ארבעה ימים לפני שאולימפיאדת טוקיו 2020 נפתחת באופן רשמי עם טקס הפתיחה באצטדיון האולימפי, זה הזמן להכיר את החידושים העיקריים של המשחקים שנדחו בשנה בגלל מגפת הקורונה: ענפי הספורט. 4 ענפי ספורט עושים הופעת בכורה במשחקים האולימפיים, עוד שניים חוזרים אחרי שנים ארוכות ובתוך הכדורסל נפתחה תחרות חדשה שבישראל כבר הכרנו מקרוב הקיץ.
סיקור אולימפיאדת טוקיו ב-N12:
- התקוות הגדולות למדליה ישראלית בטוקיו 2020
- טוקיו 2020: כל מה שצריך לדעת על האולימפיאדה
- לוח התחרויות של המשלחת הישראלית באולימפיאדה
- לוח התחרויות המלא של אולימפיאדת טוקיו 2020
טיפוס
בתוך ענף הטיפוס, שתפס תאוצה בישראל ובעולם הרבה בזכות תכניות ה"נינג'ה", קיימים 3 תתי ענפים: בולדרינג, הובלה, ומהירות. הוועד האולימפי הבינלאומי החליט כי בהופעת הבכורה שלו במשחקים ענף הטיפוס יכלול מעין שילוב של השלושה ותוענק מדליית זהב אחת לכל מגדר. ההחלטה גררה ביקורת, שהובילה את המארגנים להצהיר שאם תהיה הצלחה לענף בטוקיו 2020, הוא יורחב לקראת האולימפיאדות הבאות.
20 גברים ו-20 נשים העפילו לאולימפיאדה: 36 דרך תחרויות מטרה שונות, 2 מהמדינה המארחת יפן ועוד 2 שקיבלו כרטיס חופשי מהמארגנים. הם יתחרו בין ה-3.8 עד ה-6.8 בשלושת הענפים והציון הסופי שלהם יחושב לפי הציונים בשלושת המקצועות. רוב הספורטאים שהעפילו כבר קראו לזה בצחוק "גרסת הטיפוס לטריאתלון".
קראטה
הקראטה הוא ענף יחסית ותיק בישראל ובעולם, אך הוא עושה את הופעת הבכורה במשחקים האוליפיים רק כעת. בטוקיו יתחרו בשני סגנונות (לגברים ונשים): הקמאיטה והקאטה. בקמאיטה יש 3 משקלים לכל מגדר וסגנון הלחימה בו יכול לכלול את כל חלקי הגוף. הקאטה הוא מעין תרגילי ראווה בהם מקבלים ציונים משופטים.
כל מגדר שלח 10 נציגים לכל משקל כשהחלוקה היא 7 כרטיסים שחולקו בתחרויות מטרה, כרטיס אחד למדינה המארחת ועוד שתי הזמנות של הוועד. למרות שבעבר היו לישראל אלופי עולם בענף הקראטה, ספורטאים ישראלים לא הצליחו להעפיל לטוקיו 2020. התחרויות בקראטה יתקיימו בין ה-5.8 עד ה-7.8.
גלישת גלים
גלישת גלים הוא אחד מענפי הספורט היותר מרהיבים שיעשו בכורה בטוקיו. הצילומים של המתחרים על רקע הים בהחלט יגרמו לקהל רק לרצות עוד ועוד מהענף הזה. ומבחינתנו, אפילו קיבלנו נציגה כחול-לבן בדמות ענת ליליאור שתנסה להפתיע ולחזור עם מדליה.
המתחרים יתחרו על "גלשן קצר" באורך 1.8 מטר עד 2.4 מטר. בכל זמן נתון יתחרו 4 ספורטאים, במסגרת זמן של 20 עד 25 דקות. השניים הטובים ביותר בכל מקצה ימשיכו למקצה הבא. 20 גברים ו-20 נשים יתחרו על המדליות בין התאריכים 26.7 עד 29.7. המארגנים הבטיחו שאם הענף ינחל הצלחה, באולימפיאדות הבאות יצטרפו קטגוריות נוספות.
סקייטבורד
כשענף הסקייטבורד הוכרז כשמשתתף באולימפיאדת טוקיו 2020 זה הפתיע לא מעט אנשים, אך כבר עכשיו אנחנו יודעים בוודאות שהוא יהיה גם חלק מאולימפיאדת פריז 2024. לתוכנייה הוכנסו שני סגנונות: רחוב ופארק. בכל סגנון יתחרו 20 גברים ו-20 נשים. השיפוט נעשה לפי השימוש בפעלולים ורמות הקושי של התרגילים.
התחרויות יתקיימו מה-25.7 עד 5.8. ישראל לא הצליחה לשלוח נציגים לענף. המתחרה שמושכת את מירב העניין היא סקיי בראון הבריטית – רק בת 13 וכבר אחת המועמדות הבולטות למדליה. רבים מהמרים עליה כמי שתגנוב את ההצגה באירוע הענק הזה.
בייסבול וסופטבול
ענפי הבייסבול והספוטבול עושים קאמבק למשחקים האולימפיים לראשונה אחרי 13 שנה. רק 6 נבחרות גברים יופיעו בטוקיו, כשאחת מהן היא ישראל – סיכוי של 50% למדליה אולימפית היסטורית בענפי הכדור. ישראל שובצה לבית קשה עם ארצות הברית ודרום קוריאה, כשבבית המקביל משחקות יפן הרפובליקה הדומניקנית ומקסיקו. הבייסבול ייצא לדרך ב-28.7 ויימשך עד ה-7.7.
הסופטבול, שהוא מעין ענף הבייסבול לנשים, כולל גם הוא 6 נבחרות – כולל הנבחרת המארחת. כולן נמצאות בבית אחד ויפגשו אחת את השניה פעם אחת, כשהשתיים הראשונות ייפגשו במשחק על הזהב ומקומות 3-4 ישחקו על מדליית הארד. הסופטבול יוצא לדרך עוד לפני טקס הפתיחה, ב-21.7 ויימשך עד ה-27.7.
כדורסל 3 על 3
תחרות ה-3 על 3 תהיה חידוש מרענן לענף הכדורסל בטוקיו 2020. בכל מגדר העפילו 8 נבחרות. כל נבחרת בכל מגדר תשחק אחד נגד השניה פעם אחת, כשהשתיים הראשונות יעפילו ישירות לחצי הגמר וה-4 הבאות לרבע הגמר. הטורנירים ייערכו מה-24.7 עד ה-28.7.