sportFive1115668 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
ארה
ארה"ב ב-92' (Getty Images)|צילום: ספורט 5

לראשונה מאז מונטריאול 1976, לישראל יהיה ייצוג בענף משחקי הכדור הקבוצתיים. נבחרת הבייסבול הכחולה-לבנה, שהשיגה עוד בסוף שנת 2019 את הקריטריון, תחל מחר (חמישי) את דרכה במשחקים האולימפיים בטוקיו יחד עם עוד חמש נבחרות. רגע לפני שמתחילים, הנה הסבר למה שהולך לקרות >>

ההיסטוריה
אחרי 12 שנות היעדרות, ענף הבייסבול חוזר לאולימפיאדה. הענף הפך לחלק רשמי מהמשחקים האולימפיים בברצלונה 1992, אז קובה זכתה בשתי מדליות הזהב הראשונות. ארצות הברית ניצחה בסידני 2000, קובה החזירה את הזהב בחלוף ארבע שנים וב-2008, דרום קוריאה הצטרפה לרשימת הזוכות. הבייסבול הופסק בשתי המהדורות האחרונות (לונדון וריו), אך ביפן, מדינה שאוהבת את הענף במיוחד, התעקשו על חזרתו. בפאריס 2024 הוא כנראה שוב לא ישוחק, אך סיכוי גבוה שארה"ב תחזיר את הענף ב-2028.

שיטה מורכבת (getty Images) (צילום: ספורט 5)
שיטה מורכבת (getty Images)|צילום: ספורט 5

השיטה
תחילה, נציין שהשיטה היא כמעט בלתי אפשרית - אך ננסה להסביר אותה בכל זאת. בגדול, הרעיון הוא להעניק לכל נבחרת שלושה משחקים לפחות וההתחלה די פשוטה. הנבחרות חולקו לשני בתים של שלוש, כשישראל תהיה עם ארה"ב ודרום קוריאה, והמארחת יפן תהיה עם מקסיקו והרפובליקה הדומיניקנית. כל שש הנבחרות יעלו לשלבי הנוקאאוט.

מכאן, מתחיל הבלאגן. הכירו את מה שנקרא באנגלית - "Double Elimination", שיטת נוקאאוט כפולה. תחשבו על זה כמו על בית הניחומים בג'ודו, רק הרבה יותר מוזר, כזה שמאפשר להישאר בתחרות גם אחרי הפסד אחד. כך זה הולך לעבוד >>

משחק 1: הנבחרות שסיימו במקום השלישי בכל אחד מהבתים יתמודדו זו מול זו, המפסידה תודח מהמשך הטורניר.

משחק 2: הנבחרות שסיימו במקום השני בכל אחד מהבתים יתמודדו זו מול זו.

משחק 3: הנבחרות שסיימו במקום הראשון בכל אחד מהבתים יתמודדו זו מול זו.

משחק 4: המנצחות של משחק 1 ומשחק 2 ייפגשו.

משחק 5: המפסידות של משחק 2 ומשחק 3 ייפגשו, המפסידה תודח מהמשך הטורניר.

משחק 6: המנצחת של משחק 3 והמנצחת של משחק 4 יתמודדו זו מול זו, המנצחת תעבור ישירות למשחק על מדליית הזהב.

משחק 7: המפסידה של משחק 4 והמנצחת של משחק 5 יתמודדו זו מול זו, המפסידה תעבור ישירות למשחק על מדליית הארד.

משחק 8: המפסידה של משחק 6 והמנצחת של משחק 7 יתמודדו זו מול זו. המנצחת תעבור לקרב על הזהב נגד מנצחת משחק 6, המפסידה תעבור למשחק על הארד נגד מפסידת משחק 7.

משחק 9: הקרב על מדליית הארד (מפסידות משחק 7 ו-8).

משחק 10: הקרב על מדליית הזהב (מנצחות משחק 6 ו-8).

הנבחרת הישראלית בטקס הפתיחה (הטוויטר הרשמי) (צילום: ספורט 5)
הנבחרת הישראלית בטקס הפתיחה (הטוויטר הרשמי)|צילום: ספורט 5

הסגל הישראלי
כזכור, ישראל הייתה הראשונה שהבטיחה מקום בטוקיו אחרי המארחת יפן. שחקני הנבחרת מורכבים משילוב של שחקנים מקצועניים מהליגות הנמוכות ושחקני MLB לשעבר. אגב, שחקנים שמשחקים כיום ב-MLB לא תמצאו בתחרות מאחר והאולימפיאדה מתנגשת עם שיא העונה בארה"ב וקבוצות לא משחררות מחשש לפציעות ומשיקולים נוספים.

ועדיין, בנבחרת הישראלית ניתן למצוא כמה שחקנים בולטים עם עבר עשיר בליגה הטובה בעולם בבייסבול. בראשם נמצא איאן קינסלר, ששיחק 14 שנה במייג'ורס, כמו גם דני ולנסיה וטיי קלי. הסגל המלא לפניכם >>

מגישים - ג'רמי בליך, ג'ונתן דה מארטה, ג'ייק פישמן, אלכסנדר כץ, ג'ארד לאקינד, אלון ליישמן, שלמה ליפץ, ג'ון מוסקוט, ג'וזף ווגמן, בן ווגנר, זאק וייס, ג'וש זייד.
תופסים - טל אראל, ראיין לבארנוואי, ניק ריקלס.
שחקני אינפילד - סקוט בורצ'ם, דני ולנסיה, זאק פנפרייס, איאן קינסלר, טיי קלי.
שחקני אאוטפילד - בלייק גיילן, מיץ' גלסר, אסף לוונגרט, רוברט פולר.

יש לציין שהנבחרת הישראלית מורכבת רובה על יהודים אמריקאים שעשו עלייה בהליך מזורז, והם אלה שהביאו להעפלה לטוקיו. הקרדיט על כך מגיע לפיטר קורץ, המנהל של הנבחרת.

יפן. פייבוריטית לזכיה (Getty images) (צילום: ספורט 5)
יפן. פייבוריטית לזכיה (Getty images)|צילום: ספורט 5

יחסי ההימורים
ישראל, לאלה שפחות מעורים בפרטים, מגיעה לטורניר מהמקום ה-24 בעולם - בעוד האחרות נעות בין מקומות 1 ל-7. כיאה לכך, הנבחרת שלנו קיבלה את הסיכוי הנמוך ביותר לזכות בטורניר. בפער. למעשה, ישראל קיבלה סיכוי של 1 ל-3,000 לזכות בזהב - פי 5.5 מהרפובליקה הדומיניקנית, הנבחרת עם הסיכוי החמישי בטיבו לנצח ופי יותר מ-17 מיפן, הנבחרת עם הסיכוי הטוב ביותר לזכות בזהב. האם זה מבשר על העתיד? ימים יגידו.

היריבות
אז נכון שהנבחרת מגיעה עם הסיכויים הנמוכים ביותר על הנייר, אבל הדירוג קצת משקר. הסיבה: תחילה כי הנבחרת התחזקה, ובנוסף כי היעדר שחקני ה-MLB מקצר את הפערים בין הנבחרות וגורם לחלק מהן להתבסס על שחקני עבר ושחקנים צעירים שעדיין לא הגיעו למייג'ורס. עם זאת, הליגות המקצועניות ביפן ובקוראה הן ליגות חזקות גם כן, והן דווקא שיחררו שחקנים לאולימפיאדה. יפן, אגב, מגיעה מהמקום הראשון בעולם והיא הפייבוריטית המובהקת לזהב.

לסיכום, נציין שבייסבול הוא ספורט מאד מאוזן בהגדרה. בעוד שב-NBA הקבוצה החזקה בליגה תעמוד על אחוז ניצחונות גבוהים יחסית, בבייסבול הקבוצה החזקה תחזיק בכ-60% הצלחה. במיוחד בטורניר קצר - שהוא אנטיתזה לעונת הבייסבול המקצוענית שבה 162 משחקים - הסיכוי לדרמות ולהפתעות עולה משמעותית.