sportFive1262055 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

הפועל עפולה עושה העונה עונה לא רעה בכלל ביחס למשאבים העומדים לרשותה. הקבוצה הצנועה מהצפון ניצבת במקום ה-11 בליגה הלאומית במרחק של שתי נקודות מהמקום השמיני המבטיח פלייאוף העליון, כשבמקביל הגיעה עד לרבע גמר גביע המדינה מול בית"ר ירושלים תוך שהיא צולחת בדרך את הפועל תל אביב. את כל זה היא עושה עם מספר שחקנים צעירים ומוכשרים.

זה לא סוד שבין הפועל עפולה ומכבי חיפה קיים הסכם שבמסגרתו האלופה משאילה צעירים לעפולה על מנת שאלה יצברו דקות משחק וישתבחו, ובהתאם לכך סגל היא מלאה בכאלה. שריף כיוף, דייויד אקווה, יהאב אבו אלשיך ועילאי חג'ג' הם חלק מהשמות הללו, ויש עוד שם שעובר קצת מתחת לראדר. מדובר בשחקן ישראלי צעיר (שנתון 2002) שעשה קפיצת מדרגה גדולה העונה ואפילו משחק בעמדת המגן הימני, בה לא יזיק חיזוק למכבי חיפה. הכירו את רועי אלימלך, השם שרובכם ככל הנראה לא הכרתם והגיע הזמן שכן.

אלימלך הוא שחקן בית של מכבי חיפה, גדל במחלקות הנוער ושיחק בקבוצת הנוער של הקבוצה עד לתחילת העונה שעברה. בינואר 2022 הושאל מהירוקים להפועל עפולה למה שהייתה טבילת האש הראשונה שלו בבוגרים. בחצי העונה שעברה שבה הוא היה מושאל לקבוצה, השתלב נהדר, רשם 15 הופעות (13 מתוכן בהרכב) וגם כבש שער אחד. יכולת זו זיכתה אותו בחוזה להשאלה נוספת. והעונה? הגיעה קפיצת המדרגה לה ללא ספק יחלו כל הצדדים המעורבים.

מתחילת העונה, כבש אלימלך לא פחות מחמישה שערים מעמדת המגן, להם הוא הוסיף שני בישולים. אלימלך משחק לרוב בעמדת המגן ומשמש כשחקן מוביל בשורות עפולה. אם נסתכל מעבר לתרומה בשערים ובישולים למשחק של עפולה, משחק ההגנה שלו עדיין טעון שיפור. בנוסף לכך, הוא צולח לא מעט מהדריבלים אליהם הוא נכנס במשחק (56%). ומוסר לא מעט מסירות מפתח (0.6 בממוצע למשחק), ממוצע מעולה אם נזכור שמדובר במגן.

להלן: האלף ספייס - השטח שבין האגף למרכז (צילום: ספורט 5)
להלן: האלף ספייס - השטח שבין האגף למרכז|צילום: ספורט 5

לפני שנעבור לניתוח המקצועי של שיטת המשחק של אלימלך, נרצה להכיר לכם מושג מקצועי שאנשי מקצוע אוהבים להשתמש בו: האלף ספייס. מדובר למעשה באיזור שנמצא בין מרכז המגרש לאגף, ומן הסתם יש שניים כאלה בימין ובשמאל.

הדעה הרווחת לגבי עמדת המגן הקלאסי היא שהוא צריך לשחק כמה שיותר קרוב לקו, אבל בתקופה האחרונה אנו רואים עוד ועוד מאמנים מעדיפים שהמגנים שלהם יכנסו לאותו האלף ספייס במגרש, מה שגורם להם לקחת חלק גדול יותר בהתקפה. ההצבה הזאת נותנת לו אפשרויות תמרון גדולות יותר בנוגע לפעולות אותן הוא בוחר לעשות ואף מציב אותו במצב שקל לו ליותר לאיים על השער בבעיטה.

איך זה מתקשר לאלימלך? המגן ממקם את עצמו במגרש כשקבוצתו תוקפת בחוכמה רבה, בין היתר פעמים רבות בהאלף ספייס ובקטעים הבאים ניתן לראות איך כניסה שלו לשטחים הללו עוזרת לו להגדיל בצורה משמעותית את התרומה שלו בהתקפה.

מתחילים. במהלך הראשון, אלימלך נכנס להאלף ספייס, וכשהכדור מגיע אליו יש לו אופציות רבות לפעולה, בזכות העובדה שהוא באזור מרכזי יותר במגרש. במקום אופציה בודדת של להגביה את הכדור לרחבה, במידה שהיה נצמד לקו, עכשיו יש לו אופציה לתת מסירות על הקרקע שיכולות לקדם את הכדור לעבר שער היריבה בצורה יעילה יותר. אלימלך שם לב לכך שהחלוץ פנוי ומשחרר לו מסירה שטוחה ששמה אותו במצב מבטיח בתוך הרחבה.



דוגמא נוספת לכניסה נכונה של אלימלך לאזור הזה של המגרש ניתן לראות בקטע הבא. הפעם המגן לא חלק פעיל מההתקפה, אך בכל זאת נכנס לשטח שבין האגף למרכז. כשהכדור החוזר מהבעיטה מגיע, המגן כבר נמצא במיקום כל כך טוב, שמספיקה לו נגיעה אחת בלבד בכדור בשביל לאיים על השער והמהלך מסתיים בשער יפהפה. אם היה נצמד לקו, הוא היה הופך ללא רלוונטי במאבק על הכדור החוזר.



עוד אספקט מעניין במשחק של אלימלך הוא היציאה מהמקום המהירה מאוד שלו, ואפשר לראות איך שימוש חכם בה עוזר לו פעמים רבות להיחלץ מלחץ יריב וגם לחלץ כדורים. אלימלך מחלץ 4.3 כדורים בממוצע למשחק ומתקל 4.1 פעמים במשחק, והחוכמה שבה הוא משתמש ביכולת שלו לצאת מהמקום היא הסיבה לרוב הפעולות ההגנתיות הטובות שלו.

בווידאו שלפניכם ניתן לראות את הפועל כפר סבא תוקפת מהצד השמאלי שלה והימני של עפולה, אלימלך מצמצם לאמצע על מנת להקשות על מוביל הכדור להכניס כדור לעומק לכיוון החלוץ, אך בו זמנית הוא גם שם לב לעקיפה שמבצע שחקן כפר סבא.

כשהמגן מבין שהכדור הולך ללכת לכיוון הוא למעשה מציב "מלכודת": הוא גונב מספר צעדים לכיוון האגף, אך עדיין לא מתקרב יותר מידי, מה שגורם למוביל הכדור של כפר סבא לחשוב שמדובר במסירה בטוחה. כשהכדור אכן הולך לכיוון העקיפה, הוא משתמש ביציאה מהמקום הסילונית שלו ומתחיל בריצה לכיוון המסירה ומצליח ליירט אותה. על פניו זה נראה כמו חילוץ כדור פשוט, אבל זה קרה הרבה בזכות חוכמת המשחק של אלימלך תוך שהוא ממקסם בצורה טובה מאוד את המעלות שלו.

למרות זאת, תחום במשחק של אלימלך שהוא יהיה חייב לשפר על מנת להגיע לרמות הגבוהות באמת הוא משחק ההגנה ככלל והתיקול בפרט, יכולת שלא מספיק טובה עדיין לשחקן ברמת ליגת העל.

למרות שממקם את עצמו ברוב הפעמים טוב בהגנה והוא נמצא באזור שהוא צריך להימצא בו, פעמים רבות אלימלך לא נכנס מספיק חזק לתיקול מה שגורם לו להפסיד בלא מעט מאבקים על הכדור בעקבות לכך. העונה נכנס אלימלך סה"כ ל-90 תיקולים מתוכם הוא יצא עם ידו על עליונה ב-57, לא רע אבל גם לא מספיק טוב.

בקטע הבא ישנה דוגמא קלאסית לכך: הכדור מגיע למגן השמאלי של מכבי פתח תקווה, שמשתלט לא מספיק טוב, ולאלימלך יש הזדמנות לחטוף אותו. אלימלך תוקף את הכדור, אך לא נכנס מספיק חזק לתיקול, מה שגורם לכך שהוא מפסיד את התיקול ושחקן פתח תקווה אף חולף על פניו ונמצא במצב טוב להרים לרחבה.



אז האם אלימלך יכול להיות חלק ממכבי חיפה? בטווח המיידי כנראה שלא. בפן ההתקפי הוא ברמה מספקת לאלופה, במיוחד כשמתחשבים בכך שהיא קבוצה שתוקפת המון דרך המגינים (דוגמא טובה לכך אפשר למצוא אצל פייר קורנו) כך שיתאים לשיטה בה היא משחקת.

למרות זאת, צריך לזכור שהגנתית אלימלך עדיין לא מספיק טוב, ולקבוצה שמשחקת לרוב עם קו הגנה של ארבעה שחקנים, זה לא יספיק. עם זאת הפוטנציאל קיים ואין ספק שבעתיד אפילו הקרוב אל תהיו מופתעים אם ישתלב ברוטציה של אלופת המדינה.

היום (רביעי) עפולה תפגוש את בית"ר ירושלים ברבע גמר הגביע ואלימלך אמור לקבל תפקיד חשוב, על אחת כמה וכמה אם נתחשב בכך שהחולייה החלשה בבית"ר היא ההגנה. האם הוא ינצל זאת ויקרב את הקבוצה הצנועה לחצי גמר ראשון מאז 2015? הולך להיות מעניין.

*הכותב הינו חבר בפודקאסט האנליסטים הפועל ב"ש