sportFive1340344 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
פלורנטינו פרז ושחקני ריאל מדריד. דרך ארוכה (Getty) (צילום: ספורט 5)
פלורנטינו פרז ושחקני ריאל מדריד. דרך ארוכה (Getty)|צילום: ספורט 5

הסופר ליג קיבלה הבוקר (חמישי) את האישור העקרוני להקמתה, לאחר שבית הדין של האיחוד האירופי קבע כי אין מניעה ביצירת הליגה כמתחרה לליגת האלופות, בניגוד לאיומים של אופ"א ופיפ"א. מה זה בעצם אומר? מה קורה עכשיו? עושים סדר.

משמעות הפסיקה: בית הדין האירופי טען כי אופ"א ופיפ"א לא יכולות להעניש את הקבוצות ואת השחקנים, כך שאיומים בדומה לאלו שהיו בעבר ירדו מהפרק. בעבר נטען כי אופ"א תמנע משחקנים שישחקו בעבור קבוצות הסופר ליג לשחק במדי הנבחרות ובליגות המקומיות, וכעת הפסיקה אומרת שהשחקנים יוכלו לתבוע את אופ"א - ולנצח - אם זה יימנע מהם.

זה בעצם אומר שכעת הקבוצות הגדולות יכולות להתאגד יחד וליצור ליגת אלופות משלהם, כשהן יקבלו סכומי כסף גדולים יותר בהרבה בלי התיווך של אופ"א עצמה והשימוש של הסופר ליג כבעלים. זה יתבטא גם במכירת כרטיסים (כאשר לגמר ליגת האלופות, באופן מסורתי, נלקחים אלפי כרטיסים בידי אופ"א עצמה) וגם בזכויות השידור בעתיד. הקבוצות מאמינות שכך הן יקבלו סכומי כסף גדולים בהרבה, מה שיוביל לעלייה גדולה בסכומים בהם שחקנים יירכשו בהמשך. קיימת אפשרות שיהיו דיונים משפטיים נוספים בנושא בעתיד הקרוב, וטרם ברורה תגובת אופ"א.

מצב הסופר ליג: המיזם עדיין קיים, גם אם הליגה לא הוקמה ולא שוחק בה משחק אחד. כיום חברות בה שלוש קבוצות בלבד בדמות ריאל מדריד, יובנטוס וברצלונה, ובעבר היו חברות 12 קבוצות שונות. ייתכן כי חלקן יחזרו לפרויקט, למרות החשש ממחאת אוהדים רחבה.

באפריל 2021 היו הפגנות של עשרות אלפי אוהדים מרחבי העולם נגד המועדונים שרצו להצטרף לליגה סגורה במודל אמריקאי, מה שהוביל לביקורת רחבה על כך ש"לוקחים את הכדורגל". מאז המודל הקיים של הסופר ליג רוכך ושונה, כך שהיא אמורה להחליף את ליגת האלופות ולא את הליגות המקומיות. הליגה תהיה גדולה יותר מהתכנון המקורי, אך עדיין יהיה מדובר בליגה סגורה שתכלול הזמנות למספר קבוצות.

הקבוצות השונות טרם הגיבו לפסיקה, ובכל אופן זה צפוי לקחת זמן. קשה לראות סרט בו הסופר ליג תקום בשתי העונות הקרובות, חרף הרצון של מנכ"ל הליגה והבטחתו לשדר את המשחקים בחינם. הליגה הספרדית כבר עכשיו מתנגדת לסופר ליג מתוך חשש שייווצר מעמד על של מועדונים סגורים.

חשוב להדגיש כי מה שמנע את הסופר ליג לא היה הפסיקה של אופ"א, אלא המחאות הרחבות של הקהל שגרמו לכל אחד ואחד מהמועדונים להירתע. ייתכן מצב בו נראה תגובות דומות, בפרט באנגליה (שלא נמצאת באיחוד האירופי ולא מושפעת ישירות מבית הדין), מה שימנע את ההקמה של הסופר ליג. חזרתן של אותן הפגנות, חסרות תקדים בזמנו, משמעותית יותר מכל החלטה של בית דין כזה או אחר. הכדורגל קיים בשביל האוהדים.

תגובת השרשרת שעלולה להיווצר מכך שתקום סופר ליג, אגב, יכולה לפגוע אנושות גם בכדורגל הישראלי. מצב בו לא מגיעים המענקים של אופ"א לקבוצות השונות ולליגות השונות, או שמגיעים מענקים נמוכים יותר, אומר שיהיה פחות כסף גם לקבוצות בליגת העל שרק היום קיבלו 5.1 מיליון דולר מארגון הכדורגל האירופי למחלקות הנוער.

הדרך עוד רחוקה ולא ברור אם באמת תקום סופר ליג, מה שכאמור כנראה לא יקרה ב-3-4 השנים הקרוובת. אם זה אכן יקרה? הפערים בכדורגל האירופי, שגדולים כבר עכשיו, עלולים להפוך לאסטרונומיים. מצד שני, המפגשים בין הקבוצות הגדולות יהיו מעניינים בהרבה.