כשארגון "לה פמיליה" הוקם בשנת 2005, כל מטרתו הייתה להפוך לארגון האוהדים המוביל של בית"ר ירושלים, במטרה לדחוף את הקבוצה. זמן קצר לאחר הקמתו הוא אכן הוכר כארגון האוהדים הרשמי של המועדון, אלא שבשנים שחלפו אנשי 'לה פמיליה' מוזכרים הרבה יותר בהקשר של תקריות אלימות וגזעניות, והפכו למוקצי ביציעי טדי, כולל מאבק ממשוך של ההנהלה נגדם. בהפגנות האחרונות בעד ונגד המהפכה המשפטית הם תועדו במעשי אלימות ותקיפה ושוב עלתה הדרישה להכירו כארגון טרור.

עם תחילת דרכו של לה פמיליה, הוא נודע כארגון ימני, בהתאם להשקפה הפוליטית של בית"ר ירושלים כמועדון, אך לא כארגון אלים. הארגון נודע בתמיכתו בחיילי צה"ל, כשחלק מהתמיכה מגיעה בארגון אירועי התרמה עבור חיילים ועבור תושבי הדרום בזמן מבצעים בעזה, הנצחת חיילי צה"ל ההרוגים ואף ארגון ימי כיף לתושבי הדרום בזמן חופשות פסח והקיץ. אלא שלאט לאט שמו של הארגון החל להיקשר לתקריות אלימות וגזעניות, כשמה ששינה הכל היה הגעתם של שני השחקנים הצ'צ'נים למועדון.

לה פמיליה (צילום: Yonatan SindelFlash90)
ארגון לה פמיליה ביציעי טדי|צילום: Yonatan SindelFlash90

בינואר 2013, כשבעלי המועדון היה עדיין ארקדי גאידמק ויו"ר הקבוצה איציק קורנפיין, הובאו לקבוצה שני שחקנים חיזוק מוסלמים: זאור סדאייב וג'יבריל קדאייב. כבר עם נחיתתם התחילה המחאה נגדם, בשל העובדה כי שניהם מוסלמים – דבר שלא היה מקובל על חברי הארגון. עוד לפני החתימה הרשמית של השניים, כשרק דווח על כך בתקשורת, אוהדי הארגון הניפו ביציע שלט עליו נכתב "בית"ר ירושלים טהורה לעד", שלט הנחשב גזעני וסימן את תחילת המאבק שלהם נגד הנהלת המועדון.

הקבוצה עצמה נענשה על השלט, אך זה לא הרגיע את חברי הארגון. הם המשיכו להיאבק בהחלטה להחתים שני שחקנים מוסלמים, לא עודדו אותם במשחקים, החרימו את הקבוצה עצמה ובשיא המחאה אף הוצת חדר הגביעים של המועדון במתחם האימונים – פעולה שיוחסה לחברי הארגון. בסופו של דבר השחקנים, הבעלים והיו"ר עזבו את המועדון עד לסיום אותה עונה.

סדאייב וקדאייב - שחקני הרכש של בית
סדאייב וקדאייב בישראל|צילום: דנור גלזר

היחס כלפי חברי הארגון הפך עוין יותר מצד הציבור והתקשורת בישראל בשנת 2017, על רקע פרשת החייל אלאור אזריה. ב-4 בינואר, יום מתן פסק הדין של אזריה, מי שהובילו את הפגנת התמיכה בחייל, לצד אישי ציבור כמו איתמר בן גביר, בנצי גופשטיין והצל, הם פעילי הארגון – שאף ניסו למנוע מהתקשורת לצלם באירוע וקראו קריאות כנגד התקשורת. לאחר ההפגנה, שחרר הארגון הודעה חריפה: "שיאכלו את הלב כל השמאלנים והתקשורת השמאלנית והאדומה שדרך אגב היום קיבלו שיעור מה זה לה פמיליה".

מאיה זינשטיין, שתיעדה את עונת הצ'צ'נים בבית"ר ירושלים לסרט תעודי שנקרה "טהורה לעד" ונרכש גם על ידי נטפליקס, ניסתה להסביר בריאיון ל-N12 לפני כשנתיים על המעורבות הפוליטית בארגון האוהדים: "כשעשיתי את הסרט אמרו לי לא מעט פעמים שהדרך לכנסת, אם אתה מתמודד ימני, עוברת דרך אצטדיון טדי", אמרה. "כשאתה מערבב ספורט ופוליטיקה, זה לא מפתיע שבאיזשהו שלב זה מתחיל להתהפך עליך בחזרה. טועה מי שחושב שהכדורגל הוא יקום נפרד".

מאיה זינשטיין  (צילום: תומר אפלבאום)
יוצרת הסרט "טהורה לעד". זינשטיין|צילום: תומר אפלבאום

מאוחר יותר באותו החודש, הורשעו שלושה מחברי הארגון בבית המשפט במקרה אלימות אחר, תקיפת אוהד הפועל תל אביב בתיק שנקרא "פלורנטין". עומר גולן, אסי בסנו, מתן שמעון ויואב נחשון הורשעו בחבלה חמורה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לביצוע פשע, תקיפה בנסיבות מחמירות ועוד. את גזר הדין הקשה ביותר, 10 שנות מאסר, קיבל גולן לאחר שהורשע בתקיפת אוהד הפועל ת"א יורי סדלצקי בפטיש בראש. חברי לה פמיליה חיכו במכוון מחוץ לאצטדיון בלומפילד לאחר משחק של הפועל ת"א במטרה לתקוף אוהדים אדומים.

לפני כשנתיים התראיין דוד מזרחי, איש חינוך שבעברו היה חבר בארגון האוהדים, ל-N12 וסיפק הצצה למאחורי הקלעים של לה פמיליה: "האוהדים באים עם ברזלים, אגרופנים וגז מדמיע במטרה להרביץ. לא ברור לי איך הארגון הזה, כמישהו שהיה פעיל בו מספר שנים, עדיין לא הוצא מחוץ לחוק. אני מתריע שבסוף דם יישפך ואימא תצטרך לשבת שבעה על הבן שלה בעקבות אוהדי הכדורגל שהחליטו לקחת את החוק לידיים. מתי נתעורר? כשיהיה פה הרוג ברחובות בגלל ניצול ציני של פוליטיקאים שלא מרגיעים את הרוחות ומשתמשים בנערים האלה?".

המחאה למען אזריה מחוץ לדיון (צילום: חדשות 2)
ההפגנה למען אלאור אזריה|צילום: חדשות 2

הפעם הראשונה בה דרש שר בכיר להגדיר את ארגון לה פמיליה כארגון טרור הייתה במאי 2022, אז שר הביטחון דאז, בני גנץ, קרא להוציא את הארגון אל מחוץ לחוק לאחר שבמהלך מצעד הדגלים ביום ירושלים קראו "מוות לערבים", זרקו חברי הארגון אבנים לעבר מסגד אל אקצא במתחם הר הבית ואף עשו בו את צרכיהם.

דויד מזרחי (צילום: מרק ישראל סלם)
איש חינוך כיום, חבר הארגון לשעבר. מזרחי|צילום: מרק ישראל סלם

גנץ אמר בנאום לאחר האירועים: "שמעתי קריאות מחליאות של קומץ מסיתים ומוסתים גם מקרב הציבור היהודי. אנחנו נמשיך לרדוף את המסיתים ומחוללי האלימות בכל מקום. כשר הביטחון אני סבור שהגיעה העת לבחון את ההגדרה של ארגונים כמו לה פמיליה ולהב"ה כארגוני טרור, ואני יודע שהנושא ניצב לפתחם של ארגוני הביטחון וסומך על ראשי הארגונים שיעשו את הבחינה באופן הנקי והטוב ביותר".

אתמול (שלישי), לאחר שמפגינים המזוהים עם הארגון תקפו כתב של חדשות 13 ונהג מונית ערבי, קראה גם חברת הכנסת מירב כהן להוציא את הארגון אל מחוץ לחוק: "ארגון אלים וקיצוני, ששם לעצמו למטרה לייצר כאוס ולהלך אימים", כתבה. "מדובר בפלנגות של בריונים שגם מונחות על ידי השר לכישלון לאומי בן גביר".

בני גנץ בבמה המרכזית (צילום: חדשות 12)
קרא להוציאם מחוץ לחוק. גנץ|צילום: חדשות 12

בשנים האחרונות, בעקבות ריבוי האירועים האלימים, המאיס עצמו הארגון גם על שאר אוהדי בית"ר ירושלים. חלק מהאוהדים העדיף לשבת ביציעים אחרים, חלק אחר הפסיק להגיע למשחקים ולתמוך בקבוצה וחלק הקימו קבוצת אוהדים אחרת, בית"ר נורדיה, שבשנים הראשונות להקמתה אף זכתה להצלחה מקצועית כשהגיעה עד לליגה א' 3 שנים בלבד לאחר הקמתה ולהצלחה תקשורתית כשלאוהדיה הצטרפו אמנים כמו שאנן סטריט וגורי אלפי ואף נשיא המדינה ויו"ר בית"ר ירושלים לשעבר ראובן ריבלין.

במאי 2017 תבעה בית"ר ירושלים את הקבוצה בבית המשפט בטענה כי הקבוצה מפרה את זכויות השימוש בשם בית"ר ובסמלים ולאחר שהגיעו להסדר הוחלט על שיתוף פעולה בין המועדונים. כיום נורדיה משחקת בליגה ב' כשמאמנה הוא שחקן העבר של בית"ר ירושלים, אהוד כחילה, ונורדיה נודעת יותר בפעילות החברתית שלה.