כבר המון זמן שבבית"ר ירושלים לא הרגישו אוויר פסגות כמו העונה. לצד ההצלחה הגדולה, עולות לא מעט שאלות לגבי המשך הדרך. האם הירושלמים יידעו לשמר את ההצלחה ולהישאר בצמרת הגבוהה לאורך כל העונה? מהם הכלים הנכונים כדי לשמר את האנרגיות שיש על הדשא וביציעים? ואיך יידעו השחקנים להתמודד עם ההצלחה הזו, וגם לדלג מעל משברים שיגיעו. אורלי נתן-צוברי, מנהלת השירות הסוציאלי של מאוחדת במחוז ירושלים, על ההיבט המנטלי של ההצלחה הבית"רית וכמה טיפים מקצועיים למאמן ברק יצחקי, כיצד לשמור על ההצלחה עד לסיום העונה.

אחרי לא מעט שנים בינוניות, בית"ר ירושלים התבססה בצמרת הטבלה, מציגה כדורגל התקפי ובעיקר סוחפת אחריה כמות אדירה של אוהדים בכל משחק והרבה עניין מסביב. אלי אוחנה, מגדולי כדורגלני בית"ר ירושלים בכל הזמנים, אמר פעם: "להעפיל למקום הראשון זה נחמד, אבל מה שחשוב באמת זה להישאר בו". ועכשיו נשאלת השאלה איך שומרים על ההצלחה הגדולה על מנת להביא לבירה את צלחת האליפות אחרי 17 שנה.

"הסיפור של בית"ר ירושלים העונה הוא מרתק במובן הזה שיש כאן התעוררות מיוחדת ומשמעותית של כל מי שנוגע בדבר - קהל, תקשורת, המאמן ברק יצחקי, המנהל המקצועי אלמוג כהן והשחקנים שעל הדשא. כדי לשמר את התקופה היפה שחווה בית"ר, המשימה של יצחקי היא בראש ובראשונה להמשיך לדרוש מכולם שלא להוריד את הרגל מהגז ולו לרגע, ובשום פנים ואופן לא לנוח על זרי הדפנה", אומרת אורלי נתן-צוברי, מנהלת השירות הסוציאלי של מאוחדת במחוז ירושלים.

אורלי נתן-צוברי  (צילום: ארנון בוסאני)
אורלי נתן-צוברי |צילום: ארנון בוסאני

"החיים הם קצת כמו כדורגל, לפעמים אתה בועט ולפעמים בועטים בך. הצלחה, כהגדרה, היא בעצם היכולת של כל אחד מאתנו לממש שאיפות תוך כדי הנאה מהדרך. מרגע שאנחנו נולדים מודדים לנו את ההצלחה - בודקים באיזה גיל התחלנו ללכת, מתי התחלנו לדבר, ובגיל יותר מבוגר מה השגנו בבית הספר, בצבא ובקריירה. האבסורד הוא שמי שמסתכל מבחוץ לא יודע איזה מחיר שילם מי שהגיע לפסגה. אנחנו למשל, לא יודעים ששחיין שזכה במדליה קם במשך שנים לפנות בוקר בכל מזג אוויר לשחות 800 בריכות, או כדורגלן שביטל את חייו החברתיים כדי לשמור על חיים ספורטיביים כדי להצליח".

"יצחקי צריך למצוא כל הזמן עוד ועוד יעדים שהוא צריך להציב, להביא איתו חדשנות וגמישות מחשבתית כדי לשמור את הרעב ואת הגירוי להצליח. למשל, אם הקבוצה ניצחה בשלושה משחקים רצופים, בואו ננסה לנצח בארבעה משחקים ברציפות. אם רצנו קבוצתית 105 ק"מ במשחק במקסימום, בואו ננסה להגיע לעוד שניים שלושה ק"מ נוספים במשחק הבא ואם לא ספגנו שני משחקים ברציפות, בואו ננסה לא לספוג גם שלושה משחקים ברצף", הוסיפה נתן- צוברי.

ברק יצחקי (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
יצחקי|צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

"מקצועית, יצחקי חייב למצוא עוד ועוד דרכי פעולה פרט לאלה שהוא משתמש בהם עכשיו גם כדי לרענן את היום-יום של השחקנים, וגם משום שקבוצות לומדות את בית"ר ואת הדרך לנטרל אותה. בשל כך, הוא צריך במקביל להמשיך לשמר את השגרה ולעשות את אותם הדברים, אבל להוסיף להם עוד פרמטרים כדי שהמוטיבציה תישמר. אפשר גם, כנהוג בהמון מועדוני כדורגל בעולם, לצרף איש מקצוע מנטלי שיעניק ליווי רגשי לשחקנים. שיסביר להם שאת התקופה הנהדרת שהם עוברים עכשיו צריך למנף למקומות חיוביים ולדעת להכיל את הציפייה שיש מסביב. 'עדיף כישלון מפואר מחלומות במגירה' שר דודו טסה. אסור להפוך את החשש שלא להצליח למה שמוביל את השחקנים. הם חייבים להפנים שיש להם הזדמנות להגשים העונה חלום אישי ומקצועי של כל אחד ואחד מהם, ובעיקר של עשרות אלפי אנשים שסומכים עליהם שינפקו להם את רגעי האושר הללו".

ואיך מתמודדים עם רגעי המשבר אם וכאשר יגיעו?

"הכי חשוב זה לא ליפול למרה שחורה. זו אינה אופציה. גם אם יגיעו כמה שבועות ברצף של חוסר הצלחה, להראות לשחקנים את התקופה הטובה כדוגמא ומדד לגודל העוצמה והיכולת שלהם. זה צריך להיות בסגנון של 'אנחנו לא הכי טובים כשאנחנו מנצחים ולא הכי גרועים כשאנחנו מפסידים' אנחנו פשוט צריכים ללמוד שאם נעבוד קשה, נשים את האגו בצד ונהיה נחושים ומרוכזים יקרו דברים טובים".

איזה עוד פרמטר יכול למנוע נפילה או בעצם להמשיך את ההצלחה?

"קהל האוהדים של בית"ר מהווה פרמטר משמעותי בהישגים של הקבוצה לטוב ולרע. הפניית עורף של הקהל ולחץ גדול מצדו בסיטואציה של משבר, תקשה מאוד על השחקנים לחזור מהר למסלול הניצחונות ועלולה לפגוע בסיכויים לזכות באליפות. מצד שני, אם הקהל ימשיך לדחוף, לתמוך ולעודד את הקבוצה לאורך כל הדרך, ובעיקר בתקופות קשות ובהפסדים, השמיים הם הגבול". מסכמת נתן-צוברי.