מאז תחילת המלחמה צורפו כ-100 אלף ישראלים לאוכלוסיית האנשים עם מוגבלויות, המונה כיום כ-1.7 מיליון נפשות בסך הכול – כך לפי נתוני נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שפורסמו היום (שלישי) לציון היום הבין-לאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות. השנה האחרונה הייתה מאתגרת במיוחד לאוכלוסייה זו, שהמגבלה שלהם הקשתה עליהם להגיע למרחב מוגן - לפי סקר "ג'וינט-ישראל מעבר למגבלות" ו"נגישות ישראל" ל-36% מהם אין אפשרות להגיע למרחב מוגן במקרה של אזעקה.

"זו בעיה ממש גדולה. לרוב הממ"דים יש מדרגה קטנה בכניסה, במיגוניות יש מדרגה גדולה יחסית והמרחבים המוגנים הציבוריים הם הרבה פעמים רק 'כאילו נגישים', אבל לא באמת", מספרת ל-N12 שחר זהבי, חולה כרונית ונכה בכיסא גלגלים. "היעדר הנגישות מסוכן. לפעמים עדיף לשכב על הרצפה מלנסות להגיע למרחב מוגן. הרבה אנשים עם מוגבלויות פשוט יושבים ומתפללים כשיש אזעקה".

שחר מספרת על התחושות הקשות שהמצב מחולל: "זה לחיות בפחד שאנשים אחרים לא מבינים. אצל חברות שלי עם מוגבלויות זה מלווה בחוסר אונים מאוד גדול. כולם פוחדים בגלל המלחמה, אבל בתור נכה זה הרבה יותר קשה. זו בעיה שחייבים לפתור". שחר מוסיפה שהיא וחברים נוספים עם מוגבלות לעיתים נמנעים מפעולות שגרתיות, מתוך חשש להיתקע בלי יכולת להגיע למרחב מוגן.

שחר זהבי, פעילה בנושא מוגבלויות
שחר זהבי, פעילה בנושא מוגבלויות

בעיה קשה של נגישות

דוח מבקר המדינה שפורסם בקיץ האחרון מצייר תמונה עגומה לגבי נגישות מבני ציבור בישראל. לפי הדוח, 60% ממבני הציבור בישראל לא מונגשים, ורק 8% מהרשויות עומדות באופן מלא בדרישות החוק להנגשת מבנים.

"שיקום הצפון והדרום אינו יכול להתבצע ללא התייחסות מלאה לנושא הנגישות. הנתונים שבידינו מצביעים על הזדמנות היסטורית לייצר תשתית מכלילה וראויה עבור אנשים עם מוגבלות", מספרת אפרת שטרן, מנהלת ג'וינט ישראל מעבר למגבלות. "זהו מהלך של שינוי תפיסתי. כשאנו מתכננים בנייה מחדש, אנו למעשה יוצרים הזדמנות לייצר סביבה שוויונית יותר, שמאפשרת השתתפות מלאה של כלל האוכלוסייה".

אזרחים רצים למיגונית (צילום: רויטרס, חדשות)
חלק מהמיגוניות אינן נגישות|צילום: רויטרס, חדשות

בעקבות מלחמת חרבות ברזל הוכרו 100 אלף ישראלים נוספים כבעלי מוגבלויות - מתוכם 12 אלף פצועי ופצועות כוחות הביטחון (גידול של כ-20% מלפני המלחמה), וכ-70 אלף נפגעי פעולות איבה (גידול של כ-700% מלפני המלחמה). בסך הכול כ-17% מאזרחי מדינת ישראל הם בעלי מוגבלות כלשהי.

קושי נוסף עליו ניתן להצביע הוא שילובם של אנשים עם מוגבלויות בגופים ציבוריים. לפי נתוני הנציבות, 27% מהגופים הציבוריים לא עומדים ביעד להעסקת אנשים עם מוגבלות. חלקם של בעלי מוגבלויות בשירות הציבורי הישראלי נמוך בהרבה מחלקם באוכלוסייה, כך לפי דוח בנושא מוגבלות של האו"ם שפורסם לפני כשבועיים.

יובל וגנר יושב ראש עמותת "נגישות ישראל" נפצע במהלך טיסת אימונים בשנת 1987 ונותר משותק מהצוואר מטה. "כשאני נפצעתי לא היה בכלל נגישות בשום ממד בשום תחום. נכון לסוף שנת 2024 מצב הנגישות בישראל הרבה יותר טוב. אפשר לומר שחצי הכוס המלאה אכן מלאה וכוללת הרבה הישגים, מצד שני חצי הכוס הריקה מחייב קידום של נגישות בנושאים רבים."

 

קשישה על כיסא גלגלים עם מטפל | אילוסטרציה (צילום: 123rf)
"בעלי מוגבלויות פשוט יושבים ומתפללים כשיש אזעקה"|צילום: 123rf