על טעם וריח אמרו כבר מזמן שאין מה להתווכח, אבל חלק מהנתונים במזון שאנו צורכים דווקא כן ניתנים למדידה, כמו הערך התזונתי של ההמבורגר, שפופולרי מאוד בישראל. מלכתחילה לא מדובר במאכל שהוא סמל הבריאות, אבל האם יש קשר בין המחיר לאיכות המוצר?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"המבורגר מומלץ הוא כזה שיש בו כמות גדולה יותר של חלבון, בגלל שזה אומר שמדובר בנתח גדול יותר של בשר, ולא בכל מיני תוספים", מסבירה דנה לאור ארידור, דיאטנית קלינית. "גם כמות גדולה יותר של ברזל עדיפה, כי זה מעיד על איכות הבשר".
לצורך הבדיקה לקחנו למכון התקנים חמישה המבורגרים שונים - כולם בלי רוטב או תוספות, רק קציצה בלחמניה, וכולם הגיעו לבדיקה עד שעה וחצי מרגע הקנייה. בעזרת יניב שמאי, ראש ענף כימיה של מזון ומים במכון התקנים, בדקנו את תכולת השומן, השומן הרווי, כמות הברזל, כמות החלבונים וכמות הפחמימות - ומזה חישבנו את הערך הקלורי הכולל.
השווינו בין המבורגרים מחמש רשתות שונות: מקדונלדס (225 גרם, 31 שקלים), בורגרים (240 גרם, 41 שקלים), אגאדיר (220 גרם, 49 שקלים), בלאק (220 גרם, 53 שקלים) וקופי בר (30 גרם כולל תוספת אחת, 76 שקלים). כמובן שהבדיקה תקפה לקציצות האלה בלבד ותמיד יכולים להיות הבדלים בין הסניפים השונים ומשלוחי הבשר השונים.
הכי הרבה שומן רווי - בהמבורגר של מקדולנדס
הנתון הראשון שבו הבחנו, לידיעת המוכרים ולידיעת הצרכנים, הוא שמשקל ההמבורגר המצוין בתפריט הוא המשקל שלפני ההכנה. אם כך, איזו קציצה התכווצה הכי הרבה? ההמבורגר של בורגרים איבד 35% ממשקלו, לעומת 29% בהמבורגר של מקדונלדס, 28.4% בקופי בר, 27% בבלאק ו-21% בלבד באגאדיר.
דיאטה והמבורגרים לא בדיוק הולכים ביחד. תזונאים מגדירים בשר כשמן כשנמצאים בו מעל ל-10%. בכל ההמבורגרים שנדגמו נמצאו אחוזים גבוהים יותר, אבל גם באחוזי שומן יש הבדלים. השומן הרע ביותר שנמצא בהמבורגרים הוא השומן הרווי. "הבעיה בשומן הרווי היא שיש לו נטייה להיצמד לדפנות העורקים וכלי הדם וזה מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם, אפילו אצל ילדים", מסבירה ארידור הדיאטנית.
ילדים רבים נוהגים לאכול במקדונלדס. זו גם הרשת היחידה שהצהירה על מהפכה תזונתית ומקפידה לפרט את הרכיבים התזונתיים על כל מוצריה. מדובר אמנם במהלך צרכני חשוב, אבל לא תמיד כזה שפשוט להשוות או להבין. על המדבקה שקיבלנו עם ההמבורגר, כמות השומן הרווי המצוינת היא 2.4% בלבד, אבל הנתון במדבקה מחושב גם עם הלחמניה.
בבדיקה של מכון התקנים, בהמבורגר "ביג ניו יורק" של מקדונלדס נמצאו 7% שומן רווי - יותר מיתר הקציצות. הקציצה שהכילה הכי מעט שומן רווי הייתה זו של בלאק, עם 4.8%. עם זאת, בגזרת החלבונים הסתמן מהפך - ההמבורגר שעלה 31 שקלים בלבד הכיל את רמת החלבון הגבוהה ביותר בבדיקה של מכון התקנים (לעומת ההמבורגר של אגאדיר, שהכיל את רמת החלבון הנמוכה ביותר).
תשלום גבוה לא מבטיח איכות גבוהה
וכמה מלח מסתתר בכל קציצה? במקרה זה חשוב לציין שפעמים רבות כמות המלח בהמבורגר קשורה בכשרות שלו. תהליך ההכשרה שקיים בקציצות שנקנו ברשתות בורגרים ובלאק יגרום לנוכחות גבוהה יותר של נתרן, שנחשב מזיק לבריאות ואפילו ממכר.
בסופו של דבר, אם כבר לספור, רובנו יודעים לספור בעיקר קלוריות. גם בלי הלחמניה, הרוטב, הצ'יפס והקולה שבצד - בכל ההמבורגרים, הערך הקלורי של 100 גרם בלבד הוא בסביבות 200 קלוריות, עם הבדלים קטנים בין הרשתות (226.2 במקדונלדס, לעומת 192.5 בבלאק).
כשמשלמים יותר - לאו דווקא מקבלים פחות קלוריות. תשלום גבוה יותר גם לא מבטיח בהכרח יותר חלבון או פחות שומן רווי. החדשות הרעות הן שגם לשאול את המלצר או להסתכל על התווית, לא מבטיח שתדעו בדיוק מה מסתתר בהמבורגר שלכם.
תגובת מקדונלדס: "הרשת היא היחידה בעולם המציינת הערך התזונתי על מדבקות ואנו גאים על כך- אחוזי השומן והשומן הרווי המופיעים במדבקה הינם ממוצע משוקלל של הבשר והלחמנייה ולכן לא ניתנים להשוואה לנתוני הבדיקה על הבשר בלבד. נציין שכל המשקלים המצוינים על המוצר הינם, כמובן, לפני צלייה".
תגובת בלק: "ההמבורגר של בלק עשוי מבשר בקר טרי. ההמבורגר שנבדק כשר וזו הסיבה היחידה שאחוזי המלח שבו גבוהים יחסית".
תגובת רשת בורגרים: "כל מוצרינו כשרים ועומדים בתקינת הערכים התזונתיים הנדרשת על פי משרד הבריאות. אופן הצלייה המיוחד משבח את הטעם, אך משפיע כמקובל על משקל הנתח. עם זאת נפנה אל ספק הבשר לבצוע בדיקה נוספת לערכים התזונתיים".
תגובת קופי בר: "בהמבורגר שלנו יש שומן טבעי מבשר בקר טרי, מלח ופלפל. מעולם לא הצהרנו שמדובר במנה דיאטטית- לשם כך יש במסעדה מנות אחרות".
תגובת אגאדיר: "ההמבורגר עשוי ממאה אחוז בשר בקר טרי בתהליך המפוקח יומיומית על ידי שף מקצועי ומכון לאבטחת איכות. הבדיקה מראה שאגאדיר עומדת בסטנדרט גבוה מן התקן הישראלי והאמריקני".