יום שישי הגיע ובשונה מבכל שבוע, השבוע (ובתקופה הקרובה בכלל) הוא ייראה קצת אחרת. את המגרשים בנוף הגליל ובכפר סבא יחליפו בקרוב האיצטדיונים בקטאר, את השערים הדרמטיים והמרגשים באחת הליגות הבלתי צפויות יחליפו הסיפורים המרגשים של מונדיאל 2022. אבל בינתיים, כדי לכבות את האורות עד שתשוב ליגת המשנה בישראל, עצרנו כדי לשים את הזרקור נקודות מעניינות ובולטות שמסכמות (כמעט) סיבוב שלם בליגה הלאומית.
למעשה, 13 מחזורים הושלמו עד כה בליגה. עוד לפני שיסתיימו משחקי גביע העולם בקטאר, יושלם המחזור ה-14 ב-7-8/12 כשהסיבוב יסתיים במחזור ה-15 באמצע דצמבר. בליגה הלאומית עונת 2022/23 היו לא מעט סיפורים העונה, ספורטיביים ולא ספורטיביים. סיכמנו בחמש נקודות את האירועים הבולטים והמשמעותיים עד כה ב-13 מחזורים של הליגה שעוד תמשיך להפתיע אותנו אחרי הפגרה.
הדרך של מכבי פתח תקווה
נתחיל, איך לא, עם מוליכת הטבלה. הסיפור המעניין מבחינת המלאבסים הוא הדרך של המועדון שלמרות ירידת הליגה - נראה כי הכל בו ממשיך כרגיל. השילוב בין וותיקים מנוסים כמו טל בן חיים וצעירים מבטיחים כמו ארד בר (ארבעה שערים וארבע בישולים) ועידן טוקלומטי (שני שערים וחמישה בישולים, מלך בישולי הליגה) מוכיח את עצמו והקבוצה של שי ברדה נראית בדרך הבטוחה לליגת העל כשהיא בפער של חמש נקודות על מכבי יפו השלישית.
עם זאת, בליגה הלאומית שום דבר לא סגור מראש וגם בקבוצה של שי ברדה צריכים לדעת את זה. יציאה לפגרה עם הפסד בלתי נתפס לנועלת הטבלה אדומים אשדוד השאיר למלאבסים טעם מר והוכיח שגם הקבוצה המרשימה ביותר עד כה העונה בלאומית, עם 29 נקודות מ-39 אפשריות ומאזן שערים 9:27, יכולה לאבד ריכוז.
כשאחמד ואסייג כבשו את עכו
נכון, הליגה עוד ארוכה. אבל בינתיים, קשה להתעלם מהריצה האדירה של הפועל עכו לצמרת ובעיקר עם המספרים הבולטים של שני השחקנים הצעירים שלה - זאהי אחמד ורווה אסייג. בזמן שהקבוצה שלהם נמצאת במקום השני בטבלה עם 25 נקודות כשהיא הפסידה רק פעמיים העונה וניצחה שישה מתוך שמונת משחקי הליגה האחרונים שלה, צמד הצעירים (שנתון 2001) היו מעורבים, ביחד, ביותר מחצי מהשערים שכבשה העונה עכו (27 בסך הכל).
אחמד, ששמו כבר נקשר בשבוע שעבר עם מעבר אפשרי לליגת העל, חולק את פסגת מלכות השערים של הלאומית עם טל בן חיים אחרי שמצא את הרשת 8 פעמים העונה והוסיף בישול אחד, אסייג מבחינתו עם שבעה שערים ושני בישולים. היריבה הכי מסקרנת עד כה של עכו במאבק על המקום השני היא כמובן מכבי קביליו יפו, שעושה גם היא עונה נהדרת עם שחקנים מנוסים כמו דובב גבאי (6 שערים ושני בישולים) וג'ון אוגו (3 בישולים ושער) והשתלבותו המוצלחת של מתן בית יעקב בן ה-26 שמוכיח שגם אחרי כמה שנים בליגה השלישית - הוא יכול לתפוס מקום משמעותי גם בלאומית ואולי אפילו מעליה.
הצעירים הבוערים של ראשל"צ
עוד לפני שנגיע אל נקודת מעמד המאמן בליגה הלאומית, יש מאמן שעד כה הצליח לבנות קבוצה מאומנת, מרעננת, מסקרנת וצעירה. עמיר נוסבאום, שאמנם חווה כמה תוצאות פחות טובות לפני הפגרה והקבוצה שלו קצת יותר קרובה לתחתית כרגע מאשר לצמרת, אבל ייאמר לזכותה שהיא ספגה יחסית מעט שערים (12) וכבשה 15.
אז מה בולט כל כך בראשון לציון? אם נסתכל על השחקנים שמובילים את הקבוצה, בין אם בכיבושים, בבישולים או בדקות משחק (בחישוב של כל המסגרות), נגלה שרובם לא חוצים את גיל 24. מוחמד במבה (גיל 20, 5 שערים ו-2 בישולים), יובל ששון (גיל 20, 3 שערים ו-2 בישולים), אוהד ברזילאי (גיל 24, 2 שערים ובישול) וגם המגן מור עדרי (גיל 22) הם השלד של הקבוצה ואלו רק חלק מהשמות הצעירים והרעבים שלה. בשקט בשקט, נוסבאום וחניכיו עוד יכולים להפתיע במאבק ההמוני המסתמן על המקום השני.
כדור שלג שלא עוצר: בני יהודה והפועל נוף הגליל
האחת ידעה ימים מפוארים בכדורגל הישראלי, השנייה מתרסקת בקצב מסחרר. בשתי הקבוצות (כמו אצל רוב קבוצות הליגה, אבל נגיע לזה בנקודה הבאה) בוצעו חילופי מאמנים ורק אצל הזהובים אפשר לומר שמשהו התחיל קצת להשתנות לפני הפגרה. בכל אופן, בבני יהודה, שהייתה למעשה חלק בלתי נפרד מסאגת בית"ר ירושלים בקיץ האחרון, קשה לחלום על עליית ליגה כשהקבוצה נמצאת עם 13 נקודות ב-13 משחקים. עם זאת, עם מאמן מנוסה על הקווים ומספרים משתפרים של אלירן עטר - יש רוחות של שינוי.
בנוף הגליל לעומת זאת, מסתמנת אחת מההתרסקויות הגדולות בשנים האחרונות ובלי צעדים יוצאי דופן - זה עלול להסתיים בהתפרקות של ממש. ההחזרה של ירון הוכנבוים לעוד קדנציה לא מביאה עמה בשורה וקשה להסביר איך קבוצה שחלק לא קטן משחקני ההרכב שלה נאבקו על הישרדות בליגה העל בליגה הלאומית נמצאת מתחת לקו האדום בליגה הלאומית אחרי סיבוב כמעט שלם.
מבט על היכולת של נוף הגליל, התוצאות הרעות ואובדן החשק מעידות על קושי במועדון בתפיסת הסיטואציה. טראומת הירידה עדיין לא נשכחה, חילופי המאמנים שלא עזרו, כישלון בבחירת הזרים, חוסר שקט מתמשך. אפילו והיב חביבאללה, שהיה מועמד ללא מעט קבוצות בליגת העל, נשאר בקבוצה ונראה שכעת הדרך שלו אל ליגת העל גדלה מיום ליום. ללא מהפך משמעותי בגליל, הפועל נוף הגליל תנשור בסיום העונה לליגה א'.
לפני שנחתום את סיכום הסיבוב עם המחלה הכי רעה של הליגה הלאומית, נחמיא לרגע לקבוצות שכן האמינו בדרך שלהן מתחילת העונה ונתנו לאיש שלהן על הקווים לעבוד. אמנם בליגה הלאומית המקומות הם רק זמניים והכל צמוד, אבל מבין 7 הקבוצות הראשונות בליגה רק אום אל פאחם החליפה מאמנים. בנוסף לעמיר נוסבאום וראשל"צ, גם עומר פרץ מצליח להעמיד קבוצה מסקרנת בכפר סבא שמצליחה להתברג בצמרת למרות סגל דיי אלמוני וללא תמיכה מהקהל שבמחאה. אלירן חודדה ספג ביקורות בטבריה בתחילת העונה וגם בהפועל פ"ת המצב של עופר טסלפפה לא ברור - אבל נכון יהיה לאפשר להם להמשיך להדריך את הקבוצה שלהם גם אחרי הפגרה.
נכון. הפתיל בכדורגל הישראלי קצר והפתיל של מועדוני הכדורגל בליגה הלאומית לפעמים קצר עוד יותר, אבל חשוב לזכור שהשינוי הרצוי מתחיל לא רק מהקבוצות הגדולות. שינוי גישה של מועדונים כלפי מאמנים ומתן האפשרות לייצר דרך, הסתכלות שהיא יותר מרצף של שלושה הפסדים או יכולת לא טובה. שינוי גישה כזה, שחייב להתחיל מלמעלה, יוכל לחלחל אל האוהדים, אל המועדונים ואל השחקנים ואולי לתת לקבוצות הליגה הלאומית לייצר תהליכים שונים מאלו שהתרגלו אליהם.
נאחל לכל מאמני הליגה, או לפחות לחלק גדול מהם, לשוב אל קבוצותיהם אחרי הפגרה ולהצעיד אותן אל עבר המשך העונה בליגה הכי לא צפויה שיש לכורגל להציע. בינתיים, נעביר את הזמן מול המשחקים בקטאר ונחכה בקוצר רוח לשידור הבא של "ערוץ הקיבוץ". חג מונדיאל שמח ככל הניתן.