בשנים האחרונות, ובעיקר מאז טבח ה-7 באוקטובר ופתיחת מלחמת חרבות ברזל, עולים לא מעט קולות בעולם הספורט שדורשים להרחיק ספורטאים וקבוצות מישראל. הקול הבולט ביותר הוא יו"ר התאחדות הכדורגל והוועד האולימפי הפלסטיני, ג'יבריל רג'וב, שלאחר המלחמה אף שיבח את ארגון הטרור חמאס. כעת מגיעה התגובה הישראלית והדרישה להרחיק אותו.

במאמץ משותף, המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA) ומכון מבט לתקשורת פלסטינית (PMW) פנו לפיפ"א בדרישה לנקוט צעדים נגד רג'וב, בגין הסתה חמורה וגזענות. במסמך תלונה שנשלח לגופי המשפט והממשל של פיפ"א, החוקרים הציגו ראיות לכך שרג'וב לא רק מפר את עקרונות פיפ"א, אלא משתמש במעמדו כדי להעצים את השנאה, לעודד אלימות, ולמחוק את קיומה של ישראל במרחב הספורט הבינלאומי.

צפו בקטע מתוך הריאיון (צילום: Miriam Alster/Flash90)
רג'וב|צילום: Miriam Alster/Flash90

התלונה מפרטת כיצד רג'וב, שכבר נענש על ידי פיפ"א בעבר, כינה יהודים "פושעים" ו"מחבלים", תוך שהוא משווה את מדינת ישראל למשטר הנאצי – השוואות שנועדו, לדברי החוקרים, לעורר שנאה וליצור דה-לגיטימציה לישראל. סא"ל (במיל') עו"ד מוריס הירש, מנהל היוזמה לאחריותיות ורפורמה ברשות הפלסטינית ב-JCFA, מדגיש: "רג'וב אף התייחס למתקפת חמאס ב-7 באוקטובר כ'אירוע אפי' והגדיר את מעשי הטבח כ'מעשי גבורה' במסגרת מה שכינה 'מלחמת ההגנה של הפלסטינים'".

הטענות במסמך תלונה נגד רג'וב חורגות בהרבה מעניינים אישיים. במשך יותר מעשור, הוא ניסה לחתור להטלת סנקציות בינלאומיות על התאחדות הכדורגל הישראלית, תוך העלאת טענות כוזבות. חוקרי מכון 'מבט לתקשורת פלסטינית' מסבירים כי פוליטיזציה זו של פיפ"א – ארגון שהמנדט שלו הוא לשמור על ניטרליות ולהפיץ את רוח הספורט – נחשבת כפסולה על פי חוקת הארגון עצמו. לדבריו, "לא פעם כינו פרשנים פלסטינים את גישתו בספורט כ'רג'וביאנית', מעין דיפלומטיה פספורטית שנועדה לגייס תמיכה פוליטית עולמית".

איטליה נגד ישראל (צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
הפגנות נגד ישראל|צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מעבר לכך, התלונה שהוגשה כוללת טענה נוספת: רג'וב, לטענת החוקרים, הפר את 'חובת האמונים' שלו לפיפ"א, בכך שהתמיד להעלות טענות כוזבות ביודעין, מה שגרם לפיפ"א להוציא תקציבים ניכרים במענה לתלונותיו. "למרות שב-2018 הורחק רג'וב מפעילויות פיפ"א למשך שנה ונקנס בגין הסתה לשנאה ואלימות", מסביר סא"ל (במיל') עו"ד הירש, "הפעם מדובר בעבירות חמורות בהרבה, ולכן אנו מצפים מהארגון להחמיר בצעדי הענישה נגדו".

ד"ר דן דייקר, נשיא JCFA, הגיב בהקשר לכך: "רג'וב מנצל את פיפ"א ופועל לשנות את התנהלותה כדי להשיג את מטרותיו הפוליטיות. השוואת ישראל לנאצים היא דבר בלתי נסבל מבחינה מוסרית, והגיעה העת שפיפ"א תניף את 'הכרטיס האדום' מול גזענות ותגרש את רג'וב מקהילת הכדורגל לאלתר".

איתמר מרכוס, מנהל PMW, הוסיף: "העובדה שתומך טרור אנטישמי כמו רג'וב עדיין מחזיק בתפקיד בכיר בפיפ"א היא כתם על המוסד הזה. פיפ"א אינה יכולה עוד להתעלם ולהעמיד פנים שהיא מקיימת את הסטנדרטים האתיים הגבוהים שלה כשהיא מקבלת את רג'וב. עליה להבהיר שערכיה האמיתיים כוללים את הוקעת השנאה והאלימות".