(סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה) (צילום: ספורט 5)
(סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)|צילום: ספורט 5
(סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה) (צילום: ספורט 5)
(סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)|צילום: ספורט 5

נבחרת ישראל בשחייה שכללה 3 שחיינים - דריה גולובטי, דניס לוקטב ואנסטסיה גורבנקו, חזרה לישראל מאליפות העולם בקטאר, כשגורבנקו חזרה עם מדליית כסף היסטורית שתיזכר לעד בספורט הישראלי. שלושת השחיינים הללו היו בחוסר וודאות מוחלט לגבי השתתפותם באליפות בעקבות המלחמה והעובדה שהתחרות נערכת במדינה ערבית, חוו כמעט בידוד מוחלט בבית המלון בו שהו בקטאר, היו תחת אבטחה צמודה, והתמודדו אל מול שריקות הבוז והיחס המקומם כלפיהם בבמה המקצועית הגדולה.

אייל עילם מאמן הנבחרת סיפר: "כשהתחילה המלחמה יצאנו מנקודת הנחה שאנחנו כנבחרת ישראל לא נוכל להגיע לקטאר. איפשהו לאורך הדרך, באזור חודש דצמבר, התחלנו להבין שיש יותר ויותר סיכוי שיאשרו לנו לצאת ולהשתתף. התחלנו להתכוונן לשם, ובדקנו מי מהשחיינים ירצה לקחת חלק בתוך הסיטואציה הזו.
בגלל המועד, המיקום והמצב, רובם החליטו שלא לקחת חלק, ולדלג על האליפות הזאת. ברגע שהבנו שהשב"כ יאשר לנו להיות שם, ידענו שזה הולך להיראות אחרת מכל מה שאנחנו רגילים, בכל המובנים. כולנו הבנו אחרי יממה שברמה הביטחונית הכל בסדר. עם כל הטרפת הזאת דריה, נסטיה ודניס עוד צריכים להתחרות".

"אנחנו לא היינו במצב שלהם. בגדול היה אסור לנו להסתובב מחוץ למלון. לכל מקום שהולכים אליו גם בתוך המלון חייבים לדווח. אבל כל עוד זה אפשר את ההשתתפות ואת ההישגים, לא היה לזה מחיר גדול מדי. ברמה המקצועית לא נפגענו, כל מה שביקשנו קרה. לפעמים זה עבר יותר חלק ולפעמים פחות. במהלך התחרות ידענו שיהיו קריאות כאלה ואחרות, ואין ספק שביום ראשון בגמר של נסטיה אפילו אותי זה הפתיע. היה רעש גדול וזה מאוד הורגש. אבל מעבר לזה, לא הרגשנו שום דבר מיוחד, או איום כלשהו. בסופו של דבר למרות שהיינו עם 3 שחיינים, אני כן שמח שהצלחנו להגיע ולמקסם את התחרות הזאת כי שלושתם עלו שלב, נסטיה כמובן עם מדליה ראשונה ושני גמרים, וההשתתפות שלנו באליפות למרות הכל הייתה שווה את זה".

עם כניסתם למתחם הבריכה, שמות השחיינים הוכרזו בערבית ובאנגלית, אך כשהגיע תורם של הישראלים הערבית נשמטה, וקריאות בוז החלו להגיע. לצד הצופים שהגיעו לצפות בשחיינים מהטופ העולמי, אוטובוסים של ילדים מרחבי קטאר הגיעו לבריכת השחייה. לא במטרה לעודד את נציגיהם או לצפות בשקיקה ובהערצה באחד מאירועי הספורט הגדולים והיוקרתיים בעולם, אלא על מנת להשמיע את קולם בעת שהשחיינים הישראלים נכנסים למתחם הבריכה ולבוז להם. תמיד אומרים שהתוצאות הן ההוכחה הטובה ביותר, וזה מה שקרה בעבור הישראלים. עצם ההגעה שלהם לקטאר תחת הסכנות הביטחוניות כבר הייתה ניצחון, אבל הביצועים שלהם בבריכה השאירו חותמת ענקית באדמת קטאר, ובקריירה המקצועית שלהם עצמם.

(סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה) (צילום: ספורט 5)
(סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)|צילום: ספורט 5

אנסטסיה גורבנקו בת ה-20 זכתה בתואר סגנית אלופת העולם עם מדליית כסף מרהיבה ב-400 מ' מעורב, לאחר משחה דרמטי ביותר בו הובילה עם הקפיצה למים כמעט עד הסוף, כשבשניות האחרונות איבדה את הזהב לקולברט הבריטית. "לזכות בכסף זה היה מאוד מרגש. לעשות את זה על אדמת קטאר עם דגל ישראל על הראש שלהם", אמרה השחיינית. על ההובלה שאבדה בשניות הסיום ונפלה על 24 מאיות אמרה גורבנקו: "ב-15 השניות האחרונות ראיתי שחור. הגוף כאב, וראיתי במים שזה מאוד צמוד. הייתי בשוק מסוים בסיום המשחה. אני לא מפסידה בנגיעות, אבל זה קרה וזה חלק מהספורט".

גורבנקו הייתה מרחק קטנטן מפודיום במשחה נוסף, ב-200 מ' מעורב, כאשר סיימה בו במקום הרביעי המכובד מאוד, ובסך הכל השתתפה בחמישה מקצים באליפות (200 מ' חופשי, 100 מ' חזה, 200 מ' גב, 200 מ' מעורב, ו-400 מ' מעורב. בשנים האחרונות גורבנקו נושאת על כתפייה את השחייה הישראלית. עם הישגים מרשימים במפעלים באירופה ובעולם ששמו את ישראל על המפה בענף, ובעיקר עם ההעפלה לגמר אולימפי במשחקים בטוקיו שהיה להישג הטוב ביותר אי פעם של שחיינית ישראלית, לצד הגברים שעשו זאת לפניה. "זה כיף לשבור תקרת זכוכית, ואני מקווה שהמדליה הזאת וההישג הזה לא יהיה האחרון לא שלי ולא של שחיינים ישראלים. אני מקווה שילדות שחייניות יראו שאפשר להשיג דברים כאלה ושזה יפתח את הדור הצעיר של השחייה".

ההצלחה בקטאר הייתה בעבורה מדליה היסטורית כמובן, גמר רביעי אישי באליפות עולם, כשרק באליפות הזו היא העפילה לשניים כאלה, דבר ששחיינית/ן ישראלי לא עשו בעבר. המשחקים האולימפיים בפריז ממש מעבר לפינה, ואליפות העולם היא נקודה מרכזית בישורת האחרונה. בפריז היא מכוונת "לשבור שיאים ישראלים, להגיע הכי מוכנה שיש ומקווה שהדברים ייפתחו ויעבדו בצורה הכי טובה שיכולה להיות".

אייל עילם מאמן הנבחרת אמר: "נסטיה עשתה משהו ענק, מדליה היסטורית. מעבר לזה שזאת מדליה ראשונה לישראל באליפות עולם לבוגרים, ומעבר לזה שהיא השחיינית הישראלית הראשונה שעולה לשני גמרים באותה התחרות, היא עשתה משהו מקצועי הרבה יותר גדול. היא סיימה את התחרות בשיא אחרי שבוע לא קל עם עליות ומורדות. לסיים עם ההופעה הכי טובה שלה בחיים, עם כל מה שהיה ברקע האליפות מכל הבחינות, אני בטוח שזה ייתן לה הרבה מאוד ביטחון לקראת פריז, והיא תיקח הרבה מאוד מהעשרה ימים האלה שהיינו שם. די מההתחלה היא אמרה שהיא רוצה להגיע לקטאר ולהתחרות שם, והיא הובילה את השם של שלושת השחיינים. היא הבינה שבאליפות הזאת יש הזדמנות טובה לפני האולימפיאדה לעשות דברים מיוחדים".

עילם הוסיף: "אני חושב שעם הציפיות הגבוהות שהיא הגיעה לתחרות, ועם האכזבה שקצת הייתה בימים הראשונים של התחרות, ההתבגרות שהיא עשתה בחצי השבוע השני זה משהו שעד כה היא פחות הצליחה לעשות לאורך השנים. אני חושב שזאת קפיצת מדרגה מאוד רצינית. ספורטאי שיודע בבמה הגדולה הזאת, עם הלחץ הגדול שיש, לתקן את עצמו ולהגיע ממקום יותר נמוך בהתחלה ולהצליח לעלות כה גבוה, זה מצביע המון על יכולות פיזיות ומנטליות. באליפות ישראל לחורף שמתחילה עכשיו נסטיה תתחרה ביום אחד, אולי ביומיים, בעיקר בשביל הנפש".

 (Maja Hitij/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
(Maja Hitij/Getty Images)|צילום: ספורט 5

באשר להשתתפותם של דריה גולובטי ודניס לוקטב באליפות העולם, אמר המאמן: "זאת הייתה החלטה נבונה בשבילם להשתתף באליפות. הם הבינו את ההזדמנות שיש באליפות עולם, הבמה הכי גדולה שאפשר להשתפשף בה לקראת המשחקים בפריז שייערכו עוד כמה חודשים. זאת ההכנה הכי טובה שיכולה להיות, ולשניהם זאת הייתה הפעם הראשונה שהעפילו לחצי גמר בבוגרים, כך שזה הישג בפני עצמו".

דריה גולובטי בת ה-18, העפילה לחצי גמר 200 מ' מעורב שם סיימה במקום ה-14. זה היה מעמד חצי הגמר הראשון שלה באליפות עולם לבוגרות בקריירה, באליפות העולם השלישית שלה לבוגרות, בה היא השתתפה בשלושה משחים -  100 מ' חופשי, 200 מ' חופשי ו400 מ' חופשי. בקיץ האחרון גולובטי השתתפה באליפות העולם לנוער שנערכה בישראל והגיע להישגים נאים ביניהם גמר ומקום שישי ב200 מ' חופשי, חצי גמר ומקום תשיעי ב400 מ' חופשי, ומקום תשיעי ב100 מ' חופשי. חצי שנה לאחר אירוע זה, הגיעה גולובטי לבמה הגדולה בעולם ולא נפלה ללחץ שמגיע עם המעמד.

גולובטי סיכמה את האליפות: "זאת הייתה חוויה. גם מבחינת ההישגים שלי שהצלחתי לעלות לחצי גמר 200 מ' חופשי, וגם מבחינת כל האווירה מסביב. אבל בעיקר עם ההתמודדות שלי עם החצי גמר. ממש שמחתי שטסתי והתחריתי. דיברתי עם המאמן שלי לגבי ההשתתפות באליפות ממש בהתחלה, זה היה לפני חודש וחצי בערך, ולא הייתי בטוחה אם אני רוצה לנסוע לשם, ואם אני מאומנת מספיק בשביל להתחרות כדי להביא תוצאות. אמרנו שננסה ושזה לא יזיק, וטוב שהחלטנו ככה".

השחיינית הוסיפה: "מאליפות עולם לאליפות עולם זה נהיה קצת יותר קל, לומדים יותר. לומדים איך לשחות בבמות הגדולות, להתמודד עם הלחץ והציפיות. אני מרגישה שאני בדרך הנכונה. באליפות העולם הקודמת ביפן היה לי קצת יותר קשה להתמודד עם ההתרגשות, ופה באמת התמקדתי יותר בעצמי ולא בסביבה. הצלחתי לשחות טוב יותר ממה שאני בדרך כלל שוחה. זה ממש משמח שאנחנו כבר טכנית במשחקים האולימפיים בפריז עם השליחות, אבל אני ממש רוצה לעשות את הקריטריון האישי. בתחרויות הבאות אני אעבוד קשה בשביל זה. ממש עוד מעט אני אצא למחנה גובה בארצות הברית כשאחריו תהיה לי שם תחרות שאוכל לנסות ולהשיג בה את הקריטריון".

באשר להתמודדות כספורטאית תחת העניין הביטחוני בקטאר, אמרה גולובטי: "כשיצאתי למקצה ממש פחדתי לשמוע את הקריאות מהקהל. האמת שלא שמתי לב שלא הקריאו את השם והמדינה בערבית. שמתי אוזניות כדי לא לשמוע, וכדי להישאר מרוכזת, כך שלא ממש שמתי לב לסביבה. אני שמחה שזה לא השפיע עליי כמו שחשבתי שזה ישפיע. לא נלחצתי ודווקא הרגשתי בטוחה בזכות האבטחה".

לגולובטי אין כל כך זמן לנוח, והחל ממחר ועד ליום שבת היא תתחרה באליפות ישראל בוינגייט, כשהיא תתמודד ב4 משחים אישיים ואולי אחד בשליחות. "הרבה זמן לא התחריתי בבית וזה תמיד יותר כיף. אני מתרגשת לקראת זה". מאמן הנבחרת אייל עילם אמר: " בסיטואציה הנוכחית ביחס לאיפה שדריה הייתה לפני שנה במועד הזה, היא במקום טוב מאוד. זה שהיא הצליחה לעלות שלב באליפות לחצי הגמר, ייתן לה הרבה להמשך. דריה כרגע שחיינית שליחות, ועדיין לא קבעה את הקריטריון במשחה אישי. היא התחילה את העונה עם אליפות העולם לנוער בישראל בתחילת ספטמבר, כך שהיא התאמנה במשך כל הקיץ בעקבות זאת, והיה לה קיץ אינטנסיבי. היא יכולה לקבוע קריטריון אולימפי במשחה אישי עד ה23.6, במועד האחרון, כך שיש לה עוד מספר הזדמנויות כדי לקחת את התקופה הזאת לתיקונים ושיפורים".

דניס לוקטב בן ה-23, התחרה בקטאר שני משחים – 100 מ' חופשי ו200 מ' חופשי, העפיל לחצי הגמר ב200 מ' חופשי, וסיים במקום ה13 הכללי. לוקטב השיג את הקריטריון האולימפי ב-200 מ' חופשי באליפות ישראל לבוגרים בחודש יוני האחרון, עבורו הייתה זאת אליפות העולם השלישית לבוגרים בה הוא משתתף, ופעם ראשונה בה מעפיל לחצי גמר. לוקטב הוא שחיין מכללות בלואיוויל שבארצות הברית, השתתף במשחקים בטוקיו, ופריז תהיה האולימפיאדה השנייה בה הוא מתחרה. עילם סיפר: "אני שמח שדניס ניצל את ההזדמנות והתחרה באליפות. הוא התחרה טוב, שחה טוב, וכל תחרות משפרת. אחרי קטאר הוא חזר מיד לארצות הברית, לאליפות המכללות שגם בה הוא ישתתף".