לצד שלל צעדות ומפגני המחאה של השבועות האחרונים, ייערך היום - כבכל שנה - מצעד הגאווה המסורתי בירושלים. הפעם יישא האירוע את הסיסמה "דרכים שלובות", שם ש"בבית הפתוח", ארגון הקהילה הגאה בירושלים שאחראי על ארגון המצעד, הסבירו בכך ש"אנו צועדות וצועדים גם למען ותוך הזדהות עם מאבקים חברתיים, בשאיפה לחברה הוגנת ושוויונית יותר". את מצעד הגאווה בירושלים נעביר בשידור ישיר בחדשות 2 באינטרנט.

אמש השלימה המשטרה את ההיערכות המיוחדת לקראת המצעד, שייערך בבירה בין 16:00 ל-22:30. "יותר מ-1,000 שוטרים, לוחמי משמר הגבול ומתנדבים בפיקודו של מפקד המחוז, ניצב ניסו שחם, יפעלו לשמירת הסדר הציבורי והכוונת התנועה", נמסר בהודעת המשטרה.

נקודת הפתיחה של המצעד היא גן העצמאות, ממנו ימשיכו המשתתפים אל הרחובות גרשון אגרון, רמב"ן, הזז ורופין. היעד הסופי הוא גן הוורדים שמול משכן הכנסת, שם תיערך עצרת - בין היתר, לציון שנתיים לרצח ב"ברנוער" בתל אביב, שזהות האחראי לו עדיין לוטה בערפל.

מהמשטרה נמסר כי בזמן האירוע, "לא תתאפשר חנייה לאורך ציר הצועדים וכלי רכב ייגררו החל משעות הצהריים לחניון גן הפעמון. צירים הסמוכים לצעדה ייחסמו לתנועה עד למעבר הצועדים".

מרזל: "זה פוגע כמו כשלא עומדים דום ביום הזיכרון"

ברוך מרזל.
ברוך מרזל. "אסון לירושלים"|צילום: חדשות 2

כבכל שנה, מלווה את המצעד גם התנגדות עזה מצד חוגים שונים, ובהם ארגוני ימין קיצוני וגורמים חרדיים. במשטרה הדגישו כי "כל ניסיון להפר את הסדר על ידי גורם כלשהו יטופל בנחישות ובתקיפות".

אחד ממי שבכל זאת שוקל להביע מחאה נגד מצעד הגאווה וקיומו בירושלים הוא פעיל הימין ברוך מרזל. ערב האירוע הוא אמר לחדשות 2 באינטרנט כי עדיין לא ברור כיצד והאם בכלל יפעלו הוא ואנשיו נגד האירוע השנתי של הקהילה הגאה. הכרעה בנושא, לדבריו, תתקבל רק בשעות הבוקר.

כך או כך, ביקש מרזל להביע את עמדתו באשר לאירוע. "מדובר באסון לארץ ישראל בפרט ולעיר ירושלים בכלל, מעצם זה שעושים דברים כאלה בעיר הקודש. זה פוגע בכל אדם מאמין בעולם - ולא משנה אם הוא יהודי, מוסלמי או נוצרי".

מסלול המצעד (צילום: חדשות 2)
מסלול המצעד|צילום: חדשות 2

בניסיון להמחיש את דבריו, הסביר מרזל כי "הפגיעה היא בדיוק כמו התחושה של מוסלמי מאמין לנוכח שריפת ספר קוראן. עבור אחרים, זה מקביל לשריפת דגל המדינה או לאי-עמידת דום בזמן הצפירה ביום הזיכרון. אנחנו לא מתכוונים לכפות על איש לעשות או לא לעשות משהו בביתו שלו, אבל הצעדה הזאת עוברת גם בלב שכונת שערי חסד החרדית. מי שמשתתף בה פוגע באוכלוסיות גדולות מאוד בירושלים".

בסיכום דבריו, אמר מרזל כי "סקרים שערכו בקרב תושבי ירושלים קבעו כי רוב מוחלט מבין התושבים מתנגדים לאירוע הזה ורק אחוזים בודדים תומכים בו. מצעדי גאווה הם לא בסדר בשום מקום, אבל יש הבדל גדול בנזק שהם גורמים כשמדובר בתל אביב לעומת מה שקורה כשזה מתקיים בירושלים, שיש לה חשיבות רוחנית בינלאומית. אני כמובן מתנגד גם לאירוע כזה בתל אביב, אבל כשזה נערך בירושלים זה נעשה על מנת להתגרות ולפגוע באנשים רבים".

מנכ"ל הבית הפתוח: "בזכות המאבקים יגיעו יותר צועדים"

חרדים מפגינים נגד מצעד הגאווה (צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן)
הפגנה נגד המצעד ב-2009|צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן

דבריו של מרזל לא הרשימו במיוחד את יונתן גר, מנכ"ל "הבית הפתוח". הוא העריך כי המאבקים האחרים שמתנהלים במקביל - כמו של מחאת הדיור והמתמחים ברפואה, לא רק שלא ידירו את מצעד הגאווה הירושלמי מהתודעה - אלא יאפשרו לו להשתלב בתוכם באופן ראוי.

"בשנה שעברה הגיעו למצעד 6,000 איש, ואני מעריך שהשנה יהיו הרבה יותר - דווקא בזכות המאבקים", הסביר גר. "ליד נקודת ההתכנסות שלנו, בגן העצמאות, הוקם אוהל במחאה על יוקר הדיור. הפעילים שבו מתכוונים להצטרף אלינו. נוסף עליהם, יגיעו משתתפים באוטובוסים מכל חלקי הארץ - ויחד, כחלק מהמומנטום הכללי בארץ, נקרא להפסקת הדיכוי ובעד והשיוויון במובן רחב".

את טענתו של מרזל בדבר ניסיונות להתגרות בתושבי המקום, דחה גר ואמר: "אני אפילו לא יודע איפה זה נמצאת אותה שכונת 'שערי חסד' החרדית. אנחנו עוברים במרכז העיר, בשכונת רחביה ובסוף נגיע לקריית הממשלה. זהו בדיוק אותו המסלול שהיה בשנה שעברה. אין טעם להתייחס ברצינות לטענות כאלה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק