וואליד רגראגי לא היה אמור להיות שם. מאמן נבחרת מרוקו בן ה-47 מונה לתפקיד רק בסוף אוגוסט, קצת יותר מחודשיים לפתיחת מונדיאל קטאר 2022, במקום וחיד חלילהודז'יץ', המאמן הבוסני שהעפיל עם הנבחרת לטורניר. רגראגי בן ה-47, שבעבר עבד כעוזר מאמן במרוקו אך מעולם לא נחשב לשם גדול, מונה למאמן כשהציפיות ממנו לא בשמיים. אבל מכאן, הכל היסטוריה.
האירוניה היא שחלילהודז'יץ' פוטר לאחר חילוקי דעות עם כוכבי מרוקו וראשי ההתאחדות על איך הנבחרת צריכה לנוע קדימה ולתקוף, וכעת, לאחר שהעפילה לראשונה בהיסטוריה לחצי גמר הגביע העולמי, סימן ההיכר של מרוקו הוא ההגנה הקשוחה, שספגה עד כה ב-5 משחקים רק שער 1 וגם הוא עצמי במשחק נגד קנדה בשלב הבתים לאחר שכבר הובילה 0:2. במונדיאל הנוכחי, אף שחקן יריב עדיין לא הכניע את ההגנה המרוקאית הקשוחה.
כמו הרבה מכוכבי נבחרת מרוקו, גם רגראגי לא נולד או גדל במרוקו. רגראגי נולד בעיר קורביל שממוקדמת כ-28 קילומטרים דרומית לבירה פריז. הוא התחיל לשחק כדורגל במועדון המקומי אך קבוצת הבוגרים הראשונה שלו הייתה ראסינג פריז, המועדון הגדול בעיר הבירה עד הגעת הכסף הגדול לפריז סן ז'רמן. הוא שיחק גם בטולוז, אז'קסיו ובראסינג סאנטנדר הספרדית, יחד עם דודו אוואט ויוסי בניון, וחזר לצרפת לסיים את הקריירה בדיז'ון וגרנובל. כמאמן אימן רק במרוקו את ראבט ועם וידאד קסבלנקה זכה במאי האחרון בליגת האלופות של אפריקה. ואז הגיע הטלפון מההתאחדות המרוקאית.
החגיגות של אוהדי מרוקו
Morocco fans do Sui celebrations… #Ronaldo #QatarWorldCup2022 pic.twitter.com/Rk3Q2BlOln
— DR Sports (@drsportsmedia) December 10, 2022
למרות הזמן הקצר שהיה לו לפני המונדיאל, רגראגי לא התלבט ולקח את הג'וב מיד. הדבר הראשון שעשה רגראגי היה להחזיר לנבחרת חלק מהכוכבים הגדולים שפרשו לאחר שמרדו במאמן הקודם, ובראשם חכים זייך, שמשחק בצ'לסי. אבל אלה לא היו הבעיות היחידות. "לא יכולתי בכלל לעשות שינויים או ניסיונות בסגל בגלל הזמן הקצר שהיה לי", סיפר בראיון לאחר סיום שלב הבתים. "היו לנו שני משחקי ידידות בספרד נגד צ'ילה ופרגוואוי וזהו. הזמן היה כל כך קצר שעם חלק מהעוזרים שלי דיברתי רק בזום לפני הטורניר".
לפני פתיחת הטורניר, החלום של נבחרת מרוקו היה רק להעפיל לשמינית הגמר מהבית שכלל את בלגיה, אחת הפייבוריטיות לזכייה, וקרואטיה, סגנית אלופת העולם. את המטרה הזו הם השיגו ובגדול לאחר שסיימו במקום הראשון, לפני קרואטיה. אבל רגראגי חשב אפילו רחוק יותר. הוא המשיך בקו ההגנתי הקשוח אותו הנחיל לשחקניו והדיח את ספרד לאחר 0:0 ב-120 דקות וניצחון 0:3 בדו-קרב פנדלים. כן, גם בפנדלים השוער הענק יאסין בונו עדיין לא נכנע לשחקן יריב.
המאמן של "אריות האטלס", כך מכונה נבחרת מרוקו, זכה למחיאות כפיים במסיבת העיתונאים לקראת משחק רבע הגמר מול פורטוגל, אך הוא ניצל את ההזדמנות כדי לקדם את האינטרס שלו ושל מאמני כדורגל אחרים ממוצא ערבי: "למה המועדונים באירופה לא שוכרים מאמנים ערבים? אולי זו שאלה תרבותית. מנצ'סטר סיטי או ברצלונה אפילו לא היו חושבות להעסיק ערבי - זה כאילו אנחנו לא מסוגלים לזה. אבל הרקע שלך לא משנה. הכישורים שלך הם שחשובים", אמר. יש לציין כי רגראגי חתום בנבחרת מרוקו עד לאחר המונדיאל הבא, בשנת 2026.
רגראגי המשיך וסיפר על שנים של תסכול כמאמן: "10 שנים כמאמן אף אחד לא הסתכל עליי. עכשיו, אחרי 8 משחקים בתפקיד הזה, אני בחצי גמר גביע העולם וכולם מדברים רק עליי". לשאלה איך הוא מסביר את הנס הזה ענה: "יש רגעים בהיסטוריה שיכולים לעזור לשנות דעות - זה תלוי בנו לעשות את זה. אנחנו יודעים שיש לחץ על הכתפיים שלנו. אנחנו רוצים לעשות היסטוריה. ספורט מראה לאנשים שהם יכולים לחלום. אנחנו בקטאר כדי להראות שהכל יכול לקרות. אנשים צריכים לקחת אותנו ברצינות. זה לא מזל שהגענו עד כאן".
לא משנה מה תעשה מרוקו בחצי הגמר, וממש אי אפשר לפסול כעת סנסציה נוספת גם מול אלופת העולם צרפת, אבל המאמן יכול לרשום בקורות החיים כבר עכשיו כי הוא הוציא מיליוני מרוקאים לרחובות מרקש, פריז, בריסל ועוד עשרות ערים ברחבי העולם, כולל את מלך מרוקו שנצפה חוגג עם חולצת הנבחרת את העלייה ההיסטורית לחצי הגמר.
כמובן שבשלב הבא מחכה לו דרבי ענק מול המדינה בה נולד. מול המדינה בה שיחק כמעט לאורך כל הקריירה. מול המדינה שכמאמן לא קיבלה אותו בזרועות פתוחות. רגראגי רמז על אפלייה כלפי המאמנים הערבים, אבל אם הוא ינצח גם את צרפת – כבר לא יהיה אחד בעולם שיוכל להתעלם ממנו.