שלושה שבועות אחרי שננעלה אולימפיאדת טוקיו 2020, בירת יפן כבר מוכנה לאירוע נוסף – המשחקים הפראלימפיים. בדיוק כמו האולימפיאדה, גם המשחקים הפראלימפיים נדחו בשנה בשל מגפת הקורונה וכעת זה יהיה האירוע שיחתום סופית את הקיץ הספורטיבי הענק.

היזכרו בהישגי ישראל בטוקיו 2020

המשחקים הפראלימפיים של טוקיו 2020 ייפתחו ביום שלישי בשעה 14:00 בטקס פתיחה באצטדיון האולימפי בבירת יפן, ויינעלו ב-5 בספטמבר באותו מקום ובאותה השעה. במשך 13 ימי התחרויות יתקיימו 539 אירועים במסגרת 22 ענפי ספורט שונים, כשבמרכזם, בדיוק כמו באולימפיאדה הרגילה, תחרויות השחייה והאתלטיקה.

טקס הפתיחה האולימפיאדה הפראלימפית טוקיו 2020 (צילום: רויטרס)
החזרות לטקס הפתיחה|צילום: רויטרס

המשלחת הישראלית כוללת 33 ספורטאים, בדיוק כמו בריו 2016. למרות שלפני 5 שנים ישראל חזרה עם 3 מדליות ארד בלבד, בדרך כלל המשלחת הישראלית היא מהאיכותיות שמגיעות למשחקים – ולא סתם ישראל מדורגת במקום ה-13 בכל הזמנים בטבלת המדליות הפראלימפיות. לזכות ישראל 133 מדליות זהב מאז המשחקים הראשונים של רומא 1960, ובסך הכל לישראל 375 – רובן, שימו לב, בשחייה ואתלטיקה.

בראש המשלחת הישראלית למשחקים תעמוד מורן סמואל, החותרת בת ה-39, שתרשום אולימפיאדה שלישית. מריו 2016 היא חזרה עם מדליית הארד במקצה החתירה ל-1,000 מטר, וגם הפעם היא מועמדת למדליה. מועמד חזק נוסף למדליה הוא מארק מילאר, בן 21 מחיפה. מילאר, שחיין שנולד עם שיתוק מוחין, מחזיק ב-2 מדליות זהב אחת מאליפות עולם ב-2019 שם קבע שיא עולם חדש במשחה ל-400 מטר חופשי וקיצץ בכ-23 שניות את השיא הקודם.

מורן סמואל  (צילום: קרן איזקסון)
סמואל בפעולה|צילום: קרן איזקסון

עוד תקווה ישראלית בתחום השחייה הוא עמי דדאון, בן 20 מקריית אתא, שמחזיק ב-5 מדליות זהב עד כה:
3 מאליפות אירופה ב-2021, שם גם קבע שיא עולם חדש ל-100 מטר חופשי, ו-2 מדליות זהב נוספות מאליפות אירופה ב-2018. 

עמי דדאון שחייה פראלימפית (צילום: קרן איזקסון)
עמי דדאון עם אחת המדליות מאליפות אירופה|צילום: קרן איזקסון

תקווה מעניינת נוספת מגיעה מנבחרת באחד מענפי הכדור - נבחרת ישראל בכדור-שער. מי שהקימה את הנבחרת היא אילהם מחאמיד, בת 31 מחדרה (גדלה באום אל פחם), שהיא שחקנית הכדור שער הראשונה בישראל בעקבותיה הוקמה הקבוצה שלימים הפכה לנבחרת הרשמית של ישראל. הנבחרת העפילה לראשונה בהסטוריה לאולימפיאדה. שימו לב ששחקנית בולטת נוספת הנבחרת היא רוני אוחיון, בת 21, שמתגוררת במיתר.

בגדי המשלחת הישראלית למשחקים הפראלימפיים (צילום: palta)
אחת התלבושות של palta|צילום: palta

מי שמנסים לשים את הספורטאים הפראלימפיים במרכז היא בין היתר קרן משפחת רודרמן, אשר הקימה את לינק 20, תנועה חברתית גלובלית, שבמרכזה רשת של אקטיביסטים צעירים עם וללא מוגבלות, הפועלת לקידום זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות בחברה הישראלית. התוצר האחרון של הבוגרים בתחום הספורט הוא palta, חברה שהקימו נתנאל יהודה הלוי ושי סניור. מהות החברה היא יצירת בגדים המותאמים בדיוק למוגבלות של מי שלובש אותם, והם נבחרו להכין את התלבושות של הנבחרת הישראלית הפאראלימפית.

נבחרת ישראל בכדור שער (צילום: קרן איזקסון)
נבחרת ישראל בכדור שער|צילום: קרן איזקסון



במסגרת העבודה לקראת המשחקים הפאראלימפיים שי ונתנאל נפגשו עם כלל הספורטאים במשלחת, ויצרו עבור כל אחד ואחד מהם בגד מותאם למוגבלות, כך שירגישו הכי נוח בטוקיו. האתגר היה לייצר בגדים שמצד אחד יהיו אחידים לכלל המשלחת מבחינת הנראות שלהם, ומצד שני יתנו את המענה לצרכיהם של הספורטאים. כל ספורטאי קיבל את התלבושת באופן אישי. שי ונתנאל מספרים כי חלקם התרגשו ושמחו מאוד לקבל בגד שהוא רק שלהם ונעשה במיוחד עבורם.

שירה רודרמן, מנכ"לית קרן משפחת רודרמן, מוסיפה: "קרן משפחת רודרמן פועלת כבר 20 שנה לקידום השילוב של אנשים עם מוגבלות בישראל ובעולם. אנו בקרן משפחת רודרמן שמחים ונרגשים לקראת המשחקים הפאראלימפיים, ובטוחים שהספורטאים שלנו יסבו כבוד רב למדינה במשחקים הקרובים בטוקיו".

מי הספורטאים שמורשים להשתתף במשחקים הפראלימפיים?

הספורטאים הנחשבים פראלימפיים מורשים להשתתף לפי מספר קטגוריות: סובלים מפגיעה בכוח השרירים, סובלים מפגיעה ביכולת התנועה, מחסור בגפיים, הבדל באורך הרגליים, נמוכי קומה, בעלי פגיעה במערכת העצבים, תנועה או הליכה לא יציבה, לקויי ראייה ועוד. ההתאחדות הפראלימפית העולמית מחלקת את הספורטאים לפי דרגות נכות, משקל, גיל ומין.

ענפי הספורט החדשים של המשחקים הפראלימפיים

טקוואנדו, שעלה לכותרות בישראל בזכות מדליית הארד של אבישג סמברג, ובדמינטון עושים את הופעת הבכורה שלהם במשחקים הפראלימפיים בטוקיו 2020. 72 ספורטאים חולקו ל-6 קטגוריות משקל בטקוואנדו, בעוד 90 ספורטאים חולקו ל-14 קטגוריות בטקוואנדו. הענפים שיצאו מהתכנית האולימפית הם שייט וכדורגל לשבעה שחקנים.

מדינות בהופעות בכורה

שימו לב, בוטאן וגויאנה מקיימות את הופעת הבכורה שלהן במשחקים הפראלימפיים. אפגאניסטן, שסובלת ממצב פוליטי ובטחוני קשה אחרי נטישת הכוחות האמריקאיים בשבוע שעבר, נאלצה להודיע כי המשלחת שלה לא תגיע למשחקים.