(צילום אילוסטרציה: פוינטר) (צילום: ספורט 5)
(צילום אילוסטרציה: פוינטר)|צילום: ספורט 5
עו
עו"ד אסף ורשה (צילום: רגב כלף)|צילום: ספורט 5

יום חמישי האחרון, תל אביב: צעיר בן 20 מצלצל לש' – בעליו של קיה פיקנטו שהעמיד למכירה והשניים קובעים להיפגש "ליד הרכב", על מנת לסכם "מחיר סופי". לאחר מו"מ שנמשך מספר דקות, הציע הקונה "מחיר אחרון", אולם התנה זאת בהתנסות: "אני משאיר אצלך את תעודת הזהות שלי ועושה סיבוב קצר, רק בשביל להתרשם, שתי דקות ואני חוזר'. ש' עיקם את פרצופו, אך נעתר לבקשה ומסר לידי המתעניין את מפתחות הרכב. נכון ליום כתיבת שורות אלו, הוא עדיין מסתובב עם הרכב, שלא הוחזר לבעליו.

'הסיבוב הקטן' אותו ביקש, התברר כמעשה נוכלות של גניבת רכב, וזה אינו מקרה מבודד רחוק מכך.. רק במהלך השבוע האחרון, פורסמו ברשתות החברתיות לא פחות מחמישה מקרי עוקץ שונים, אך מאוד דומים בשיטתם: עבריין שהפך מומחה בהונאת מוכרים תמימים, מתחזה למתעניין ברכישת רכב, שמבקש מהקונה להפקיד אותו בידיולסיבוב קצר, ממנו הוא לא שב וכל זכר לעקבותיו נעלם. בכל המקרים, מדובר על רכבים נעדרי מערכות איתור, כך שהסבירות כי הם אכן ימצאו בסופו של דבר, בחתיכה שלמה או גרוסים בפירוקיה, שואפת לאפס.

במקרה נוסף, שארע בקרבת שפרעם, שפרטיו פורסמו בטלגרם, פירט ג' את הנסיבות בהן רכבו נגנב: "נתן לי את הדרכון שלו, ולקח את הרכב להתרשמות בשכונה ליד הבית שלי. לרגע לא חשבתי שהוא רוצה לעקוץ, אבל אכלתי אותה: אין רכב, אין כסף ואין קצה של חוט איפה הבן אדם הזה נמצא עכשיו. אני עדיין משלם לבנק על ההלוואה שלקחתי בשביל לקנות את הרכב".

לא רק בעלי מכוניות נפלו קורבן. גם קטנועים ואופנועים שנלקחו לרכיבה במעמד מכירה נעלמו. "עבדו עלי ביג טיים. התחלתי ללמוד באוניברסיטה ובשביל לממן את הלימודים נאלצתי למכור את הקטנוע שלי מסוג הונדה", כותב דניאל בפוסט בפייסבוק. "קבעתי עם בחור שנשמע הגון וכשפגשתי אותו שום דבר לא הדליק לי נורה אדומה. הוא אמר לי שאין צורך לעשות בדיקה וחבל על הכסף, כי הוא מכונאי אופנועים ותוך דקה של רכיבה הוא יחליט האם לקנות". הוא מוסיף כי "קבענו בגינת שנקין בתל אביב, הוא השאיר אצלי את רישיון הנהיגה והתחייב לחזור תוך זמן קצר. עבד עלי, נעלם כאילו בלעה אותו האדמה". מיותר לציין כי לאחר מכן, הבהירה לי המשטרה כי מדובר על רישיון נהיגה מזוייף".

"התופעה המכוערת הזו הרימה את ראשה בחודשים האחרונים ומדובר על עשרות בעלי רכבים שנעקצו בשיטה הזו, שכל כולה מתבססת על ניצול תמימותם", מציין עו"ד אסף ורשה, מומחה בתביעות ביטוח ויו"ר משותף של פורום הנזיקין בלשכת עורכי הדין. לדבריו, בשורה התחתונה – יש להימנע באופן גורף ממתן סיבוב התרשמות טרום קניה, אך הסיבה לכך אינה רק מניעת גניבתו, אלא שורה ארוכה של סיכונים נוספים שכרוכים בכך.

פקודת התעבורה, כוללת בין היתר עבירה בשם התרת נהיגה לבלתי מורשה, או במילים אחרות – יתכן שהבחור שלוקח את הרכב לסיבוב, אינו מעוניין לגנוב אותו, אלא פשוט מחוסר רישיון נהיגה. "במקרה בו הוא ייתפס נוהג ברכב, ויתברר כי הותר לו לנהוג ע"י בעליו, לא רק הנהג יועמד לדין אלא גם בעליו. היה ויורשע, לרשות בית המשפט עומדת האפשרות לפסול אותו מלנהוג לתקופה ארוכה, לצד קנס כספי". כמו כן,  מציין עו"ד ורשה, כי קיימת בעיה אפשרית נוספת: "לא מעט בעלי רכבים רכשו פוליסה שמתירה רק לנהגים נקובים לנהוג ברכב. וכך, במקרה בו המתעניין ברכישה נטל את הרכב, והיה מעורב בתאונה תוך כדי בדיקתו, גם הבעלים עשוי למצוא את עצמו מתמודד עם בעיה בלתי מבוטלת".