ההפגנות בסוף השבוע (צילום: חדשות 2)
הפגנות בסוף השבוע|צילום: חדשות 2

המשרד לביטחון הפנים גיבש תכנית המוגדרת "דרמטית" לתקנות לשעת חירום, לקראת הדיון בפנייה הפלסטינית לאו"ם, כך מפרסם הבוקר כתב הארץ תומר זרחין. בין התקנות שצפויות להיכלל בתכנית מעוררת המחלוקת, שהופצה בשבוע שעבר במשרד המשפטים: הענקת סמכויות נרחבות למשטרה לעיכוב מפגינים, מעצר וחקירה של כל אדם שישתתף בהפגנות אלימות - יהודים וערבים.

על פי הפרסום בעיתון, הועברה לאחרונה התכנית להתייחסותו של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה וינשטיין, ולגורמים נוספים במשרד המשפטים. מי שעיין בתכנית מתח עליה ביקורת חריפה וטען כי הפגיעה בזכויות החשודים בהליך פלילי היא גורפת - ועשויה אף לשמש את המשטרה בהליכים פליליים אחרים, שאינם נוגעים למהומות בעקבות ההכרזה הפלסטינית.

עיכוב ממושך ומניעת זכויות

במשרד לביטחון הפנים, שם גיבשו את התכנית, מנסים לתת למשטרה אמצעים הולמים כדי להתמודד עם הפרות סדר המוניות שייצאו מכלל שליטה. לדעת גורמים במשרד, כללי סדר הדין הפלילי (מעצרים) לא מאפשרים להתמודד עם התפרעויות בקנה מידה נרחב - ולכן יש להרחיבם.

על פי התוכנית, למשטרה תהיה סמכות לעכב חשוד בהתפרעות עד תשע שעות, במקום עד שלוש כפי שמתיר החוק כיום. הצעה זו נשענת על ההנחה כי בעת הפגנות יהיו מעוכבים ועצורים רבים, כך שיהיה צורך בהקמת מקומות כינוס מיוחדים ומבודדים שבהם ניתן יהיה לכנס את כולם - ולחקור אותם.

על פי התקנות המוצעת, יותר לשוטרים להפעיל כוח גם נגד מעוכבים, סמכות הנתונה למשטרה רק בעת מעצר, ולא בעת עיכוב.

אחד הרכיבים השנויים במחלוקת שגובשו בתוכנית, נוגע לפרק הזמן שניתן יהיה להביא עצור בפני שופט. בעוד שכיום מחייב החוק להביא עצור בפני שופט בתוך 24 שעות מרגע מעצרו, התקנות המתוכננות יאפשרו למשטרה לדחות את המועד שבו יובא עצור לבית המשפט ל-48 שעות.

זכויות נוספות של עצור שצפויות להיפגע, נוגעות לזכות ההיוועצות עם עורך דין. כיום, ניתנת הזכות לעצור להיפגש עם עורך דינו ללא דיחוי, אך על פי התקנות החדשות, יהיה ניתן לדחות את המפגש עם עורך הדין בעד 48 שעות.

"תקנות שעת חירום - סמכות דרקונית"

היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, עו"ד דן יקיר, אמר לעיתון כי "התכנית היא דוגמה לפוטנציאל הפגיעה החמור שיש לסמכות הדרקונית להתקין תקנות שעת חירום. כפי שקבע בג"ץ, מותר להשתמש בסמכות של התקנת תקנות לשעת חירום רק בעת חירום אמיתית, בה קיימת סכנה לקיום המדינה ואין אפשרות לכנס את הכנסת להליך חקיקה מסודר. זהו ודאי לא המצב הצפוי בספטמבר".

במשרד לביטחון הפנים אישרו בתגובה לעיתון כי כחלק מהיערכות המשרד לאירועי ספטמבר, נערך המשרד לכל תרחיש אפשרי גם במישור המשפטי, ובתוך כך נבדקת התקנת תקנות לשעת חירום, המעמידות כלים משפטיים למצבים אפשריים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק