המונח ״שחקן יורוליג״ הפך בשנים האחרונות למעין אבן בוחן, מין מדד שלפיו מנסים לקבוע אם שחקן כזה או אחר באמת ברמה גבוהה, האם הוא באמת יכול להפגין את היכולת שלו במפעל הבכיר ביותר באירופה. אלו שמצליחים למשוך עניין מקבוצות יורוליג לאורך זמן, הם גם אלו שלרוב משתכרים טוב יותר, וכפי שהבדיקה שלפניכם מעלה - הם גם הטובים ביותר.
יצאנו לבדוק איזה סגל מקבוצות היורוליג של עונת 21/22 הוא המנוסה ביותר, ובתוך כך לנסות להבין איפה מכבי ת״א עומדת מבחינת אותו ניסיון יקר ערך. התוצאות מעניינות: נמצאה קורלציה ישירה בין מועדוני הפאר והקבוצות העשירות ביבשת לבין שנות הוותק של השחקנים וכמות המשחקים שלהם ביורוליג, וחשוב יותר - בין הניסיון לבין הישגים. בהתאמה, נמצא יחס ישיר בין הקבוצות ״הקטנות״ עם התקציבים הדלים לבין היעדר ניסיון, וכך למשל שתי העולות החדשות קאזאן ומונאקו הן גם הקבוצות הכי פחות מנוסות במפעל. בדקנו שני פרמטרים: כמה עונות יורוליג (במצטבר) שיחקו כל השחקנים בסגל, וכמה משחקים במצטבר עומדים לזכות כל השחקנים. כל הנתונים שנאספו אינם כוללים את צמד המחזורים של העונה הנוכחית.
התותחים הכבדים וז׳לגיריס אחת
נתחיל בצמרת, שמכילה את התותחים הכבדים ביותר: אנאדולו אפס, אלופת אירופה, מובילה עם 1,986 הופעות יורוליג של שחקניה, שביחד משלבים לא פחות מ-83 עונות יורוליג. כך יוצא שאנאדולו היא הקבוצה המנוסה ביותר הן מבחינת כמות משחקים והן מבחינת מספר העונות. עוד בטופ: ריאל מדריד עם 73 עונות ו-1,803 הופעות, וצסק״א עם 1,740 משחקים על פני 81 עונות.
הקבוצה היחידה שאינה נחשבת למועדון פאר והתקציב שלה לא מתקרב לגדולות, היא ז׳לגיריס, שלמרבה ההפתעה מתייצבת במקום הרביעי כשלשחקניה בעונה הנוכחית יש 1,569 משחקי יורוליג באמתחתם, במהלך 73 עונות. הסיבה היא כמובן העובדה שליטא מאז ומעולם נחשבו ליצרני שחקנים ברמה הגבוהה ביותר, וז׳לגיריס כמועדון הגדול ביותר בליטא דוגל במדיניות של מתן במה לשחקנים המקומיים.
מכבי: בחברה לא ממש יוקרתית
אז איפה מכבי ת״א בכל העסק? אפשר להגיד שבמקום (לא כל כך) טוב באמצע. מדוע לא כל כך טוב? מכיוון שהיא ניצבת בטבלה במקום ה-12, עם 763 הופעות על 31 עונות, לצד מועדונים שלא מתקרבים אליה מבחינת מסורת, וחלקם גם לא מבחינת תקציב. מדובר, פחות או יותר, במקום הממוצע שלהם מאז היורוליג עברה לפורמט החדש, כך שגם במקרה שלה יש קורלציה בין הנתון למציאות. מעל מכבי אפשר למצוא את זניט (861 הופעות) ומתחת למכבי - מועדונים צנועים כמו וילרבאן ואלבה ברלין. קצת מפתיע לראות את פנאתינאיקוס במקום ה-15, אך זה כמובן חלק מתחלופת הדורות במועדון היווני.
המצב של מכבי היה יכול להיות רע יותר אם היינו מודדים רק את כמות העונות המצטברות של שחקניה: רק 31 עונות, יחד עם פאו, וזה אומר שרק שתי ה״רוקיות״ קאזאן ומונאקו פחות מנוסות מהן. מתוך שחקני מכבי, סקוטי ווילבקין מוביל עם 140 הופעות יורוליג, כולל השנתיים בדארושפקה, אך העובדה שהצהובים הלכו על ארבעה שחקנים ללא ניסיון יורוליג כלל (זיו, אוואנס, סורקין, טיילור) ממקמת אותה בחלק התחתון של טבלת הניסון.
כשבונים קבוצה, כנראה שלא מסתכלים על הנתונים הלכאורה שוליים הללו, אבל הבדיקה הזאת לא משאירה מקום לספק: ניסיון = איכות = הישגים. נכון, ניסיון = גם כסף, אבל ז׳לגיריס, הכוכב האדום ובאיירן מוכיחות שאפשר לקנות - ובעיקר לגדל - ניסיון גם בכסף קטן.