בשבוע שעבר נכנסו לתוקפן בישראל התקנות המאפשרות חזרה לאימוני ספורט - מה שאפשר את פתיחת מכוני הכושר – לשמחתם הרבה של לא מעט חובבי ספורט. יצאנו לבדוק מה קורה בנושא הזה בעוד כמה מדינות בעולם, אך קודם כל – האם בכלל אפשרי להידבק בקורונה בזמן ריצה, או אפילו הליכה, בפארק? נדגיש כי ארגון הבריאות העולמי עדיין מצהיר בפני אזרחי העולם שחשוב לעשות ספורט, גם בתקופה הזו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"מבחינה טכנית – כן, אפשר להידבק בקורונה כששני רצים חולפים זה על פני זה בפארק", אומר צ'ארלס גליקס, מומחה למחלות זיהומיות מאוניברסטית קווינסלנד באוסטרליה. "אבל זה אומר שהיית מאוד חסר מזל. אנחנו כבר יודעים שכדי להידבק שני אנשים צריכים להיות קרובים במשך 15 דקות וכמובן שאפילו כשעושים הליכה – לא נמצאים אחד ליד השני פרק זמן שכזה".
אז איך זה נראה בעולם? רק ב-7 באפריל, כשבצרפת ספרו כבר עשרת אלפים מתים מנגיף הקורונה, עיריית פריז הכריזה על איסור יציאה לריצות בעיר בין השעות 10:00 בבוקר ל-19:00 בערב. כעת, במדינה כולה יש כעת הגבלת תנועה של קילומטר מהבית, אך בתחום הזה מותר לעשות ספורט.
בספרד, בשבוע שעבר אפשרו לילדים מתחת לגיל 14 לצאת להתעמל – לראשונה מאז אמצע מרץ. בתקשורת הספרדית נכתב "אוויר צח לראשונה מזה כמעט חודשיים" וההתרגשות במדינה שנפגעה קשות מהנגיף הייתה עצומה. גם לאנשים מבוגרים אפשרו לצאת ולעשות ספורט, במסגרת תוכנית היציאה שנקראת "הנורמליות החדשה". ובמסגרתה האזרחים עדיין שומרים כמובן על כללי הריחוק החברתי. קרלה מרקס בת ה-9, שהייתה אחת מאלו שזעו לצאת ולשחק קצת ברחובות, סיפרה: "אף פעם לא חשבתי שאני אתגעגע להיות בחוץ – אבל זה המצב. צריך ללמוד ולהעריך את הדברים הקטנים בחיים".
מרוצי מכוניות באוסטריה, אימוני כדורגל באיטליה
בכמה מהמדינות המרכיבות את אוסטרליה הסירו השבוע את הגבלות היציאה ל-50 ק"מ מהבית. זה נותן הרבה אוויר לספורטאים במדינה, שממשיכים להתאמן תוך כדי שהם שומרים על מרחק זה מזה. לא רחוק משם, בניו זילנד, מותר החל מהשבוע לדוג, לגלוש, לטייל ואפילו לצוד.
אבל הדוגמא המעניינת ביותר מגיעה מבלארוס. במדינה שמונה כ-9 מיליון תושבים וחצי יש כיום 11,289 חולים מאומתים ו-75 מקרי מוות. העניין הוא שנשיא המדינה, אלכסנדר לוקשנקו, ממש לא חושב שהווירוס שמשתולל ברחבי העולם הוא משהו יותר מדי מרגש. הוא הצהיר שהדרך להילחם בנגיף היא לשתות וודקה, ללכת לסאונה ולצפות במשחקי כדורגל ואפילו אמר: "כשזה קשור לקורונה - עדיף למות על הרגליים מאשר לחיות על הברכיים". ואכן, חובבי הכדורגל גם בישראל יודעים שהליגה היחידה באירופה שהמשיכה להתנהל כרגיל בימים אלה היא הליגה של בלארוס (בסופ"ש הקרוב ייערך המחזור ה-7) ועל האזרחים לא קיימות כל הגבלות, להיפך, הנשיא מעודד את המשך החיים הנורמליים כשהוא בעצמו נצפה בלא מעט אירועי ספורט.
נמשיך לשוטט. בפולין, שם מתו עד כה 562 בני אדם כתוצאה מסיבוכי הנגיף, פתחו השבוע את הפארקים במדינה כדי שאזרחים יוכלו לחזור ולקיים פעילות ספורטיבית. באוסטריה, אחת המדינות שהתמודדו בצורה הטובה ביותר עם הנגיף, הכריזו בתחילת השבוע כי בסופ"ש הראשון של חודש יולי יחדשו במדינה את עונת הפורמולה 1 (מרוצי מכוניות), כמובן ללא קהל ולתושבים מותר להתאמן, בינתיים לבדם.
בבלגיה, החל מ-4 במאי לתושבים יותר להתאמן בחוץ עם עוד שני אנשים, גם אם הם לא גרים ביחד, תוך שמירה על כללי הריחוק החברתי. מדינה בה לא נראה בינתיים כי יחזרו לעסוק בספורט היא אירן, שם הוארך השבוע האיסור על פעילות ספורטיבית – במקביל לאיסור לערוך כינוסים דתיים.
בארצות הברית, שלדעת רבים מתמודדת בצורה לא טובה עם המשבר, האיסורים והתקנות משתנים ממדינה למדינה, וגם התושבים מוצאים דרכים משלהם להתמודד עם המצב. בקליפורניה, שם קיים איסור יציאה מהבית שלא לצורך חיוני, התמודדו השבוע עם גל חום. מה עשו התושבים? פקדו את חופי הים והפארקים העירוניים, למרות שכאמור קיים איסור במדינה. "אני חושב שאנשים פשוט רוצים לצאת החוצה", סיפר פרנק פיריני, אחד מהאלפים שיצאו החוצה. "אני חושב שלאנשים נמאס לשבת בבית והם פשוט הולכים להשתגע".
וושינגטון, אחת המדינות הראשונות בארה"ב שנפגעו מהקורונה, תתיר החל מהשבוע יציאה לפארקים להליכות וריצות ותפתח מחדש את מסלולי הגולף. האזרחים יחויבו עדיין לחבוש מסכות ולשמור על מרחק זה מזה.
גם פלורידה פותחת את מסלולי הגולף והפארקים, אבל ראש עיריית מיאמי, קרלוס חימנז, מזהיר את התושבים שיוצאים לנשום קצת אוויר צח: "הפארקים, החופים ומסלולי הגולף ייפתחו תחת מגבלות, כולם צריכים להתנהג כאילו הם חולי קורונה בעצמם".
איטליה, שהייתה הראשונה באירופה להפוך למוקד התפרצות וספרה בכל יום מאות מתים, הודיעה כי ב-4 במאי היא תתחיל בשורת הקלות על התושבים, כשבין היתר יהיה מותר לתושבים לשוב ולעסוק בפעילות ספורטיבית מחוץ לבית, תוך כדי שמירה על כללי הריחוק החברתי, ולתושבים יהיה מותר שוב לעבור בין המחוזות במדינה. קבוצות הכדורגל המקצועניות חוזרות להתאמן ללא מגע ונראה כי הליגה המקומית תשוב לפעילות במהלך מאי.
בדנמרק ונורבגיה, שתי מדינות שמיהרו להגיב למגפה, מותר לקיים פעילות ספורטיבית תוך שמירה על מרחק זה מזה – אך אסורים כינוסים של יותר מעשרה אנשים.