מונדיאל 2022: שחקני נבחרת איראן בכדורגל ששתקו כשההמנון האיראני הושמע בפתח המשחק מול אנגליה זכו לשבחים במערב על האומץ לפעול לפי צו מצפונם. לא בטוח שהמחמאות הללו יעזרו להם כשישובו למולדתם והם יצטרכו להתמודד עם תגובת המשטר למחאה נגדו.

שחקני הנבחרת עלולים להיעצר על ידי השלטונות ברפובליקה האיסלאמית וייתכן שאפילו גם בני משפחתם. "המשטר האיראני הוכיח בבירור את נחישותו ואת חוסר הרחמים שלו בניסיון לדכא את המחאה הזו, במיוחד במסגרות ציבוריות", אמר למגזין ניוזוויק דיוויד גין, פרופסור למשפט בינלאומי וזכויות אדם מאוניברסיטת אלבני.

"אמנם מעמדם הציבורי של השחקנים עשוי להגן עליהם לזמן מה, במיוחד בזמן שהם מתחרים במונדיאל, אבל מעמד זה גם עלול לעורר דאגה גדולה יותר עבור המשטר, שלא רוצה שאנשים בולטים יתדלקו את המחאה", סייג פרופסור גין.

מונדיאל 2022: אהסאן חג'סאפי במסע
המגן האיראני אהסאן חג'סאפי במסיבת עיתונאים בקטאר|צילום: Sarah Stier, GETTYIMAGES

קיירוש, המאמן הפורטוגלי של נבחרת איראן חשף אתמול חלק ממה שעבר על שחקניו: "אתם לא יודעים מה הם עברו רק כי הם רצו לבטא את עצמם. רוצים לרצוח אותם אחרי כל דבר שהם עושים או אומרים, תנו להם לשחק בשביל האנשים של איראן". חלק משחקניו זכו רק לאחרונה דווקא לביקורת ציבורית לאחר שפגשו את הנשיא ראיסי ואפילו חלק השתחוו לפניו.

גם שעות ארוכות לאחר המשחק, השתיקה רעמה גם בכלי התקשורת האיראניים, שהקפידו שלא להזכיר את האירוע ולדווח עליו. למרות שריקות הבוז של האוהדים האיראניים, בסוכנות הידיעות תסנים דווח על "כמה אוהדים שהזילו דמעות במהלך נגינת ההמנון", וסוכנות הידיעות איסנא דיווחה שהאוהדים קראו אחריו "איראן, איראן".

בעמוד הראשי של העיתון השמרני האיראני כיהאן הופיעה כותרת שהתייחסה רק לתוצאת המשחק: "איראן: 2 - אנגליה, ישראל, בית סעוד, בוגדים מקומיים וזרים: 6", כלומר - מצא כרגיל את הדרך להתחבר לנראטיב שישראל רעה והאיראנים טובים.

איראן נגד ישראל
שער העיתון השמרני כיהאן

למרות השתיקה, לא קשה לדמיין מצב שבו משטר האייתוללות יתנכל לספורטאי הנבחרת. רק בחודש שעבר עלתה לכותרות מטפסת הסלעים אלנאז רכאבי, אחרי שהתחרתה בתחרות בין-לאומית בדרום קוריאה ללא כיסוי ראש, באופן המתכתב עם המחאה הנרחבת. 

לאחר יומיים בהם "נעלמה", פרסמה המטפסת בחשבון האינסטגרם שלה הודעה כי מצבה טוב, והבהירה כי היא התחרתה ללא רעלה מכיוון שהיא "נפלה לה בטעות". מיד לאחר ההודעה החלו להתעורר חשדות כי כתיבת ההודעה נכפתה עליה – ולא נכתבה על דעתה האישית בלבד.

אוהדי נבחרת איראן בכדורגל (צילום: Amin M. Jamali/Getty Images)
אוהדי נבחרת איראן בכדורגל|צילום: Amin M. Jamali/Getty Images

עם נחיתתה באיראן זכתה רכאבי לקבלת פנים סוערת של אלפי אזרחים, ולפני שנלקחה ע"י הרשויות הכריזה כי "בגלל דבר לא צפוי שקרה במהלך התחרות שכחתי לעטות את החיג׳אב כנדרש. אני מתנצלת בפני העם האיראני על הסערה שהתעוררה בשל כך. חזרתי הביתה בשלום".

מאז ה-16 בספטמבר מתחוללות באיראן המחאות הנרחבות ביותר מאז המהפכה האיסלאמית בשנת 1979. המחאות החלו לאחר שמהסא אמיני בת ה-22 הוכתה למוות ונרצחה על ידי משמרות הצניעות באיראן, לאחר שלא עטתה כהלכה את כיסוי הראש שלה. מאז, נשות ואנשי איראן פתחו במחאה רחבת היקף ואזורים נגד המשטר האיסלאמי במדינה.

 

בהכנת הכתבה השתתף אסף רוזנצוייג