפוס סרבנות לניהול זמנים
את מספר השנים הקצוב שלנו בעולם הזה רובנו לא מנהלים ולכן, תמיד חסר לנו זמן במרוץ העכברים של העולם המודרני. חוסר ניהול הזמן מותיר אותנו בתחושת מחסור זמן וכתוצאה מכך תחושה תמידית של החמצה. האמונה המעכבת מאחורי חוסר היכולת לנהל זמן מהותה בפחד להתמודד עם שינוי.
מה עושים? הכינו תוכנית שבועית בטבלה שבה תמצאו זמן לכל מה שחשוב לכם החל מספורט, קריירה, משפחה ולימודים ועד לתחביבים ותרבות פנאי. תופתעו לגלות שעם ניהול זמן נכון יש לכם זמן להגשים חלומות ויעדים ולחיות חיים דומים יותר לאלה דמיינתם.דפוס הסחות דעת
שימו לב כמה זמן אנחנו מבזבזים על רשתות חברתיות, כניסה לאתרים, צפייה בטלוויזיה והודעות בטלפון. דפוס הסחות הדעת קשור לפחד להתמודד עם מציאות ואינטימיות. האמונה המעכבת שמסתתרת מאחורי הדפוס מקורה בפחד להיות חשוף ולהתמודד עם הפער בין הרצוי למצוי בחיים ולכן קל להימלט אל הסחות הדעת.
מה עושים? הגבילו את זמן החשיפה לרשתות החברתיות ולצפייה בטלוויזיה משום שהן זללן זמן מאוד ענוג ורק גבולות ברורים יאפשרו לכם עיסוק במה שמעניין אתכם ומקדם אתכם בחיים אל עבר המטרות שלכם.
*ורד גרנדיר פרוכטמן היא מאמנת מנטלית, מנחת קבוצות ומפתחת מודל "מציאת היהלום הפנימי", חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY