"בתום משחק מותח ומרגש זכתה הערב קבוצת מועדון כדורעף גאה תל אביב בגמר הפלייאוף גברים של ליגה א׳. בפני קהל של קרוב למאתיים אוהדים הראתה הקבוצה נחישות והקרבה וגברה 1:3 במערכות על כפר סבא הירוקה החזקה". כך, בפוסט קטן בפייסבוק של איגוד הכדורעף, התבשר עולם הספורט הישראלי על היסטוריה קטנה, אך משמעותית ומעניינת. קבוצת הכדורעף של מועדון ספורט גאה תל אביב הפכה לקבוצה הגאה הראשונה שזוכה באליפות בישראל, בדרך אולי להפיכה לקבוצה המקצוענית הגאה הראשונה.
פטריק נוח, אחד משחקני הקבוצה ומי שהיה אחד ממקימיה בשנת 2008, הסביר בריאיון ל-N12 למה בכלל צריך קבוצה גאה: "כאנשים גאים אנחנו אנשים שונים ומופלים. אין שיוויון זכויות לכל אזרחי המדינה ודווקא מהמקום הזה שאנחנו מופלים לרעה כמעט בכל פרמטר במדינה מכאן בא הצורך להדגיש את הייחוד שלנו ולהקים את הקבוצה. כדורעף הוא ספורט מאוד פופולרי בקהילה הגאה הבינלאומית. באחד הביקורים בארה"ב ראיתי שזה משהו מאוד גדול בקהילה ושאלתי למה בארץ אין קבוצה גאה?".
אבל עם קבוצה גאה אתם לא בעצם מפלים סטרייטים או מנציחים את השוני שלכם?
"כשהקמנו את הקבוצה ב-2008 אמרנו שאנחנו לא רוצים להפלות אף אחד. לא על רקע נטייה מינית ולא על רקע צבע עור או משהו כזה. אני יודע שאנשים חושבים שאנחנו מנציחים את השוני, אבל כן - יש שוני. אנחנו לא יכולים לעשות דברים שסטרייטים יכולים לעשות כמו להתחתן או לקבל זכויות. ספורט מקרב בין אנשים ומבטל דעות שונות. הקבוצה הזאת מבטלת דעות שונות ומבטלת סטריאופים. הקבוצה מורכבת גם מגאים וגם מסטרייטים".
יצא לכם לקבל גם תגובות שליליות?
"בשנים שהקבוצה קיימת הגענו לכל מיני מקומות יותר שמרניים. בשנים הראשונות שהקבוצה הייתה קיימת הגענו מדי פעם למקומות בהם התייחסו אלינו בזלזול ופתאום קלטו שאין לנו קרניים ואנחנו לא מפחידים. אני זוכר שבאחד הביקורים בירושלים בחור מבוגר מהקהל ירד ולחץ לנו יד ואמר 'הפתעתם אותי מאוד', שאלנו 'למה הופתעת?' אז הוא אמר 'חשבתי שאני אראה גברים עם חצאיות'. כמובן שזה לא מפחית מכבודו ומערכו של מי שכן הולך ככה, אבל אנחנו לא כאלה. אנחנו ספורטאים".
שחקן נוסף בקבוצה, ומי שאחראי גם על המדיה במועדון, הוא גיא דלאל – שזכור כשמשתתף הגיי הראשון בחתונה ממבט ראשון. הוא משחק בקבוצה כ-4 שנים ומספר על היחס אליהם במשחקים השונים: "כדורעף הוא ספורט הרבה יותר פתוח ומכיל את הקהילה מענפי ספורט כמו כדורגל וכדורסל, אז רואים אותנו כשווים ומתייחסים אלינו ברצינות. אני גרתי בניו יורק כמה שנים ושיחקתי שם בליגה גאה של 1,000 שחקנים שכמעט כולם מהקהילה הגאה. אצלנו חצי מהקבוצה הם אנשים סטרייטים אבל כולם חברים מאוד טובים ויכולים לדבר על הכל. הסטרייט מדבר על חברה שלו ואני מדבר על חבר שלי. הכל בטבעיות. המאמן שלנו הוא סטרייט וגם הוא אמר לי שהוא למד כל כך הרבה על הקהילה וזה הניצחון – לגרום לאנשים להבין שאנחנו אנשים כמו כולם ורוצים להיות שווים כמו כולם".
פטריק: "החל מ-2008 כשהקבוצה קמה אנחנו משחקים עם דגל גאווה על המדים ולא מסתירים את מי שאנחנו. אז כן, אנשים בהתחלה הלכו אחרי הסטריאוטיפים והסתכלו עלינו בעין עקומה, אבל היום מבינים שאנחנו קבוצה רצינית לכל דבר".
מה השוני בקבוצה הזאת לעומת קבוצות סטרייטיות?
פטריק: "כשחקן ששיחק בהרבה קבוצות סטרייטיות וגם בנבחרות הצעירות של ישראל, אני יכול להגיד שבקבוצות כאלה אתה לא יכול להיות מי שאתה. מדברים בחדר ההלבשה על הזאתי וההיא ואתה לא יכול לבטא את עצמך ולהיות מי שאתה. אתה לא יכול לדבר על אהבה נכזבת או זוגיות חדשה. פה אתה יכול להיות מי שאתה כי יקבלו אותך. אתה יכול להיות אתה בטבעיות בלי לפחד. נטייה מינית זה נתון מאוד משמעותי בחיים. זה אורך חיים, חוג משפחתי, חוג חברתי. זה הרבה מעבר לחדר המיטות".
"חיים בתקופה עצובה"
הזכייה הזאת מגיעה דווקא בתקופה בה האווירה הפוליטית בישראל פחות מקבלת אתכם.
פטריק: "זו הסיבה שהאליפות הזאת כל כך מרגשת אותנו. בתקופה שבה הקהילה הגאה כל כך נרדפת על ידי נבחרי הציבור ומנסים למדר אותנו ולהוריד לנו זכויות, זו התקופה שבה לקחנו אליפות והקדשנו אותה לכל הקהילה. זכינו כדי שיהיה הד תקשורתי ויבינו שאנחנו כאן לא כדי ללכת. הקהילה הלהט"בית היא הקהילה הכי פחות נתמכת על ידי המדינה, למרות שאנחנו עובדים ומשרתים בצבא כמו כולם. אנחנו חיים בתקופה עצובה שבה אנחנו צריכים להגיד תודה אם הזכויות שלנו יישארו כמו שהן במקום להתקדם ולקבל עוד זכויות. אני מאוד מקווה שנבחרי הציבור שלנו יפסיקו להתעסק בקהילה הלהט"בית וימשיכו לנסות לקדם את כל אזרחי המדינה".
סיפרתם שכדורעף הוא ספורט פופולרי בקהילה הגאה, לדעתכם יש גייז גם בענפים היותר גדולים כמו כדורגל וכדורסל?
"אין לי ספק שבכל ענפי הספורט יש גאים. אבל בכדורגל ובכדורסל גייז לא מרגישים בנוח לצאת מהארון כי אלה ענפים מאוד מצ'ואיסטיים. בענפי ספורט היותר גבריים קשה לצאת מהארון כי כל הדיבור שם הוא מאוד סטרייטי. כמו בצבא. גייז מרגישים שם פחות בנוח. כמובן שבמגרשים ובבתי ספר הקללה הכי נפוצה זה 'יא הומו' אז גייז ממש לא מרגישים שם בנוח. יש כמה שחקנים ושופטים שכבר יצאו מהארון גם בכדורגל ובכדורסל, ואני בטוח שבמוקדם או במאוחר יהיה ספורטאי פעיל גדול שיכריז על זה, אבל אי אפשר להכריח אף אחד לעשות את זה. נטייה מינית זה משהו מאוד אישי וכל אחד צריך לצאת מהארון כשהוא רוצה".
ועכשיו, אחרי הזכייה בליגה א', העיניים לעבר הליגה הארצית?
"בזכות הזכייה באליפות ליגה א' יש לנו את הזכות לעלות לליגה ארצית אבל כרגע לא בטוח שנעשה את זה בגלל קשיים כלכליים. ליגה ארצית דורשת ספונסרים והרבה כסף וכרגע אין לנו את זה. אולי בזכות הזכייה הזאת וההד התקשורתי יבוא מישהו שיסכים להשקיע בנו, אבל כרגע אנחנו משקיעים את הכסף בקבוצה מהכיס שלנו וכל שחקן משקיע לא מעט. אני מאחל לזה שיבוא ספונסר שיצליח לסייע לנו".