ז´ק רוג (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
התחיל את כהונתו בזמן רגיש. ז'אק רוג|צילום: מערכת ONE

עשור אחרי הפיגוע במגדלי התאומים, ז'אק רוג, נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, מרגיש שהאסון הנוראי רק חיזק את החזון האולימפי, שחותר לשלום עולמי.

עשור לאסון התאומים – פרויקט מיוחד

"האירועים חיזקו את הנחישות של הוועד האולימפי לתרום ולעודד בניית עולם טוב יותר על ידי חינוך הנוער דרך ספורט, ללא אפליה מכל סוג, ולפי הרוח האולימפית", אמר רוג למגזין "מסביב הטבעות", אחד מיומוני המידע החשובים ביותר בספורט העולמי.

"המשחקים האולימפיים עצמם הם חגיגה של שלום, וזהו תפקידנו לשמור עליהם", מוסיף רוג, "האירועים של ה-11/9 שינו את חיי כולנו, והיוו תזכורת לכך שאין שום מקום בעולם שמוגן מפני טרור, אף פעם".

טילי אף-16 חמושים בטילים מעל האצטדיון האולימפי

המתקפה על ארצות הברית אירעה כחצי שנה לפני תחילת משחקי החורף האולימפיים ביוטה. אולימפיאדת החורף בסולט לייק סיטי הייתה האירוע הראשון בו הבלגי לקח חלק כנשיא הוועד הבינלאומי.

אין תמונה
שינתה את הגישה של מארגני האולימפיאדה. סמל אולימפיאדת מינכן

בשעות שאחרי ההתקפה על מגדלי התאומים, רוג קיבל הבטחות חד משמעיות, כולל מהנשיא דאז ג'ורג' בוש, לכך שהממשל האמריקני יעשה את כל שביכולתו כדי לאבטח את המשחקים. ואכן, 15 אלף חיילים, שוטרים ואנשי ביטחון היו אחראים על אבטחת האולימפיאדה השמורה ביותר. מסוקי אפאצ'י ומטוסי אף-16 חמושים בטילים חגו בשמיים בזמן שדגל ארה"ב שנלקח מההריסות של מרכז הסחר העולמי הוצג בטקס הפתיחה בפני 50 אלף מוזמנים, ביניהם הנשיא בוש עצמו.

"הטבח במינכן שינה את סדר העדיפויות"

"זו לא הייתה הפעם הראשונה בה האולימפיאדה נאלצה להתמודד עם טרור", מזכיר נשיא הוועד, "המוות הטראגי של האתלטים הישראלים באולימפיאדת מינכן 1972 היה במובנים רבים רגע מעצב, וממש לא רק בגזרת האבטחה של המשחקים האולימפיים".

"מאז הטבח במינכן, הוועד האולימפי הבינלאומי שם את נושא האבטחה בעדיפות עליונה, תוך כדי מתן אמון בעיר המארחת והמשטר המקומי, בתקווה להימנע מטרגדיה נוראית שכזאת בעתיד".

אולימפיאדת החורף בסולט לייק סיטי לא רק עברה ללא תקלות מיוחדות, אלא גם היוותה תוספת כוח משמעותית למורל הלאומי הפגוע של העם האמריקני. האמריקנים זכו ב-34 מדליות (שניים רק לגרמניה עם 36), מתוכן 10 מדליות זהב.