שרפות ענק משתוללות ביממה האחרונה בצפון הארץ ומסיבות נזקים אדירים למרחב הגבול. במאמץ להשתלט על האש, מאות לוחמי אש הוקפצו לצפון, מטוסי כיבוי הוזנקו ומאות רכבי הצלה פועלים בשטח. ב-N12 מציגים את מערך הכבאות וההצלה שנאבק באש בצפון.
לפי דוח מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם לפני פחות משנה, מערך הכבאות כולל 1,906 לוחמי אש, 21% פחות מהנדרש בתקן. במחוז צפון, שבו משתוללת השרפה, יש 369 לוחמי אש לעומת תקן של 420 לוחמים, והוא המחוז שיש בו את מספר אירועי השרפה הגבוה ביותר. לוחמי האש האחרים ממוקמים ב-6 מחוזות - חוף, דן, מרכז, יהודה ושומרון, ירושלים ודרום.
במערך הכבאות כולו יש 566 רכבי כיבוי ייעודיים, אם כי המצב הרעוע של עשרות מהם אינו מאפשר להם לתפקד מבצעית באופן מספק. רכבים אלו פרוסים ב-123 תחנות כיבוי ברחבי הארץ, 22 מהן בצפון.
לאחר אסון הכרמל, שבו נספו 44 בני אדם וכ-25 אלף דונם נשרפו, הוחלט להקים מערך כיבוי אווירי. המערך כולל 14 מטוסי כיבוי מסוג אייר טרקטור, 6 מסוקים, שני מטוסי תובלה ו-41 כטב"מים. לפי דוח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, גורמים בגוף הכיבוי מסרו כי נדרשת רכישה של עוד 4 מסוקי כיבוי כדי לעמוד בתרחישי חירום.
הדוח הביקורתי שהזהיר ממצבה של רשות הכבאות
לפני פחות משנה, ביולי 2023, פרסם מרכז המידע והמחקר של הכנסת דוח מקיף שהדליק נורת אזהרה לגבי מצבו של מערך הכבאות. הדוח מתאר פערים משמעותיים בהיבטים חיוניים של מערך הכבאות, כמו מצבת כוח האדם וכלי הכיבוי הנדרשים.
"יש פער בין הצורך המבצעי לבין המשאבים. הדבר בא לידי ביטוי בפערים בזמני התגובה ובבניין הכוח – מספר התחנות, מספר לוחמי האש והיקף אמצעים", נכתב בדוח. לפי הנתונים שמוצגים בו, חסרים יותר מ-1,000 לוחמי אש כדי להתמודד עם "תרחיש ייחוס" המתאר מצב קיצון העלול לשבש את תפקודו החיוני של המשק. בנוסף, חסרים מסוקים, עשרות רכבי כיבוי ונדרש לשפר את זמן התגובה לשרפות.