אם בית הדין הפלילי בהאג יקבל את בקשת התובע להוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט זו תהיה הפעם הראשונה שמוצאים צווים נגד מנהיגים של מדינה דמוקרטית. בעבר נקט בית הדין הבין-לאומי בהליכים נגד 54 אישים שונים מ-10 מדינות, ביניהם נשיא רוסיה פוטין, שליט לוב לשעבר קדאפי ועריצים וראשי ארגוני טרור אחרים. ואולם, מאז הקמת בית הדין מעולם לא הוצא צו מעצר נגד מנהיג של מדינה דמוקרטית.
"בית הדין בהאג מפעיל את הסמכות שלו רק במקרי קיצון, בהפרות מאוד חמורות של המשפט הבין-לאומי ובדרך כלל רק במצבים שבהם מערכות המשפט המקומי קרסו", מסביר פרופ' יובל שני מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית והמכון הישראלי לדמוקרטיה. "זה יכניס אותנו למועדון שאנחנו לא רוצים להימצא בו".
שני מספר שמעולם לא הוגש כתב אישום או יצא צו מעצר נגד מנהיג ממדינה דמוקרטית: "אם יוגשו כתבי אישום זה יסמן הדרדרות באופן שבו ישראל נתפסת בעולם כמדינה שפועלת לפי החוק הבין-לאומי. הפטיש של בית המשפט הפלילי הוא פטיש מאוד כבד והשתמשו בו במקרים שנתפסו כמקרים של קריסה של מערכות חוק וסדר".
87% מההליכים שננקטו בבית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג ננקטו נגד מנהיגים ואישים אפריקנים. יוצאי הדופן הם שלושה נאשמים גיאורגיים ו-4 נאשמים רוסים, ביניהם גם נשיא רוסיה פוטין. "רוב התיקים מגיעים מאפריקה ועוסקים בשורת מעשי זוועה שביצעו מיליציות חמושות. מעשי טבח, מעשי אונס, גיוס כפוי של ילדים ועוד דברים איומים", אומר שני.
לפני כשנה הגיש בית הדין צו מעצר נגד נשיא רוסיה פוטין ו-3 בכירי ממשל רוסים אחרים בגין חשד לביצוע פשעי מלחמה של גירוש בלתי חוקי והעברה אסורה של ילדים מאוקראינה לשטחי רוסיה. אלו הצווים הראשונים שהוצאו במסגרת הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה, וחקירות נוספות ממשיכות להתנהל.
ג'רמיין קטנגה נידון ב-2014 בבית הדין בהאג ל-12 שנות מאסר לאחר שהורשע בפשעים נגד האנושות שביצע במהלך עימות אתני בקונגו. קטנגה הנהיג ארגון מורדים שרצח, בזז ותקף אוכלוסייה אזרחית של המיעוט האתני ההמה בכפר בוגורו במדינה. גם בין ארצו בוסקט נטגנדה, סגן מפקד ארגון "הכוחות הפטריוטיים לשחרור קונגו", נידון ב-2019 ל-30 שנות מאסר בגין רצח, אונס, עבדות מינית, גירוש אוכלוסייה והשמדת רכוש שביצע במכוון נגד בני הלנדו במדינה.
הליכים דומים נפתחו גם נגד מנהיגים בשכנתה של קונגו, אוגנדה. ג'וזף קוני ייסד ומפקד על הארגון הנוצרי הקיצוני "צבא ההתנגדות של האל" שפועל נגד ממשלת אוגנדה. לפי ההאשמות, קוני הורה על חטיפתם של אלפי ילדים מבתיהם והפיכתם לחיילים בצבאו או לשפחות מין. קוני טרם נתפס והועמד לדין, אך בכירים אחרים בארגונו הורשעו בבית הדין ברצח, עינויים, אונס, התקפות על אוכלוסייה אזרחית, עבדות מינית ופשעים נוספים.
צו מעצר הוצא גם נגד נשיאה לשעבר של רפובליקת סודאן עומר אל-בשר, שעמד מאחורי רצח העם בחבל דארפור. במסגרת דיכוי המחאה שפרצה בחבל הארץ, ממשלו של אל-בשר רצח מאות אלפי אזרחים. על אף שהוא הודח מהשלטון לאחר 30 שנה, הוא טרם הוסגר לבית הדין בהאג.
גם נגד שליט לוב לשעבר מועמר קדאפי ובכירים במשטרו הוצא צו מעצר על ידי בית הדין בחשד לפשעים נגד האנושות ורדיפה. משטר קדאפי דיכא באלימות את גל ההפגנות שפרצו ברחבי המדינה תוך שימוש בנשק קטלני כלפי המפגינים. קדאפי מת לפני שעמד לדין.
ב-2022 יצא צו מעצר נגד שלושה בכירי ממשל מקומי גיאורגים בחשד שביצעו פשעי מלחמה הכוללים עינויים וכליאה בלתי חוקית. המעשים בוצעו לכאורה בעקבות עימות אלים במדינה ובמטרה להשתמש בכלואים כבני ערובה בעסקת חילופי שבויים עם ממשלת גיאורגיה.