יורו 2024 ייפתח ביום שישי (22:00) בגרמניה, במשחק בין המארחת לסקוטלנד. ישתתפו בו 24 נבחרות במשך חודש, עד לגמר הגדול ב-14.7. רגע לפני שהחגיגה מתחילה, N12 עם כל מה שצריך לדעת על 3 נבחרות עבורן זהו טורניר מבחן. המארחת, האלופה הנוכחית – והמפתיעה עבורה זה טורניר ראשון בהיסטוריה.
גרמניה – בית א'
ב-27 בספטמבר 2018 נודע לגרמניה כי היא תארח את הטורניר הנוכחי – ומאז היא מתכוננת אליו במטרה להניף את הגביע לראשונה משנת 1996, אז ניצחו 1:2 את צ'כיה בגמר שהתקיים באצטדיון וומבלי בלונדון. אלא שככל שהטורניר התקרב, היה יותר ויותר ברור כי גרמניה לא תגיע אליו כפייבוריטית לזכייה.
גרמניה, שזכתה במונדיאל 2014 לפני עשור בדיוק, לא עברה את שלב הבתים בשתי אליפויות העולם הבאות – שפל היסטורי. בין לבין הגיעה גם ההדחה בשמינית גמר יורו 2020, אחרי הפסד 2:0 לאנגליה שהגיעה בסופו של דבר עד הגמר. מי שחשב שיוביל את הנבחרת בטורניר, האנזי פליק, פוטר לפני כ-10 חודשים ובמקומו מונה המאמן הצעיר יוליאן נגלסמן, שפוטר בעצמו מבאיירן מינכן באמצע העונה שעברה.
ההתחלה של נגלסמן הייתה טובה יחסית, עם ניצחונות במשחקי ידידות על סגנית אלופת העולם צרפת והולנד, אך תיקו 0:0 נגד אוקראינה וניצחון 1:2 חלש על יוון במשחקי ההכנה בשבוע שעבר שוב העלו ספקות בסגל. הכדורגל הגרמני נמצא בעיצומו של חילוף דורות. מצד אחד זה יהיה הטורניר האחרון של אגדות כמו מנואל נוייר, תומאס מולר וכמובן טוני קרוס שיפרוש מכדורגל, אך מצד שני יש כוכבים צעירים כמו ג'מאל מוסיאלה ופלוריאן וירץ.
בטורניר היורו האחרון שהתקיים בגרמניה, ב-1988, גרמניה הגיעה עד לחצי הגמר – שם הפסידה להולנד שהמשיכה עד לזכייה בתואר. גרמניה הגיעה למקום ה-3 במונדיאל 2006 שהתקיים על אדמתה ובטורניר הגדול הראשון שהתקיים בגרמניה, מונדיאל 1974, היא זכתה. כך שכשהיא מארחת היא יודעת למצוא את ה"אסים" – ולא מין הנמנע שהיא תעשה זאת גם כעת.
לאחר משחק הפתיחה נגד סקוטלנד (שישי, 22:00), תפגוש גרמניה את הונגריה החלשה (19.6, 19:00) ובמשחק האחרון של שלב הבתים תשחק נגד הנבחרת שאמורה לאיים על ראשות הבית, שוויץ (23.6, 22:00).
איטליה – בית ב'
למרות שהיא נחשבת לנבחרת "אפורה" והגנתית באופן מסורתי, איטליה היא עדיין אחת הנבחרת האהודות על הקהל הישראלי. לטורניר הנוכחי בגרמניה היא מגיעה עם התואר המחייב של אלופת אירופה על הגב, תואר בו זכתה לאחר שניצחה בפנדלים את אנגליה בגמר ב-2021 שהתקיים באצטדיון וומבלי בלונדון.
בדיוק כמו לטורניר הקודם, איטליה לא מגיעה לטורניר הנוכחי כפייבוריטית – אבל זה בדיוק המקום בו איטליה אוהבת להיות. אלא שההגרלה לא ריחמה עליה והיא קיבלה את "בית המוות" עם ספרד, קרואטיה ואלבניה. העובדה שגם למקום ה-3 בבית יש סיכוי לא רע להעפיל לשלב הבא, מבטיחה כי אנחנו כנראה הולכים לקבל מאיטליה את הכדורגל המסורתי שלה – הגנה חזקה ומתפרצות.
איטליה בחרה לפגוש נבחרות בינוניות בלבד בחודשים האחרונים כהכנה לטורניר, והשיגה ניצחונות על ונצואלה, אקוואדור ובוסניה, ותיקו עם טורקיה. כראוי לנבחרת הגנתית, הכוכב של הסגל הנוכחי הוא השוער ג'יאנלואיג'י דונארומה, אבל המאמן לוצ'יאנו ספאלטי בונה על הניסיון של ג'ורג'יניו במרכז המגרש בכדי שינהל נכון את המשחק כשמי שאמון על הבקעת השערים הוא חלוץ אטלאנטה ג'יאנלוקה סקאמקה.
אז כאמור, איטליה לא נחשבת פייבוריטית – לא אצל הפרשנים ולא אצל המהמרים. אבל את הנשמה של הנבחרת הזו אף פעם אי אפשר לקבור, בטח כשהם מגיעים כאלופים. הפעם האחרונה שאיטליה לא עברה את שלב הבתים הייתה ב-2004, מאז המינימום הוא רבע גמר באליפות אירופה. איטליה תפגוש את אלבניה ל"דרבי" ב-15.6 (22:00), לאחר מכן יגיע המפגש הענק מול ספרד (20.6, 22:00) והמשחק האחרון בשלב הבתים הוא נגד קרואטיה (24.6, 22:00).
גיאורגיה – בית ו'
נבחרת אחת בלבד תקיים את הופעת הבכורה שלה באליפות אירופה, וזו תהיה גיאורגיה שהעפילה דרך ליגת האומות בזכות ניצחונות על לוקסמבורג ויוון. במוקדמות היורו היא סיימה רק במקום ה-4 בבית שכלל את ספרד, סקוטלנד ונורבגיה. זהו הטורניר הגדול הראשון בכלל של הנבחרת הזאת, אלא שהטורניר מגיע דווקא בדיוק כשהמדינה והעם קרועים מבפנים.
ממש בחודש שעבר עבר במדינה חוק שכונה "החוק הרוסי", שמשמעותו מחויבות של כל כלי תקשורת וארגון לא מסחרי שלפחות 20% מהמימון שלו מגיע מחוץ למדינה, להירשם כגוף "שמקדם אינטרסים של גורם זר". הסערה בעקבות החוק כל כך גדולה שהפגנות נגדו התקיימו כמעט בכל יום בשבוע מול הפרלמנט הגיאורגי, בתוכו תומכיו ומתנגדיו התעמתו לא מעט מילולית ואפילו פיזית.
מתנגדי החוק טוענים שהוא לא דמוקרטי ותומכיו טוענים שהוא יחזק את גיאורגיה. ההפגנות נגד החוק כל כך סוערות שלא פעם דובר במדינה כי בקרוב הדברים יגלשו למלחמת אחים. בתוך כל זה תגיע הנבחרת הלאומית ליורו.
המאמן ווילי סניול, אגדת כדורגל בפני עצמו, בוודאי חושש מהשפלות נגד פורטוגל, טורקיה וצ'כיה, אך מנגד מציג נבחרת כיפית והתקפית שכבשה לפחות שער אחד בכל תשעת משחקיה האחרונים. בניגוד לנבחרת קטנות אחרות, לגיאורגיה יש כוכב ענק בקנה מידה בינלאומי, חביצה קברצחאליה, שחנה של נאפולי ששווה לפי טרנספרמארקט כ-88 מיליון יורו וכל הגדולות של אירופה מחזרות אחריו.