sportFive1347079 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

דני אבדיה נכנס לעונתו הרביעית ב-NBA בידיעה שיש לו בית בליגה הטובה בעולם ובבית הזה בונים עליו להרבה שנים קדימה. רגע לפני עונת ה"טנקינג" של הוויזארדס, אבדיה חתם על חוזה חדש של 55 מיליון דולר לארבע שנים ובתמורה בבירת ארצות הברית רק רצו לראות קפיצת מדרגה, שתסגור להם פינה בבנייה מחדש ותבטיח שחקן חמישייה בקבוצה שתקום בעתיד. לשמחתם, הפינה הזו נסגרה.

בין כל ההפסדים, ההשפלות והכדורסל האנוכי - אבדיה הוא אחת מנקודות האור היחידות של וושינגטון. הישראלי בן ה-23 ממשיך את גרף השיפור שלו ומנצל את הבמה שהוא מקבל (צריך לקבל יותר), עד כמה שניתן לצד קייל קוזמה וג'ורדן פול.  

אבדיה קולע לראשונה בקריירה בדו ספרתי והוא עושה זאת ביעילות מעודדת. בכל אחת מהעונות שלו ב-NBA הוא שיפר את ממוצע הנקודות שלו והאחוזים מהשדה, כאשר העונה הוא עומד על 12.1 נקודות ב-49.9% מהשדה למשחק (9.2 ב-43.7% אשתקד). לפני שנצלול למספרים המתקדמים, נתעכב על הסטטיסטיקה הכי פשוטה במשחק שלנו. דני הבין את החשיבות בנקודות, בטח בליגה הזו והוא הבין כמה קל לו להשיג אותן. ככה מתקדמים.

ידענו שגרף השיפור ייקבע בראש ובראשונה על פי הקליעה משלוש ובינתיים אבדיה צולף ב-35.6% מחוץ לקשת, לעומת 29.7% בעונה שעברה שהציבו אותו בין הקלעים הגרועים בליגה. הוא קולע ב-75% מהעונשין וב-27.1 דקות מוסיף 5.9 ריבאונדים, 3.8 אסיסטים, 1.0 חטיפות, 0.3 חסימות ו-1.7 איבודים.

שני נתונים וממשיכים:

* מבין 425 השחקנים ב-NBA שמשחקים העונה פחות מ-30 דקות בממוצע, אבדיה הוא השחקן היחיד עם לפחות 12.1 נקודות, 5.9 ריבאונדים ו-3.8 אסיסטים למשחק.

* רק 11 שחקנים מעמידים לפחות את הממוצעים של אבדיה בנקודות, ריבאונדים, אסיסטים ואחוזים מהשדה: יאניס אנטטוקומפו, דומנטאס סאבוניס, זאיון וויליאמסון, ניקולה יוקיץ', שיי גילג'ס אלכסנדר, אלפרן שנגון, ג'ואל אמביד, לברון ג'יימס, קווין דוראנט, פסקל סיאקם ובאם אדבאיו.

לומד להעניש 
אחרי שלוש עונות רק דבר אחד היה יותר מדאיג מההחטאות של אבדיה משלוש - העובדה שרוב ההחטאות המדוברות הגיעו ללא שמירה. ב-2022/23 אבדיה קלע ב-33.1% בלבד את הזריקות הפנויות לחלוטין שלו משלוש (מרחק 1.8 מ' ומעלה מהשומר הכי קרוב), מה שגרם ללא מעט הגנות לגרור עזרה ממנו ולהשאיר אותו חופשי מחוץ לקשת. את הזריקות הפנויות (1.2 מ' - 1.8 מ') הוא קלע ב-25.3%, אך העונה האחוזים קפצו ל-39.1% ו-29.0% בהתאמה. אגב, שניהם שיאי קריירה (וגם אותם הוא צריך לשפר).  

"הקליעה של דני יציבה יותר וזה פותח לו את כל משחק ההתקפה", אמר מאמנו ווס אנסלד ג'וניור. בפועל זה אומר שהשומרים של אבדיה נאלצים לצאת אליו ובזכות הזריזות המדהימה שלו ביחס לגודל, הוא עובר אותם יותר בקלות והולך עד הטבעת/מוצא את האיש הפנוי כשמגיעה עזרה.  

כאן נכנס אלמנט הביטחון העצמי. כשהזריקות נכנסות אבדיה מרגיש בנוח, חושב פחות, עושה יותר ומגביר את רמת האגרסיביות. עד כה לאבדיה יש 17 מהלכי "אנד וואן", רק 4 פחות מהשיא שלו לעונה שלמה שעומד על 21. גם בכמות החדירות של אבדיה יש שיפור משמעותי: 1.6 למשחק בעונה הראשונה, 3.9 בעונה השנייה, 4.8 בעונה השלישית ו-7.2 העונה.

קחו למשל את שתי החדירות האלה מהשבוע האחרון, שמבליטות את היתרון הפיזי של הישראלי. בקטע שלפניכם אבדיה לא מתרגש מ-216 הס"מ של צ'ט הולמגרן ומעיף אותו בדרך לשתי נקודות.

 

ופה אתם יכולים לראות מהלך זהה, הפעם מול בחור יותר מאסיבי בדמותו של אובי טופין. לא כוחות.

 

 

דני יותר חזק ממה שאתם חושבים, וגם ממה שהוא חושב.

רץ אל האור
מבין כל הדברים שאבדיה עושה על פרקט הכדורסל, יש דבר אחד שהוא עושה ממש ממש טוב ובוושינגטון (סוף סוף) שמים על זה דגש העונה - לקחת ריבאונד ולרוץ.

וושינגטון משחקת בקצב השני הכי מהיר העונה בליגה (103.49 פוזשנים), אחרי אינדיאנה (103.53) ולאבדיה יש חלק גדול בכך. הפורוורד הצעיר משחק בקצב השלישי הכי מהיר בליגה (105.17) אחרי חבריו למחזור 2020 אובי טופין וג'יימס ווייזמן והוא מדורג במקום ה-32 בנקודות במתפרצת (91), כאשר כמעט כל מי שלפניו הוא אולסטאר.

הציטוט הכי מעניין מחצי העונה הזו של אבדיה שייך לפרשן הבית של הוויזארדס דרו גודן, שראה דמיון מסוים בין הישראלי ללברון ג'יימס, איתו שיתף פעולה בקליבלנד לפני 20 שנה: "אני לא אומר שלדני יש את אותן יכולות כמו לברון, אבל ברמת הפוטנציאל, גם הוא יכול להיות האיש הזה שלוקח את הכדור מחוף לחוף ומסיים חזק בטבעת".

"בעונתו השנייה של לברון ראיתי אותו מבצע כמה מהלכים כאלה ואמרתי לו 'תעשה את זה שוב ושוב עד שיעצרו אותך'", הוסיף גודן שכיום אומר את אותו הדבר לאבדיה, בשידור המקומי ב-DC.

אבדיה. אחד מאנשי הברזל של הליגה (Getty) (צילום: ספורט 5)
אבדיה. אחד מאנשי הברזל של הליגה (Getty)|צילום: ספורט 5

שחקן מנצח 
לפני שאבדיה דרך ב-NBA הדבר היחיד שהוא הכיר זה ניצחון, אבל ב-3.5 העונות שלו באמריקה הוא נתקל בהפך הגמור וניצח רק 39.8% מהמשחקים שלו (מאזן 150:99). העונה הוא נחשף לשפל חדש - טנקינג, קבלת החלטות הזויה של ה"כוכבים", אין-הגנה, רוטציות תמוהות בכוונה או שלא, קריסות במאני-טיים ובעיקר הפסדים. 31 כאלה ב-37 משחקים ואם לא דטרויט, וושינגטון היא זו שהייתה הבדיחה של הליגה.

למרות זאת אבדיה הצליח להוכיח שהוא עשוי מחומר שקבוצות מנצחות מחפשות. תמיד מחפש את המהלך הנכון, מבין את המשחק, יודע למצוא את חבריו, עושה את הדברים הקטנים, שומר חזק ואפילו מהווה עכשיו איום מחוץ לקשת. וכל זה כשיש לו את הסייז המושלם עם עוצמות פיזיות ומהירות די נדירה לגובה שלו.

רק עשרה שחקנים שגבוהים מאבדיה מחלקים יותר אסיסטים ממנו (3.8) בממוצע למשחק: ניקולה יוקיץ', דומנטאס סאבוניס, בן סימונס, ג'ואל אמביד, קווין דוראנט, יאניס אנטטוקומפו, אלפרן שנגון, פאולו באנקרו, קלי אוליניק ופרנץ ואגנר. רשימה מכובדת להיות בה.

עוד ועוד קבוצות NBA מבינות שהבסיס/פוטנציאל של אבדיה מושלם לכדורסל המודרני, בו יש ביקוש גבוה לשחקנים ורסטיליים בשני צדי המגרש, אבל בגלל זה אין סיכוי שוושינגטון תוותר עליו. רק תחשבו מה היה קורה אם דני היה משחק בקבוצה מאורגנת כמו אוקלהומה סיטי, אינדיאנה, סקרמנטו או דנבר.

בשיחות שלי עם כתבים ואנשים מרחבי הליגה אבדיה מסומן כנכס שיכול לתרום הרבה לקונטנדרית (כשחקן 7-9 ברוטציה) בזכות התכונות המנצחות שלו וגם האוהדים ברשת מדברים עליו כאחד מאותם שחקנים מוכשרים שמתבזבזים בקבוצת תחתית. מניה בעלייה.   

בנוסף, חשוב לזכור שאבדיה בקושי מפספס משחקים (מלח מים מלח מים). העונה הוא לא החמיץ משחק אחד (37/37) ומאז תחילת עונתו השנייה הוא שיחק ב-195 מתוך 201 המשחקים של הוויזארדס.

טראסט דה פרוסס (Getty) (צילום: ספורט 5)
טראסט דה פרוסס (Getty)|צילום: ספורט 5

מה הלאה?
החודש הקרוב יהיה מלא בשמועות על טריידים וטלפונים לנשיא הוויזארדס מייקל ווינגר ולג'נרל מנג'ר וויל דוקינס. הלך הרוח בבירת ארצות הברית הוא שכולם על המדף חוץ מארבעה שחקנים שעליהם אפשר לבנות - הרוקי בילאל קוליבאלי, דניאל גאפורד, קורי קיספרט ואבדיה.  

בין אם קייל קוזמה/טיוס ג'ונס יעזבו או לא (קשה להאמין שקבוצה תיקח את ג'ורדן פול והחוזה שלו), אבדיה צריך לספק חצי שני טוב יותר לעונה מאשר הראשון. זה אומר להיות יציב יותר, גם תוך כדי משחקים ולא להוריד הילוך אחרי פתיחה חזקה, להדק בחזרה את ההגנה האישית שמעט נחלשה, לשבור שיא קריירה בנקודות (25) ולרשום טריפל דאבל ראשון. התחזית שלי - בחודשים הקרובים יהיה לו משחק של 30 נקודות ועוד משחק של טריפל דאבל. ההופעות האייקוניות האלה קריטיות ב-NBA.

זה גם אומר לשחק יותר ולהיות מעורב יותר בקלאץ', וכאן אנסלד ג'וניור נכנס לתמונה. בכמעט 22 דקות בקלאץ' העונה אבדיה קלע 6 נקודות בלבד (2 מ-6 מהשדה, 0 מ-3 משלוש, 2 מ-2 מהעונשין) וחילק אסיסט אחד. זה ניסיון שהוא יצטרך להמשך וזה הזמן שלו לקבל אותו. קוזמה, אגב, לקח 30 מתוך 71 הזריקות של הוויזארדס בקלאץ'.

למרות השינויים בסגל והמטרה הברורה לפתח את הצעירים, אבדיה (27.1 דקות) מקבל בממוצע רק חצי דקה יותר בהשוואה לעונה שעברה, בעוד קוליבאלי משחק 26.5, גאפורד 26.0 וקיספרט 22.2. אין סיבה שארבעתם לא ישחקו 30+ כל ערב. ג'וני דייויס, שנבחר 10 בדראפט 2022 (לא נתפס שג'יילן וויליאמס מאוקלהומה סיטי נבחר 12), משחק 8.3 דקות בממוצע ולא מקבל הזדמנות אמיתית לצבור ביטחון.

כנראה שכולנו היינו נהנים יותר לראות את אבדיה משחק בקבוצת צמרת, כי לשם הכדורסל שלו שייך, אבל זה יבוא עם הזמן, אולי אפילו בוושינגטון. בינתיים אבדיה זוכה למעמד שהוא לא היה מקבל במקום אחר, נותנים לו לטעות, מתייחסים אליו כשחקן מפתח וכך משאירים לו את הסיכוי להפוך בעתיד לכוכב ב-NBA. אם הוא כבר בשלב הנוכחי של הקריירה היה בקונטנדרית, זה היה מקבע את מקומו כשחקן משלים ומנמיך את התקרה שלו.

תנו לאבדיה להמשיך את ההתקדמות השקטה, לוושינגטון להפסיד, לקוזמה למצוא בית חדש ולכדורי הלוטרי להפעיל את קסמיהם בעוד כמה חודשים. יהיה טוב.

*המספרים בכתבה רלוונטיים ל-11 בינואר, לאחר המשחק האחרון של אבדיה נגד אינדיאנה