sportFive1465752 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מדליה היסטורית (Getty) (צילום: ספורט 5)
מדליה היסטורית (Getty)|צילום: ספורט 5
בנות נבחרת ההתעמלות האמנותית שזכתה במדליית כסף בפריז ומשפחותיהן שלחו מכתבים למשרד התרבות והספורט ולוועד האולימפי בישראל בעניין סך המענק הכספי של כל אחת מהמתעמלות, מענק שקיבלו בזכות זכייתן במדלייה האולימפית ההיסטורית בענף, שעומד על 280,000 ש״ח. כזכור, סך המענק שנקבע למדליית כסף טרם המשחקים הוא 700,000 ש״ח, וכל אחת מהמתעמלות קיבלה 40% ממנו.

כלל הספורטאיות בנבחרת ומשפחותיהן חושבות שהפרס הכספי שקיבלו פוגע בהן, ואינו תואם או שווה ערך לדרך המפרכת שעשו ולתוצאת העל שהבנות השיגו במשחקים האולימפיים - מדליה אולימפית לישראל.

בניגוד לכל ספורטאי בספורט יחידני שזכה במדליית כסף, מענק הזכייה של מדליית הכסף של כל אחת מהמתעמלות הינו 280,000 ש״ח, מענק כספי שמהווה ״כחצי משוויה של מדליית ארד, וזהו 40% מגובה הפרס של מדליית כסף״, הדגישו במכתב.

במכתבים כתוב על ההשקעה הפיזית והמנטלית של כל מתעמלת, השקעה רבת שנים באחד מהענפים הסיזיפיים ביותר על כל גווניו ומרכיביו שיש לעולם הספורט להציע. ״אנו, חמש המופלאות של מדינת ישראל והוריהן, פונות אליך בהרגשה של אי צדק״, כתבו לשר הספורט מיקי זוהר. ״כל מתעמלת מגיעה לתחום ולמעמד הגבוה הזה אחרי שנים רבות של השקעה והקרבה אין סופית שאינה משתווה לענפים אחרים. שלא כענפים אחרים, אין שחקנים מחליפים שנכנסים לתפקיד ברגע של משבר. אם אחת פצועה, אין תרגיל ואין אולימפיאדה״.

לטענת המשפחות, בהחלטה הכספית "ישנה אמירה כי ענף קבוצתי שווה פחות מענף יחידני, וכי השקעת הספורטאי בענף הקבוצתי שווה משמעותית פחות מהשקעתו של ספורטאי יחידני״, ואמרו כי "בעיניהן הדבר מוריד מערך הענף הקבוצתי, וכי השקעתה הכלכלית של המשפחה עבור הספורטאי הקבוצתי אינה שונה מהספורטאי היחידני".

המשפחות הוסיפו בין היתר כי "התחושות הן של זלזול, הפליה, והעלמת עין על כך שמתן המענק היה קבוצתי ולא אישי לכל מתעמלת״, והדגישו כי ״הבנות אינן ראויות פחות מאשר מתעמלים אישיים״. הבנות והמשפחות סיימו בפנייה ובבקשה להתייחסות הוגנת יותר, ובציפייה למענה ולתיקון המצב הנוכחי.

מתעמלת הנבחרת הקבוצתית אופיר שחם, אמרה: ״להגיע למשחקים האולימפיים היה חלום שלי מגיל 12, עבדתי קשה ועשיתי כל מה שאני יכולה כדי להגיע לשם, גם במשברים וקושי מנטלי דבקתי בחלום. כל חמש הבנות נתנו את כל מה שהיה לתת, עם צוות מקצועי  שעזר ותמך. הגשמתי אפילו יותר משהעזתי לחלום עם הזכייה במדליה״.

שחם הוסיפה: ״אני לא מזלזלת בשום פרס אבל לזכות באותה מדליה כמו בענפים האישיים ולקבל פחות...מה זה בעצם אומר לנו הספורטאים? האם ספורטאי קבוצתי פחות טוב מספורטאי אישי? לא חושבת שיש צורך בהשוואה. לספורטאים ברמה אולימפית מגיע שהמדינה תתייחס אליהם שווה בשווה״.

אמה של אופיר, יעל, שיתפה בתור אם לספורטאית אולימפית: ״ספורטאית אולימפית, סגל הזהב, לא בספורט בשביל הפרס. זה חלום ילדות שמתגשם. החל מהמבחנים לנבחרת בספטמבר 2021 ועד 10 לאוגוסט 2024 כשעמדו על הפודיום, עבדו קשה מאד, 10 שעות ביום, בלי חגים, כמעט בלי חופשות, אירועים משפחתיים ועוד. טוטאליות מוחלטת להגשמת החלום. אם אחת איננה האימון לא אותו דבר. צריך 5, אותן 5 על מנת להצליח. הן תלויות אחת בשנייה, זו זורקת, השניה תופסת, דיוק מושלם. זה מצליח כי עובדים 10 שעות ביום 6 ימים בשבוע 3 שנים יחד. זה הענף הכי תובעני שיש״. 

״כל ספורטאי שמגיע למעמד אולימפי נותן 100% מעצמו ומכוון להצלחה, אין הבדל בין אישי לקבוצתי במובן הזה. הוסיפה האם. "מגיעים לנבחרת אחרי 8-9 שנים בענף האישי כך שיש כאן הרבה שנים של השקעה וחלום וזה כמובן מתאפשר עם צוות מאמנות מסור וקבוע שנותנות את הנשמה, נמצאות שם לכל דבר אם בריאותי מנטלי או כל נושא אחר שהבנות צריכות״.

בהתייחסות לסך המענק אמרה יעל: ״הפרס הוא בונוס להשקעה והגשמת החלום ולכן צריך להיות מוגדר בצורה שיוויונית לספורטאי/ת ללא קשר לקבוצה או אישי. הפרס הוא על השקעה של שנים והצלחה בהגעה לפסגת הספורט. אישי או קבוצתי,  בשניהם משקיעים את הנשמה לכן לא ברור לי ההבדל בגובה הפרס שקיבלו הבנות, מדוע השקעה שלהן נחשבת פחות מספורטאית אחרת שהשיגה אותה מדליה באולימפיאדה?״.

ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "מבחן קבוצת ספורט המונה 5-10 ספורטאים הזוכה במדליה, מזכה כל אחד מחברי הקבוצה  בפרס כספי בשיעור של 40% משווי המדליה. משכך, התמריץ שניתן עולה בקנה אחד עם האמור במבחן. חשוב לזכור כי גובה התמריץ גדל בשנה זו מ-500 אלף ל-700 אלף ש"ח, ובהתאם גדל גם חלקן היחסי בפרס. המשרד ימשיך לתמוך בספורטאי ההישג באמצעות תמריצים ומלגות, כאשר הסכומים והמדיניות יבחנו כל פעם בהתאם להיקף התקציבים העומדים לרשות המשרד. משרד התרבות והספורט מעריך את הישגיהן של הספורטאיות במשחקים האולימפיים בפריז 2024 ומברך אותן על הישג בלתי רגיל שהסב גאווה גדולה למדינה".

המשפחות הוסיפו: ״משרד הספורט שמשקיע ותומך, מפספס בגדול במסר שמועבר בחוסר השיוויון ומבדיל בין הענפים והספורטאים. אם למשרד בעיה כספית, יצמצם מעט את הפרס אך ידאג לשיוויון בין הספורטאים שנתנו את הנשמה והעניקו רגעי נחת ושמחה בתקופה קשה זו״.