sportFive1411456 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מאנה. מודל בלתי מושג (Getty) (צילום: ספורט 5)
מאנה. מודל בלתי מושג (Getty)|צילום: ספורט 5
לא פשוט להגיע כמחליף. ברגע שאתה מוצא את עצמך מגיע לתפקיד כלשהו במקום מישהו, ולא בפני עצמך, אתה יודע שכל צעד שלך ישווה אליו. זהו סיפורו של מוסא ג`נפו, שחקן הכנף שמועמד למכבי תל אביב. הקיצוני בן ה-26 מסטנדרד ליאז` שחקן לא רע, אבל ברור לו ולנו שהוא מגיע במקום פליסיו מילסון. אם מילסון היה מחליט להישאר בצהוב-כחול הוא היה עכשיו במחנה האימונים של מכבי ת"א בפולין, וכנראה לא היינו שומעים על השם מוסא ג`נפו מעולם. 

למרות זאת, השינוי בלתי נמנע. מילסון נחוש לעזוב, מכבי משחקת בסוף החודש במוקדמות ליגת האלופות (בלי דור תורג`מן, אושר דוידה ואלעד מדמון בהתקפה), ואלו החיים בכדורגל. "לא הגענו לעולם כדי לשמור או לשמר", כפי שכתב בעבר עמוס עוז, ולכן קיבלנו את ג`נפו. ג`נפו יודע מה זה להכנס לנעליים גדולות. כשהוא הגיע לסאות`המפטון, ב-2019, דיברו עליו כמי שאמור להיכנס לנעליו של סאדיו מאנה.

בדומה למאנה, ג`נפו נולד וגדל באפריקה (במאלי ולא בסנגל), התגלה בידי מגלה כישרונות ועבר בגיל 14 לסוללת יצור של כוכבים אירופאים. בזמן שמאנה עבר למץ ומשם לזלצבורג, ג`נפו עבר לסטנדרד ליאז`. בגיל 21 הוא הבקיע שמונה שערים ובישל חמישה נוספים בליגה ובגביע, מה שהוביל לכך שסאות`המפטון רכשה אותו ב-14 מיליון ליש"ט.

"יש בו לא מעט מסאדיו מאנה", אמר עליו שחקן צ`לסי לשעבר טוני קסקרינו. "הוא מהיר והוא עושה פעולות נהדרות. לא יודעים לאן הוא יגיע. הוא ירוץ, הוא יעשה תנועות קטנות ויפיל מגנים". בהתחשב בתדמית של הסיינטס כבית חרושת לכוכבים, זה נראה כמו סיפור הצלחה בהתהוות – שחקן מהיר עם יתרונות פיזיים שמגיע למאמן מוכח, ראלף האזנהוטל, וכזה שעבד בצורה טובה עם שחקנים מסוגו.

"הוא נושא הלפיד. הוא הכוכב החדש של סאות`המפטון", נכתב עליו ב"דיילי מייל" אחרי שהבקיע מול ברייטון בתחילת העונה הראשונה שלו בקבוצה. "הפוטנציאל שלו עצום". האזנהוטל, מאמנו, אמר ש"כשאתה משלם סכום כזה על שחקן אתה מקווה שתוכל למכור אותו ברווח. הוא לומד מהר ויש לו ראש פתוח. זאת אחת האיכויות שבזכותן צירפנו אותו לקבוצה ושבזכותן הוא בחר להגיע".

האנגלים היו בטוחים שהוא הדבר הגדול הבא. חברו לקבוצה נתן רדמונד: "הוא אדם כיפי ומלא בחיים. צעיר, אבל יכול להשתלב בסגנון המשחק שלנו ומסיים בצורה נהדרת. הוא ישפיע על משחקים". אז, בעיתוי אומלל, הגיעה פציעה. אחרי שהבקיע בשני משחקים, כולל שער ניצחון במשחק מול שפילד בו פתח לראשונה בהרכב, הוא נפצע לחודש. כשחזר כבר לא היה אותו שחקן, ולא הצליח למצוא עקביות בשנים העוקבות. ג`נפו שחקן עמיד, ואותה פציעה שהשביתה אותו לחודש וחצי הייתה הארוכה בקריירה, אבל הוא לא הצליח לתפוס קצב.
מילסון. דג`נפו מגיע על אותה עמדה (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מילסון. דג`נפו מגיע על אותה עמדה (אלן שיבר)|צילום: ספורט 5
יכול להיות שאותו "ראש פתוח" שהגדיר האזנהוטל, היה פתוח מדי. "האוהדים והמאמן אף פעם לא הצליחו להבין אותו עד הסוף", נכתב עליו באתלטיק ב-2022. המשפט הזה אולי ממצה את התקופה שלו באנגליה. שחקן שיכול מצד אחד למלא אצטדיון, אבל מצד שני להיות אשם בשערים. "הוא לא מספיק ממושמע בשביל לשחק כמגן, בטח בשיטה של סאות`המפטון. הוא קיבל 4 צהובים ואדום בפחות מ-1,000 דקות", נכתב עליו ב-Total Football Analysis לאחר עונת הבכורה בקבוצה. לא נרשמה התקדמות משמעותית בנושא הזה.

עונתו הטובה ביותר בפרמיירליג הייתה עונתו הראשונה, בה הבקיע שני שערים ובישל פעמיים. הוא הראה לא מעט ניצוצות, אלה שהובילו לאותה השוואה למאנה, אבל לא היה מספיק עקבי. המספרים היבשים טוענים שג`נפו הוא שחקן שהבקיע 6 שערים ובישל 6 נוספים בחמש שנים, ב-129 הופעות. אלא לא נתונים טובים, בטח לשחקן שנרכש ב-14 מיליון ליש"ט.

לכן, משנה לשנה, הסבלנות של סאות`המפטון נמוגה. בשנתיים האחרונות שלו בקבוצה הוא פתח 12 פעמים בלבד בהרכב, כולל עונה בה הקבוצה ירדה ליגה, ויותר מדי פעמים נתפס בעמדה הלא נכונה. "צעקות של `מוסא, לא!` ממלאות את האוויר כשהוא משחק", נכתב בזמנו באתלטיק. "הקבוצה שיחקה כדורגל מאורגן יותר מאשר כזה שמתבסס על איכות של בודדים, והסגנון הלא צפוי של ג`נפו לא הצליח להשפיע. גם כששינו מערכים, זה לא עבד". הוא לא היה מספיק תכליתי בשביל לשחק כקיצוני ולא היה מספיק ממושמע בשביל לשחק כמגן. "הוא מאבד יותר מדי ומחטיא מקרוב מדי", כפי שהגדירו בוואן פוטבול. בשלב הזה, פחות או יותר, הוא עזב את הכדורגל האנגלי.

לכן, אחרי שסאות`המפטון ירדה ליגה, הסיינטס מכרו אותו חזרה לסטנדרד ליאז`. האזנהוטל ציפה לרווח גדול, אך בינתיים פוטר מסאות`המפטון וראה את הקבוצה מוכרת את ג`נפו ב-3.5 מיליון יורו, הפסד של 12 מיליון להשוואה בסכום בו נרכש. ג`נפו לא הצליח לשחזר את ההצלחה מהעונה הראשונה בליאז` השנה, כשתופקד לרוב כקשר שמאלי והבקיע רק שער אחד. הוא סיים עם 1.23 שערים צפויים ו-2.83 בישולים צפויים (לעומת אפס בפועל), מה שמראה אמנם שהוא יכול למצוא שחקנים בצורה טובה יותר ממה שמתארים המספרים אך שהוא לא שחקן פעיל במיוחד.

גם בליאז`, שסיימה השנה במקום ה-12 בליגה הבלגית, הוא הצליח להשלים רק 50% מכדרוריו, ונראה כאילו הוא לא הצליח להשתלב גם שם, בקבוצה שהחליפה מאמן באמצע העונה וראתה יותר מדי מושאלים. לכן, בגיל 26 ולאחר שנרכש ב-14 מיליון ליש"ט לפני חמש שנים, יכול להיות שהוא יגיע למכבי תל אביב וינסה לשקם בה את הקריירה.

הצד המקצועי: לא לגמרי מילסון
התכונה הבולטת ביותר של ג`נפו, גם בשנים בסאות`המפטון וגם בשנה האחרונה בליאז`, היא המהירות. הוא נחשב לשחקן מהיר בקנה המידה של הפרמייר ליג ושל הליגה הבלגית. הדרך בה הוא שינה מיקום הצליחה להפיל מגנים ומעלה את ההשוואות הברורות ביותר למילסון, שחקן שידע להשתמש בגופו בצורה נהדרת כדי להטעות מגנים ולייצר את חצי הצעד שהיה חסר למכבי תל אביב.

ג`נפו לא שחקן שמהסס לבעוט מחוץ לרחבה. מתוך 23 בעיטות בשנה שעברה, 10 היו מרחוק. הוא דריבליסט טוב שיכול להאיץ בצורה מהירה והראה לא מעט פוטנציאל גם כמוסר, כשהוא מנצל את היכולת שלו לעבור שחקנים באחד על אחד בשביל להגיע למצבי הבקעה טובים. ברגעים הטובים ביותר, סאות`המפטון נתנה לו תפקיד חופשי באגף שמאל כדי שהוא יוכל לרוץ ולהבקיע בהתקפות מעבר. הוא לא מרים יוצא דופן ולא שחקן תכליתי במיוחד, אבל כזה שיכול לייצר מצבים. בטח כשיש שחקנים שיכולים לרוץ לצידו, כמו דור תורג`מן ואלעד מדמון.
המספרים שלו בליאז` ובסאות`המפטון לא מזהירים, בלשון המעטה, אבל מדובר בליגות שעדיפות בעשרות מונים על הכדורגל הישראלי. אם היה לו יתרון פיזי שם, אז היתרון הפיזי בליגת העל שלנו אמור להיות גדול בעשרות מונים. הוא רכש בפרופיל גבוה וכאמור פוטנציאל גדול שלא מומש, ושינויי הכיוון האלה יכולים להיות שווים שערים ובישולים גם כאן.

השאלה המעניינת ביותר בהקשר של מכבי תל אביב היא העמדה בה ישחק. רוב הסיכויים שנראה אותו פותח כקיצוני שמאלי, לאחר שבליאז` שיחק בעיקר כקשר שמאלי. זרקו לאזטיץ` (שעשוי להפוך את ג`נפו להחתמתו הראשונה) ינסה להעניק לו חופש ככל הניתן, כשהוא עשוי להיכנס לתפקיד של מילסון בצורה מלאה – שחקן שפותח בצד שמאל, לא בהכרח מנהל את המשחק בזמן שעושים זאת יוריס ואן אובריים, דור פרץ וגבי קניקובסקי, אבל כזה שמהווה איום תמידי בזכות המהירות ושינוי הקצב. רגע אחד שבו הוא מייצר יתרון על בלם באזור צפוף ושליחת כדור לתורג`מן או ערן זהבי והסיפור גמור.

מערך מעניין אחר, ואפשרות שנפתחת בזכות מוסר העבודה של ג`נפו והיכולת שלו לשחק על כל הקו, היא משהו דומה יותר ל-3:5:2. מערך כזה אולי עלול לדרוש מג`נפו יותר מבחינה הגנתית, מה שהיה נקודת חולשה שליוותה אותו לאורך כל הקריירה, אבל יכול להוציא יותר מההתקפה של מכבי תל אביב. מצב כזה, אגב, עשוי להועיל לשחקן נוסף שבמגעים עם הצהובים ולאחד הכישרונות הגדולים של הקבוצה.

שגיב יחזקאל, שבדרך הבטוחה לקבוצה, נראה נהדר כששיחק כמגן ימני בהפועל באר שבע. הוא עשה עבודה טובה בתפקיד הזה גם באנטליהספור עד שנאלץ לעזוב את הקבוצה, וכשיש שלושה בלמים לידו וקישור שיכול לתמוך בהגנה התפקיד הזה יעשה לו טוב. מצב בו יחזקאל עולה באגף אחד וג`נפו באגף השני,  משהו שאנחנו יכולים לראות כבר מול סטיאווה בוקרשט, יהפוך את האגפים הצהובים למסוכנים במיוחד. תוסיפו לזה את דור תורג`מן כחלוץ שני, תפקיד שיכול לעשות לו טוב לצד ערן זהבי, וקיבלתם קבוצת התקפה מסוכנת מאוד.

מעבר לכך, זה יכול לתרום גם לרוי רביבו. רובי קין החל להשתמש בו כמגן ימני לקראת סוף העונה, למשל ב-0:1 על מכבי חיפה וכשבישל לאושר דוידה מול סכנין בדוחא, וייתכן שהמעבר של רביבו לתפקיד Wing-Back יעשה לו טוב. גם אם זה לא בעמדה הטבעית שלו אלא בימין. השילוב של רביבו וג`נפו באגף אחד עלול להיות בעייתי הגנתית, ולכן אולי יהיו משחקים בהם לאזטיץ` ינסה את ג`נפו בעמדה קדמית יותר או אפילו כחלוץ שני שמנסה לייצר לעצמו יתרונות לצד זהבי, אך 3:5:2 נראה כמו פתרון מעניין במיוחד.

המערך הזה מתאים לג`נפו, לא מעט בזכות מה שהוא מביא לשולחן - כדורגל לא צפוי. ברגע שיש לו את החופש והביטחון הוא מראה ניצוצות של שחקן שיכול לייצר יש מאין ולפרק את הבונקרים איתם הצהובים יתמודדו בליגה, ואחרי הקפיצה של מילסון בוודאי מגיע לכאן כדי לצאת, במצב טוב יותר, חזרה לטופ האירופי. גם אם יהיה לו קשה למלא את הנעליים של אחד מגדולי הזרים בעשור האחרון, לאוהדים הצהובים לא ישעמם איתו.