אחרי ההתמוטטות, לונה מדברת: לונה צ'מטאי סלפטר, הספורטאית הישראלית בריצת המרתון באליפות העולם באתלטיקה בקטאר, שהתמוטטה הלילה (בין שישי לשבת) על המסלול בעקבות מכת חום, התייחסה למקרה - והביעה הזדהות עם הרצות הרבות שנאלצו לפרוש בעקבות תנאי החום הקשים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"30 מתוך 70 רצות פרשו, הטופ 3 הן גיבורות פה", אמרה צ'מטאי סלפטר, "אך אני מרגישה שכולנו גיבורות לאחר שמסתכלים על מספר הפורשות במרתון הזה ואני מזדהה עם כולן כי אני והן יודעות מה האימון שנדרש למרתון תחת תנאים כאלו".
"אנחנו מנתחים את המצב הבריאותי של לונה לאחר המרתון אשר התקיים בתנאים קשים, הכל כדי לוודא שהיא בריאה וכשירה כדי להמשיך את המסע העתידי אשר טומן בחובו משימות גדולות", אמר מאמנה של לונה ובעלה, דן סלפטר.
"נלמד מהמרתון הזה ונחזור חזקים יותר לטוקיו בשנה הבאה", אמר רנו לווינגרה, מנהל הישגי בין לאומי של איגוד האתלטיקה, "מכל אירוע לומדים וכך צריך להסתכל על זה".
המרתון בקטאר: בתנאי חום שלא היו כמותם אי פעם באליפות העולם
סלפטר, שנחשבה לאחת המועמדות המובילות לזכייה במדליה, לא שרדה את תנאי הריצה הקיצוניים. לאחר כ-31 קילומטרים פרשה מהריצה, ככל הנראה בעקבות מכת חום, ופונתה באלונקה על ידי הצוות הרפואי במקום. לאחר קבלת טיפול היא שוחררה ומצבה מוגדר טוב.
המרתון בקטאר התנהל בתנאי חום קיצוניים שלא היו כמותם אי פעם באליפות עולם: טמפרטורות גבוהות של 32 מעלות צלזיוס, בשילוב 86 אחוזי לחות. המרתון הוזנק בחצות כדי להקל במעט על תנאי החום הקיצוניים, אך מהר מאוד התברר שהרוב המכריע של הרצות לא עמדו בכך - ופרשו מהמירוץ אחת אחרי השנייה. חלקן אף נזקקו לטיפול רפואי ופינוי באלונקות.
את הריצה פתחה סלפטר באופן טוב יחסית, ונצמדה לטקטיקה שבנה לה מאמנה ובעלה, דן סלפטר. היא התמקמה במשך קילומטרים רבים במקום החמישי, בטווח נראה לעין מאחורי ארבע המובילות שרצו בדבוקה אחת. אלא שלקראת הקילומטר ה-30, שידוע כ"קיר" בקרב רצי ורצות מרתון, סלפטר נחלשה והפער מהמובילות גדל. תוך דקות ספורות היא "נעלמה" ממצלמות הטלוויזיה והתברר שנפלה אל הכביש וסיימה את הריצה.
עובדת הניקיון שהפכה לאתלטית מרשימה
סלפטר היא ילידת קניה שהגיעה לישראל על מנת לעבוד כאם-בית בקונסוליה הקנייתית בהרצליה ונשארה בעקבות האהבה, הגיעה לריצה בקטאר בתור אחת המועמדות לזכייה במדליות. תוצאת השנה שלה, 2:19:46 שעות, דורגה במקום השני מבין כל המתמודדות, אך היה ברור שבריצה בתנאי חום קיצוניים שכאלה התוצאות לא תהיינה איכותיות במיוחד ומדובר ב"קרב הישרדות" לא פחות מאשר בריצה. במסגרת ההכנה של סלפטר לאליפות העולם היא ניסתה לרוץ בתנאים דומים ככל האפשר אך כאמור דבר לא הכין אותה למרתון בקטאר.
היא נולדה בקניה לפני 30 שנה, הגיעה לישראל בתור עובדת ניקיון בקונסוליה הקניאתית בהרצליה. את קריירת הריצה שלה, החובבנית תחילה, היא התחילה רק כאן בארץ, לצד המשמרות בקונסוליה. מהר מאוד הכישרון שלה פרץ החוצה והתחביב הפך למקצוע. לונה התאהבה במאמן שלה, דן סלפטר, ולימים השניים נישאו ונולד להם בן בשם רוי. לאחר החתונה לונה קיבלה תעודת זהות ישראלית והחלה לייצג את המדינה בתחרויות בין-לאומיות.
סלפטר ייצגה את ישראל בריצת המרתון במשחקים האולימפיים כבר בריו 2016, שם לא הצליחה לסיים את הריצה ופרשה ממנה בשל כאבים בכתפה. בשנתיים האחרונות היא בלטה הן בריצת 10,000 מטרים והן בריצת מרתון, שבה היא גם כנראה תתמודד במשחקים האולימפיים בטוקיו 2020.
הישג השיא של המרתוניסטית עד כה היה בשנה שעברה, כשזכתה במדליית הזהב באליפות אירופה בברלין בריצת ה-10,000 מטרים. השנה היא ניפצה את שיאיה אחד אחרי השני, וגם הפכה לשיאנית אירופה בריצת 10,000 מטרים בכביש.